Lolita Eipprova: iza vrhunskog dizajna stoji promišljanje, a ne gomilanje trendi komada

Slovenački studio Triiije potpisuje fantastičan, eco friendly dizajn kafića-poslastičarnice Lolita Eipprova u Ljubljani. Studio Triiije je zanimljivim kombinovanjem recikliranih materijala stvorio jedinstvenu mešavinu tekstura i dezena koja prostoru daje originalnost kakvu je gotovo nemoguće postići korišćenjem isključivo novih elemenata i materijala.

Većina materijala koji su korišćeni za opremanje ovog kafića je ili prepravljena iz prethodnog enterijera ili nabavljena iz druge ruke. Pločice su zadržane od ranije i uspešno kombinovane sa polovnim tkaninama, recikliranim materijalima i parketom koji je pronađen na mestu gradnje u oronulom i prilično zapuštenom prostoru. Danas je taj prostor gotovo neprepoznatljiv, a ispucali “grandž” zidovi neočekivano donose svežinu, bajkovitost i toplinu enterijeru.

U enterijeru se izdvaja instalacija umetnika Jaše Mrevlje-Pollaka, a posebnost i toplinu doma donosi posuđe koje se koristi. Hrana i piće se gostima služe u porcelanskim šoljama i na tanjirima, strpljivo pronalaženim na lokalnim buvljim pijacama.

Dodir tradicije i dašak pariskog boemskog duha kakav možemo doživeti na Monmartru donose Tronet stolice uparene sa skulpturalnim okruglim stolovima.

Za direktora dizajn studia Triiije, Andreja Mercinu, dizajn Lolite je rezultat istraživanja održivijeg pristupa dizajnu enterijera.

“Da li su nam zaista potrebni novi materijali da bismo stvorili konceptualno jak i udoban enterijer?” bilo je njegovo polazno pitanje. „Minimizirali smo radno vreme u kancelariji i maksimalno povećali rad na licu mesta, uz posvećenost stvaranju toplog, gostoljubivog ambijenta.“ naveo je Andrej u razgovoru za dizajn portal Deezen.

Zaključak koji i u ovom slučaju važi je, stil i jedinstvenost nisu nešto što možemo dobiti “kataloškom” kupovinom trendi komada, bilo da je reč o odevanju ili enterijeru.

Fotografije: Miran Kambič, Taja Košir Popovič

Share