Energija sobnog bilja – Zeleni pokretači ženske energije

Verovatno vam je dobro poznato da boravkom u prirodi opuštamo svoj duh, odmaramo čula i upijamo novu životnu energiju. Vreme provedeno u zelenom okruženju deluje relaksirajuće na svakog od nas i vraća nas tamo odakle potičemo, u svoj iskonski dom. Kad malo zastanemo i razmislimo, zašto ne bismo napravili sledeći logičan korak i podelili svoje životne prostore sa ovim divnim zelenim stvorenjima. Osim što oplemenjuju i ulepšavaju dom, oni ga čiste na razne načine i time neposredno utiču i na nas. Biljke samim svojim prisustvom podižu kvalitet životnog okruženja na viši nivo – tako što prečišćavaju vazduh u zatvorenom okruženju, donose različite tonove zelene  boje koja nas smiruje i navode nas da kroz posvećenost i vreme koje ulažemo u njihovu negu ostanemo fokusirani i posvećeni stalnom napretku. Neko je jednom rekao da je gajenje biljaka jedan od najvećih pokazatelja optimizma i vere u sutra, složićete se da je bio upravu. Sigurno ste čuli za Feng šui – drevnu kinesku teoriju ravnoteže koja nas na svim životnim nivoima fokusira na stvaranje harmonije u sebi i oko sebe. Stručnjaci kažu da je jedan od načina da se pokrene či (vitalna energija), unošenje žive energije u naš životni prostor. Tako u ovoj viševekovnoj doktrini postoje biljke koje privlače bogatstvo, ljubav, zdravlje, blagostanje, uspeh, porodičnu sreću, poslovni prosperitet. Feng šui tvrdi da kad smo okruženi oštrim predmetima, oni crpe našu energiju. Shodno tome potrebno je obratiti dodatnu pažnju na izbor biljaka. Takođe pri raspoređivanju istih neophodno je pratiti uputstva i postojeće mape, npr. za privlačenje prosperiteta preporučuje se jugoistočni ugao vašeg doma. Ovaj put ćemo se fokusirati na sobne biljke koje blagotvorno utiču na žensku energiju i dovode je u balans. Koje su to vrste, otkrivamo vam u nastavku teksta.

Spatifilum

Ova elegantna biljka vodi poreklo iz kišnih prašuma Jušne Amerike i Indonezije. Veoma je jednostavna za gajenje i održavanje. Potrebno je smestiti je na svetlo mesto, ali bez direktnih sunčevih zraka. Kao nagradu za redovno zalivanje i prihranjivanje, optimalnu temperaturu i ljubav koju joj pružate kroz negu biljka će vam darovati prelepe bele cvetove. Inače, od spatifiluma možemo da naučimo kako otvoreno i jasno da stavimo do znanja drugima kad nam nešto bitno u postojećem odnosu nedostaje. Jednog dana možete zateći svog ljubimca klonulog lišća, koje izgleda kao da je uvelo preko noći. Ne brinite se, biljka vam samo jasno daje do znanja da ste zaboravili da je zalijete! Sipajte joj vodu odozdo, u posudu, i već kroz par sati će ponovo zablistati starim sjajem.

Kod nas se spatifilum zove i „ženska sreća“. Ovaj naziv se temelji na iskustvima koja kazuju da žene koje ga unesu u svoj životni prostor privlače promene na ljubavnom polju, ulaze u harmonične odnose i ostvaruju se u ulozi majke. Engleski naziv za ovu biljku je „ljiljan mira“, kao znak nevinosti, čistote, isceljenja, nade, prosperiteta, mira i spokoja. Njegov beli cvet podseća na belu zastavu, koja je takođe simbol mira. Slanje ove biljke nekome je gest koji označava stvaranje novog prijateljstva. Spatifilum je po svojoj simbolici biljka nade koja smiruje i harmonizuje energiju i koja nas iz sezone u sezonu svojim cvetovima podseća na trajno prisustvo vere u dobre ishode. Savršen je poklon za nekog ko je upravo dobio bebu, zato što svojom energijom osvetljava budućnost mališana. Takođe je idealan poklon za nekog ko se nalazi u procesu zdravstvenog oporavka.

Pored svih značenja koje smo do sad nabrojali spatifilum aktivno prečišćava sobni vazduh, neutrališe miris duvanskog dima i upija štetna zračenja kućnih aparata. Mnogo je razloga da se opredelite baš za njega kao idealan poklon u dolazećim danima – za sebe, za bliske ljude ili one koji će to tek postati.

Afrička ljubičica

Afrička ljubičica se kod nas uzgaja kao sobna biljka, a njeno prirodno  stanište su Tanzanija i Kenija. Dok ih danas uglavnom možemo pronaći u većini domova – od bakinog prozora do kuhinjskog pulta, one se u divljini nalaze pred izumiranjem. Endemična su vrsta koja je ugrožena neprestanim krčenjem šuma. Pošto se neke vrste mogu naći samo u jednoj šumi ili  na tačno određenoj planini, svaki gubitak staništa čini afričku ljubičicu veoma ranjivom. Zaštićena je vrsta i aktivisti i vladine agencije konstantno ulažu napore kako bi uspostavili stroge propise, učinili ih primenjivim i zaštitili vrstu.

