Ekološki dokumentarci – svet viđen drugim očima

Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održano od 8. do 15. maja 2017. godine, obeležiće brojni noviteti i, naravno, vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike. Festival u Velikoj dvorani Sava centra otvara film Još jednom s emocijom o nastanku sada čuvenog albuma Nika Kejva. Slogan ovogodišnjeg Festivala izvučen je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a.

U okviru ovogodišnjeg programa Beldocs-a nalazi se nova selekcija Feelgood movies koja objedinjuje tri grupe filmova, pod nazivom Eros & Tanatos, Prirodu & Društvo i Ekološki & Slow dokumentarci. Kod Ekoloških filmova zastupljene su teme koje istražuju male zajednice koje se bore za opstanak sveta koji ih okružuje.

Selektor selekcije je mladi reditelj Stevan Filipović, koji je na konferenciji za medije izjavio:
Nije lako bilo napraviti izbor, i odlučiti se za najbolje od najboljih, jer su u pitanju filmovi koji su pobeđivali ili učestvovali na najreprezentativnijim svetskim festivalima. Pored kvaliteta, kriterijum su bile i zemlje porekla, važno je bilo da filmovi dolaze iz različitih delova sveta, sa akcentom na bisere iz kinematografija koje nisu toliko bliske ili dostupne gledaocima u Srbiji. Lep način da proputujete svet za 7 dana! Treća ideja vodilja je bila raznovrsnost u okviru zadatih celina, i mislim da smo i u tome sasvim uspeli.”

Filmovi iz Ekološke gupe vam donose šansu da se izgubite u mrkim vodama ,,Atlantika” irsko-norveško-kanadske priče o malim zajednicama lokalnih ribara i njihovoj borbi protiv velikih naftnih kompanija i međunarodnih ribolovačkih korporacija.

Tu je i neverovatna priča o ženi koja sama živi na glečeru na kraju sveta, proučava klimatske promene na Tujukusu u društvu svog vernog psa i sive mačke koji imaju samo jedni druge. Akterka filma ,,Žena i glečar” uživa u samoći i tišini preksrasnih krajolika na mestu gde su pre nje mnogi drugi stajali. Dostojanstvena tišina planina diskretno je naglašena zvukom tradicionalnog instrumenta koji dopire daleko, daleko odozdo.

Ekoloski-dokumentarci-3

Film slične tematike, ,,Semjual u oblacima”, smešten je u bolivijske planine u kojima više nema snega. Semjual, stari operator na uspinjači, čija je porodica generacijama živela i radila na snežnim planinama, odaje počast planiskim duhovima; dok naučnici raspravljaju i mere preteće promene oblaci nastavljaju da se gomilaju.

Ekoloski-dokumentarci-2

U okviru Ekološke selekcije nalazi se i spektakularan film ,,Baobab između zemlje i mora”, o drevnom drveću baobabs na Madagaskaru koje je podrvgnuto istrebljenju kao i nomadskom plemenu Vezo, u režiji Sirila Kornua.

Ekoloski-dokumentarci-svet-

Hronika ekspedicije, u srcu njihovih šuma, Siril Kornu i Vilfrid Ramahafalu u svoju avanturu kreću čamcem i prelaze 400 km divlje i izolovane obale na jugozapadu Madagaskara pune predivnih pejzaža. Sve gore navedene flmove, ali i filmska ostvarenja iz drugih slekcija možete pogledati na predstojećem Beldocsu.

Share