El Jazzyra – fuzija dobrog zvuka

Svaki put kada treba da vam predstavim kreativne ljude od inicijative iz Niša, iznenadim se koliko mnogo ovaj grad zapravo ima da pruži u raznim domenima umetnosti. Sada su na red došli momci koji preko 10 godina guraju svoju muzičku priču. Pošlo im je za rukom da spoje na prvi pogled nekompatibilne žanrove – deep house sa jazzom, d’n’b-om i funkom, i odatle je sve krenulo. El Jazzyra već dugi niz godina čini osnovu scene pojedinih niških klubova, a njihov prepoznatljiv zvuk ih uspešno vodi na turneje u zemlje regiona, ali i na angažmane širom sveta. Za sve vas koji se ranije niste susreli sa njihovom muzikom, pričala sam sa gitaristom Vladikom o tome ko sve doprinosi njihovom prepoznatljivom zvuku, gde su svirali do sada i gde ih možete uskoro čuti…

El-Jazzyra

El Jazzyra predstavlja fuziju naizgled nespojivih (muzičkih) pravaca. Kako ste uspeli da ih uklopite u svoj autentični zvuk? Drugim rečima, ko sve čini El Jazzyru i kako doprinosi u bendu?

Činjenica da smo svi, na doduše razne načine i u okviru totalno različitih pravaca, već dugo u muzici, a da je ljubav prema elektronskoj muzici u najširem smislu te reči ono što nas je spojilo, uticala je na to da pokušamo da stvorimo nešto drugačije, tj. da uzmemo ono što najviše volimo iz svih tih žanrova i spojimo u jedinstvenu celinu. Taj proces i dalje traje i što je najlepše, trajaće dok budemo trajali i mi kao bend. El Jazzyra se tokom vremena razvila u neku vrstu organizacije. U tom smislu da je na ovaj ili onaj način kroz bend prošlo nekih 15-ak muzičara na različitim instrumentima. Praktično, jedina konsantna postavka je DJ zarEz b2b, DJ Joy Legend i ja, Vladika na električnoj gitari. Najčešće bend radi kao petorka uz live saksofon i perkusije, ali po potrebi se uključuje i vokal kao i drugi instrumentalisti. To je upravo i jedna od velikih prednosti benda, stilska raznolikost kako u pogledu muzike, tako i u pogledu uticaja muzičara koji su trenutno na bini. U suštini, El Jazzyra nikada ne zvuči isto. Iako postoji pravac u kom smo mi najopušteniji i koji najviše tretiramo (deep house), osnovna odlika benda je baš ta prilagodljivost, naravno u okviru elektronske muzike ali sa primesama jazz-a, funk-a, soul-a, d’n’b-a i svega što se nama u dotičnoj prilici učini prikladnim. El Jazzyra je po svom opredeljenju izrazito klupski bend ali trenutno radimo i na svojim kompozicijama koje će, nadam se, odvući bend u autorske vode, ali ipak ne previše daleko od mesta gde je sve počelo – klubova.

El-Jazzyra-2

Pored tog karakterističnog zvuka koji negujete, šta je još doprinelo izdvajanju iz mase na muzičkoj sceni?

Mislim da postoji više stvari koje su doprinele toj činjenici. Iako smo svi mi na ovaj ili onaj način u ovoj priči već nekih 10-ak godina, čini mi se da još uvek na našoj sceni ne postoji slična tvorevina. Naravno da koncept live act nastupa uz pratnju dj-a postoji već jako dugo, ali je Jazzyra jedini bend koji je zadržao svoj koncept od početka i zbog toga što postoji jako dugo uspeo je da razvije prepoznatljivi zvuk, pristup i iznad svega energiju koja proizilazi iz gore pomenutih razloga.

El-Jazzyra-4

Publika u Nišu ima često priliku da vas sluša. Međutim, svirali ste i u Dubaiu, na Majorci, širom crnogorskog primorja, u Beogradu… Recite nam nešto više o tim putovanjima i angažmanima?

Cela priča je logično krenula iz Niša, ali kako muzika kojom se mi bavimo ne zavisi od govornog područja, logičan sled je bio iskorak van grada ali i van zemlje. Bend je svoju prvu punu afirmaciju dozivelo na Nisville Jazz Festivalu i sličnim festivalima, ali i u Beogradu u klubovima kao što su: Mladost, Tube, Brankow, Soho, Play, Bitef Art, Supermarket i mnogim drugim širom Srbije… Sem čestih nastupa u zemljama regiona (Bugarska, Makedonija, Crna Gora), El Jazzyra je postala rezident bend jednog od najvećih svetskih lanaca klubova Puro, sa kojim i danas ima odličnu saradnju. U okviru te saradnje, bend je svirao na više ekskluzivnih žurki i to u Dubaiju, Pizi, Tivtu, na Majorci… a kao kruna te saradnje, jedna naša numera se našla na kompilaciji Purobeach records, rame uz rame sa autorima poput Maria Basanov & Vids Redo. Takođe, nastupali smo i u sklopu promotivnih aktivnosti mnogih domaćih i inostranih kompanija (Philip Morris, Jack Daniels, Red Bull, Jagermeister, Balllentines, J&B, Delta, Johny Walker, Lenovo…). Bend se, inače, upravo vratio sa druge i veoma uspešne turneje po Crnoj Gori.

El-Jazzyra-3

Kakvi su utisci sa Musicology festivala u Beogradu i jammovanja sa Keziah-om? Da li vam je to jedna od uspešnijih svirki?

Apsolutno! Cela ta priča oko svirke sa zvezdom kakva je Keziah Jones se desila, kao i mnoge druge vezane za El Jazzyru, spontano. Veoma nam je drago što je čitava ekipa Musicology festivala, kao i sam Keziah, prepoznala koncept našeg rada i kao logičan sled događaja desilo se upravo to da se Keziah u jednom trenutku samoinicijativno pridružio bendu na bini. Sve što je usledilo se ne može najbolje opisati rečima… sva sreća pa smo dobar deo nastupa snimili, te oni koji nisu imali prilike da budu na svirci mogu na You Tube-u da vide delić atmosfere.

Na kojim lokacijama vas publika može čuti u bližoj budućnosti i da li imate u planu izdavanje albuma?

Što se svirki tiče, polako zatvaramo letnju sezonu i to uglavnom svirkama u Nišu, a početkom naredne sezone ćemo sigurno svirati u Beogradu i ostalim gradovima po Srbiji. Nadamo se i inostranstvu, ali polako. Kad je u pitanju album, ići ćemo korak po korak. Iza nas je već nekoliko stvari, u pripremi su i nove, pa ćemo videti. U svakom slučaju, iako ostajemo klupski bend, to je pravac na koji ćemo se orijentisati u daljem periodu.

El-Jazzyra-6

Bend možete pratiti preko njihove zvanične Facebook stranice.

Share