Dobre stare društvene igre i poneka nova

Ne možemo a da vas ne upitamo kada ste poslednji put sa svojim prijateljima odigrali neku društvenu igru. Ne, ne mislimo na multiplejer opciju neke video igre, asocijacije na pametnom telefonu, niti na igranje tenisa na Wii-ju, već na pravu društvenu igru sa tablom, kockicama i karticama. Pre nego što stanete u sopstvenu odbranu pravdajući se manjkom vremena, bacite pogled na stare dobre, klasične društvene igre, na njihova posebna i luksuzna izdanja, kao i na neke potpuno nove. Vreme je da  probudimo takmičarski duh, bacimo kockice i molimo se za srećnu šesticu.

Bogati brka koji je prvobitno nazvan Rich Uncle Pennybags preimenovan je u Mr. Monopoly  i svakako je najpoznatija maskota jedne društvene igre, u ovom slučaju originalno izdate od strane kompanije Parker Brothers (poznati po mnogim igrama kao što su Risk ili Cluedo). Ideja za Monopol se javila početkom 20. veka, kada su, u nameri da objasne teoriju monopolističkog tržišta Henrija Džordža,  inače ekonomiste i političkog filozofa, Elizabet Filips i Čarls Darou kreirali društvenu igru koja je kroz tablu trebala da simulira tržište i cirkulisanje novca. Trgovina nekretninama i trka u zgrtanju novca, te naplaćivanje “upada” na posed i služenje zatvorske kazne, jesu aktivnosti u kojima i dan danas uživaju brojni ljubitelji Monopola. Od svog nastanka 1935. do danas, kada se proizvodi od strane kompanije Hasbro, Monopol se igra u podjednakoj meri kao nekad, i sa istim uzbuđenjem.  Tokom godina, izlazila su, i još uvek izlaze, razna izdanja koja ne bismo mogli da zbrojimo čak i kada bi ih stavili na papir.

Dobre stare drustvene igre i poneka nova 7

Neke verzije popularne igre su licencirane i nose dobro poznati logo brkatog čikice, druge su, pak, čiste kopije sa različitim varijacijama na temu. Zanimljivo je da repliku originalne table iz 1935. godine, uz sav propratni sadržaj za igru možete kupiti na Ebay-ju za 60 dolara, dok bi za  kutiju “vintidž” Monopola npr. morali  da izdvojite i do 200 dolara. Tek spisak kolekcionarskih izdanja ide u nedogled. Miki Maus, Harli Dejvison, Elvis, Koka-Kola ili Transformersi, neka su od imena-prefiksa  pridodatih  Monopolu. Postoji i Mega verzija u kojoj je igračima omogućeno da zarade mnogo više novca u kraćem trajanju igre. Zagriženi ljubitelji papirnih novčanica i plastičnih nekretnina sigurno će uzdisati pred specijalim izdanjem Monopola u proizvodnji Aspinal London. Tabla je sačinjena od visokokvalitetne jagnjeće kože koja je prevučena preko crne, kožne kutije. Figurice su izrađene od kalaja, a set dolazi sa dve kockice, novčanicama i karticama šanse i iznenađenja. Celokupan, ručno izrađen Aspinal Monopol je težak 7,5 kg, a ako težinu računate u novcu onda govorimo o cifri od 1500 dolara.

Dobre-stare-drustvene-igre-i-poneka-nova12

Ako vas je ova cifra ostavila bez teksta spemite se da stvarno ostanete zatečeni.Monopol set koji je kreirao Sidni Mobel, poznati juvelir, procenjen je na 2 miliona dolara, sačinjen od dvadesetrokaratnog zlata, rubina i safira i dobio je svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Slično  Monopolu, i svetski poznate UNO karte imaju ogroman broj izdanja koja su sortirana prema temama. Uglavnom se radi o crtanim i filmskim franšizama, strip junacima i poznatim ličnostima. Nastale su sedamdesetih kada je Kanađanin Merl Robins kreirao kartašku igru za svoju porodicu. Kako se njima veoma dopala igra u kojoj je bilo potrebno da se oslobode svih karata iz ruku kako bi pobedili, po principu boja na boju ili broj na broj, Robinsovi su odlučili da ulože novac i krenu sa štampom i prodajom svoje omiljene igre za koju se pokazalo da je oduševila ceo -svet i postala američka porodična igra broj 1, ako je verovati reklami.