Gajenje ljubičica nas uči životnom balansu, kao i tome da je manje zapravo više. Malo jutarnjeg sunca ih oduševljava, dok ih previše sunca uništava. Takođe, ova biljka voli često, ali ne preterano zalivanje odstajalom vodom – preporučujemo da joj vodu sipate u tanjirić.  Obavezno vodite računa da kapi vode ne dospeju na njene listove. U periodu cvetanja ne preterujte sa zalivanjem – tad joj je potrebno nešto manje tečnosti. Najbolje mesto za držanje ljubičice je prozorska daska, ali nikako ukoliko na toj poziciji u toku dana ima direktnih sunčevih zraka. Ljubičica voli umerene sobne temperature. Ukoliko primetite da vaša mezimica vene, uglavnom je razlog prečesto zalivanje. Tad je presadite u novu saksiju, kako bi opstala. Izostanak cvetanja i požuteli listovi ukazuju da biljka nema dovoljno svetlosti. Uz dobru negu one cvetaju tokom cele godine. U odgovarajućim uslovima mogu da žive i do pedeset godina.

Afrička ljubičica u sebi nosi žensku energiju i povezana je sa planetama Venerom i Mesecom. Simbol je duhovnosti i zaštite. Njen element je voda. Ima duhovno značenje koje se krije u zaobljenom obliku cvetova i listova biljke koji ukazuju na fluidnost prirodnog dizajna i bude kreativne centre u nama. Ona je simbol odanosti, snage i najdublje ljubavne posvećenosti. Veruje se da stavljanje osušenih cvetova ljubičice u jastuk štiti od noćnih mora, ponavljajućih snova i lutajućih duhova, a da nošenje njenih osušenih listova u džepu štiti od negativne energije iz okruženja. Ukoliko nemate ideju koje cveće pokloniti za dolazeći Dan žena, ljubičica je savršen izbor – kako zbog estetike, tako i zbog duboke simbolike koju nosi u sebi.

Jasmin

Botaničari veruju da biljka Jasmin vodi poreklo sa Himalaja u Aziji. Odatle su putnici i trgovci ovaj mirisni cvet proširili na zapad do Kavkaza i Bliskog istoka, gde je na kraju trgovačkim putevima prešao Crveno more. Na Bliskom istoku jasmin je dobio svoje ime, što na arapskom znači „mirisni cvet“. Međutim, postoje i tumačenja gde se njegovo ime prevodi i kao „dar od Boga“. Do 1000. godine pre nove ere jasmin je bio popularan u Egiptu, a zatim i u Grčkoj, da bi se odatle proširio na ostatak sveta.

Jasmin je simbol ženske moći, ljubavi, senzualnosti, inspiracije i duhovnog uzdizanja. Pošto je poznat po svojim afrodizijačkim kvalitetima simbol je izuzetne senzualnosti. Njen moćan miris može da obuzme čula sa euforičnim efektom, privlačeći vas pre nego što u potpunosti shvatite šta doživljavate. Dugo je povezivan sa ženstvenošću i majčinstvom. Ima lekovita svojstva kojima ublažava menstrualne tegobe i olakšava porođajne bolove. Holistički iscelitelji tvrde da izuzetno pomaže kod plodnosti. Miris jasmina ima antidepresivne efekte i utiče na pojačanu inspiraciju. Svojim načinom rasta i grananja nas podseća da početak sa jednostavnom idejom ili jednim malim korakom vremenom može izgraditi sasvim novu suštinu i nešto što ima potpuno novo značenje. Beli jasmin je simbol novih početaka pa je njim dobro poželeti dobrodošlicu novoj bebi, useljenje ili srećno sklapanje braka. U nekim mestima njegove suve cvetove u kući smatraju simbolom zaštite braka.

Što se gajenja i održavanja tiče jasmin voli porozno i dobro drenirano zemljište. Zalivanje je umereno – vodite računa o tome da zemlja bude vlažna, ali ne i mokra. U periodu kad precveta potrebno mu je nešto manje tečnosti. Voli južne pozicije sa do 4h direktne sunčeve svetlosti dnevno. Znači voli svetlo, ali ne direktno. Ukoliko primetite da su mu se listovi sparušili obavezno mu promenite mesto.

Jasmin efikasno otklanja mračne misli i oslobađa podsvesne želje. Ovo je biljka optimizma, euforije i životne radosti. Veliki je oslonac samouverenosti i dobrom raspoloženju. Da li možda znate koja je osnovna nota vanvremenskog parfema Chanel 5? Pa naravno, jasmin. O ovoj magičnoj biljci, njenom istorijatu, eteričnim uljima i načinu na koji je menjala svet mogla bi biti napisana cela knjiga. Nabavite sebi biljku jasmina kako biste optimistično i vedro zakoračili u ovo proleće.

Share