Dunja Ignis: Priče ispisane koncem

Sredinom 15. veka na periferiji Pariza Žan i Filiber Goblen su otvorili radnju za bojenje tkanina. Posao im je ubrzo tako dobro krenuo da su u narednim generacijama članovi ove porodice rešili da uposle i majstore za izradu tapiserija. Njihove ručno rađene slike od vune i finog konca postale su veoma tražene i ubrzo omiljene ne samo u Francuskoj već i šire. Bili su to gobleni. Vezne i lustracije koje ste imali priliku da vidite u domovima koji su opremani u duhu prošlog veka. Mislim da ne postoji kuća u kojoj barem na tavanu nije sačuvan goblen koji je nečija baka brižljivo izvezla. Nakon povratka starim zanatima, i ljubavi generacije milenijalsa prema ručnom radu, gobleni su iznova tu! Njihova forma se jeste promenila i modernizovala, prilagodivši se savremenoj estetici. Društvene mreže su u tome imale veliki doprinos, i upravo zahvaljujući njima otkrili smo profil Dunja Ignis. Umetnica iza ovog profila je Martina Bilan koja se prvenstveno bavi izradom predmeta od gline, a tek nedavno je svojoj manufakturi dodala i tradicionalne goblene savremenog izgleda. Martina iza sebe ima uspešnu saradnju sa splitskim brendom Dott. zahvaljujući kojoj su njene goblene mnogi mogli da ponesu i na sebi. I dok se najčešće ljubav prema ručnom radu i vezu čuva i nasleđuje u porodici, put naše sagovornice je bio nešto drugačiji. Da veze naučila je potpuno sama, strpljivo, uz pomoć Jutjub tutorijala.

Kada se rodila ta ljubav prema goblenima i koliko dugo je trajao proces učenja?
Oduvijek sam voljela sve ručne radove. Kad vidim nešto što mi se sviđa odmah počnem razmišljat kako bih sama to probala napraviti, iako je nekad jednostavnije i jeftinije istu stvar kupiti. Al’ u čemu je tu zabava. Proces samog učenja tehnike nije dugo trajao, ispočetka sam bila jako spora. Sada sam brža, sigurnija i preciznija.

Zanimljivo je kako si jednom tradicionalnom zanatu dala savremen izgled. Svi radovi poseduju veselu notu i divne poruke. Kako biraš motive i koliko vremena ti je potrebno da napraviš jedan takav rad?
Kada radim custom made narudžbe onda razmišljam o ljudima za koje je rad namijenjen, njihovim hobijima, karakteru, zanimacijama, pa svemu dodam laganu, nježnu i zabavnu notu. Kad radim nešto za sebe onda se inspiriram prirodom, biljkama, svemirom, magijom, znanošću, znanstvenom fantastikom i psihologijom. Za custom made radove mi je potrebno oko 12 do 15 sati vezenja. Neke radove sam vezla i duže, jednu haljinu sam vezla 110 sati. To mi je za sada rekord.

Koliko je ram važan kao deo priče? Da li se dešavalo da počneš neki vez i shvatiš da ipak ram mora da se menja ili prethodno dobro sve proceniš?
Obično sve vezano za vezenje prethodno procjenim i odlučim, kad počnem vezenje to je samo egzekucija, lakši dio.

Kakva je situacija sa nabavkom materijala, konca i platna? Gde se ti snadbevaš?
Platno za vezenje kupujem u lokalnim trgovinama pozamanterije. Obično kupujem tvrdi pamučni materijal. Bitno mi je da materijal nije elastičan jer mi to otežava vezenje. Prije nekoliko godina sam dobila na poklon tri kutije konca za goblene. Njima je bio teret i skupljao prašinu, a meni je najbolji poklon u životu.

Primećujem da popularnost tvojih umetnina na Instagramu raste, što ukazuje na to da se i mladima dopada ovaj vid umetničkog izražavanja. Da li si razmišljala o nekim radionicama?
Volim pohađati radionice al’ prevelik sam introvert da bi mogla sama održavati radionice. Možda jednog dana. Ali ako nekome trebaju konzultacije jedan na jedan za to sam uvijek otvorena. Svima preporučam da probaju neki ručni rad i slušalice u ušima, sa dobrom audio knjigom ili zanimljivim podcastom. To je čisti zen.

Istina je da se danas veliki deo trgovine uglavnom odvija online, reci mi gde se pored društvenih mreža mogu pronaći tvoji radovi?
Vezeni radovi u Designer store Krug u Splitu, Galerija Juraj Dalmatinac u Šibeniku i naravno na mom Instagram profilu i mogu mi se javiti na mail: dunja.ignis@gmail.com

Glina je, da kažem tvoja prva ljubav, ali uspela si nekako sve da povežeš i fantastično uklopiš i sa vezom. Da li razmišljaš o nekim novim projektima? Šta te trenutno najviše okupira?
Sada trenutno radim na novim oblicima keramike i poboljšavam tehniku. Sve što napravim bit će objavljeno na mom Instagram profilu. Ne želim se jinxat sa previše pričanja, jer keramika je ćudljiva, zahtjeva puno vještine, pažljivosti i strpljenja.

Share