Dobre stare drustvene igre i poneka nova

UNO sada proizvodi kompanija Mattel, a osim karti dostupne su i UNO domine ili kockice (brza partija UNO-a koja se svodi na trku za oslobađanjem od kockica umesto karti). Svi oni koji žele da začine igru, koja između ostalog važi i za “igru koja uništava prijateljstva”, mogu kupiti UNO spin ili UNO Roboto, malog robota koji registruje imena igrača, najavljuje poteze i vodi igru dobacujući šale. Cena karata i igara iz UNO porodice varira, od 20 do 100 dolara u zavisnosti od igre i izadanja.

Dobre stare drustvene igre i poneka nova 8

Ako niste baš skromni i volite luksuzna i limitirana izdanja, raritete i kolekcionarske specijale, onda će vas zasigruno interesovati domine čiji su brojevi zapravo Swarovski kristali. Komplet belih domina  dolazi u kutiji od krokodilske kože po ceni od 365 dolara. Dizajner  je Renzo Romagnoli, čuveni italijanski proizvođač poklona od luksuznih materijala kao što su koža i kvalitetno drvo.

Dobre-stare-drustvene-igre-i-poneka-nova14

Možda domine i Monopol nisu vaša “šoljica čaja” jer više volite da se nadmećete u kartaškim igrama. Tablić, Pasijans, Preferans, Remi ili Poker sigurno zvuče još primamljivije kada se igraju kartama sa potpisom Hermes. Dizajnerska kuća čuvena po svojoj Birkin torbi se potrudila da kartašima obezbedi i kožnu futrolicu za karte koja se kupuje zasebno, po ceni od 750 dolara i dolazi u osam boja, dok je dupli set karata koje su oivičene srebrom dostupan za 105 dolara.

Dobre stare drustvene igre i poneka nova.3

Pored UNO karata još jedna veoma popularna američka društvena igra, koja nam je svima dobro poznata iz porodičnih filmova koji stižu sa Zapada jeste Scrabble, kod nas poznata i kao Ukrštenica. Prvi Screbble set je izdat 1938. godine i od tada se izdaje sa kontinuitetom svuda po svetu, na različitim jezicima, od strane kompanija Mattel i Hasbro, u zavisnosti od tržišta. Razlog popularnosti ove igre u kojoj se maksimum 4 igrača takmiče u sastavljanju  najduže reči od 100 ponuđenih pločica sa slovima, jeste kratko trajanje partije kao i to što je mogu igrati  osobe svih starosnih doba. Ishod će zavisiti kako od elokventnosti tako i od sreće. Možda je samim pomenom Screbbla zagarantovana zabava, ali oni koji žele “malo” više moraju da plate 12 000 dolara. Da, dobro ste pročitali, ovo je cifra po kojoj Asprey prodaje kožni Scrabble set u kojem su čak i pločice sa slovima sačinjene od jagnjeće kože. Crn, elegantan, minimalistički i skup.

Dobre-stare-drustvene-igre-i-poneka-nova.11

Poznate modne kuće već godinama proširuju svoju ponudu eksperimentišući na različitim tržištima. Osim Hermesa i Gucci i Ralph Lauren su se okušali u kreiranju luksuznih društvenih igara. Gucci se opredelio za najobičniju igru mice koja je spakovana u kožni tobolac unutar koga se kriju mice u dve boje sa utisnutim Gucci logom koje su raspoređene u vrećice, kao i kožna tabla za igru.

Dobre-stare-drustvene-igre-i-poneka-nova.10

Ralph Lauren je odlučio da obožavaocima svog brenda ponudi zabavu 5u1. Set izrađen od kože i nikla sadrži: špil karata, tablu i figure za šah, mice, iks-oks i bekegemon. Svaka od društvenih igara sa RL logom može se kupiti i individualno dok pomenuti Bond set košta oko 3000 dolara. Ova dizajnerska kuća u svojoj ponudi ima i set mesinganih mica sa tablom od orahovog drveta, potom domine, čipove za poker i druge igre.

Dobre stare drustvene igre i poneka nova 6

Dok se kod Evropljana i Amerikanaca sve, uglavnom, svodi na zabavu i takmičenje između prijatelja i članova porodice, sa Istoka dolaze igre koje podstiču korišćenje moždanih vijuga i  zahtevaju pravljenje strategija. Kako se većina nas susrela sa drevnom igrom Mahjong samo preko računara verovatno da nemate baš najjasniju predstavu kako pravi set za Mahjong izgleda niti kako se igra.

Dobre stare drustvene igre i poneka nova.4

Radi se o igri koja je namenjena za četiri igrača, iako se može  igrati u troje ili “vežbati” u samačkoj varijanti. 144 pločice obeležene kineskim simbolima (brojevima ili slikama) se raspoređuju, igrači dobijaju po 13 pločica i započinju igru pažljivog slaganja i promišljanja, izvačenja i sparivanja. Svaka pločica nosi određeni proj poena koji se na kraju sabiraju, a je cilj da se sve pločice otkriju i spare. Mahjong jeste jedna od tradicionalnih kineskih igara ali se proizvodi i igra svuda u svetu.  Da i tako stara igra može da dobije “zlatno ruho” potvrđuje kompanija Red Coin and Crisloid koja je svojoj ponudi pridodala luksuzni Mahjong set koji je spakovan u crvenu kožnu aktovku dok su pločice unutar  izrađene od trešnjinog drveta. Ceo set se može kupiti za 800 dolara i naručiti preko Amazona, dok Shangai Tang svoj set iz crne kutije obložene limeta svetlucavim platnom prodaje za 1300 američkih dolara. Pravi ulov za kolekcionare!

Dobre-stare-drustvene-igre-i-poneka-nova13

Ponuda novih društvenih igara ozbiljno preti da klasike ostavi po strani, jer se većina njih zasniva na stripovima, blokbasterima i svetskim bestselerima. Ime prodaje sve! Televizijski fenomen u HBO produkciji i jedan od najprodavanijih serijala epske fantastike koji stiže iz pera Džorža R.R. Martina – Igra prestola, ima i svoju društvenu igru. Spremite se da sa svojim prijateljima zaratite oko gvozdenog prestola i postanete kralj/kraljica Vesterosa.  Kreatori igre kažu da vam za pobedu neće biti dovoljna samo ratna strategija već i diplomatske veštine radi sklapanja savezništva, kao i umeće baratanja novcem. Kralj ipak mora da ima sve, zar ne? Borba oko čuvenog prestola u formi društvene igre je izašla 2011. u proizvodnji Fantasy Flight Games, ali su nakon toga izlazili nastavci kao i poboljšana, nadograđena verzija one prvobitne. Fanovi Igre prestola svoj set mogu nabaviti po ceni od 40 do 60 dolara, u zavisnosti od prodavača.

Dobre-stare-drustvene-igre-i-poneka-nova9

U vreme kada nam zaista nije potrebna još jedna serija ili film sa zombi apokalipsom stiže društvena igra Dead of Winter. Cilj igre je da zajedno sa ostalim igračima, preživite napad zombija i “ubijete” odrećeni broj živih mrtvaca. Zvuči čudno, ali i primamljivo za sve fanove Rika Grajmsa (glavni lik serije  The Walking dead).

Dobre stare drustvene igre i poneka nova.2

Ljubitelje History serije Vikinzi obradovaće igra Jarl The Viking tile-laying game iz Catalyst produkcije koja je predstavljena na Gen Conu, najvećoj konvenciji posvećenoj igrama, prošle godine.

Dobre stare drustvene igre i poneka nova.5

Zanimljivosti:

-Ime lika koji stoji iza rešetaka u Monopolu je Jack The Jailbird ili u našem prevodu – Džek zatvorska ptičica.

-Najduža partija Monopola ikada trajala je 70 dana.

-Postoje svetska prvensta u velikom broju društevenih igara: Scrabble (u kategoriji više jezika), mice, Mahjong, Yu-Gi-Oh i Pokemon karte, igra memorije, Stratego i mnoge druge.

-Igranje Mahjonga pomaže suzbijanju demencije.

-Svaka treća porodica u Americi poseduje Scrabble set.

Eto, sada kada smo se svojski potrudili da vas ponovo zainteresujemo za društvene igre van telefona ili računara ostaje vam samo da očistite prašinu sa kutije Ne ljuti se čoveče, Monopola, Rizika ili najobičnijih karti i okrenete par telefonskih brojeva.  Neka uzbudljiva partija počne!

Share