Dijana Milošević je dobitnica specijalnog priznanja Helena Vaz de Silva

U četvrtak je u Lisabonu u Gulbekijan fondaciji, Dijana Milošević, rediteljka, profesorka na Institutu za umetničku igru i umetnička direktorka DAH teatra, primila prestižno priznanje Helena Vaz de Silva za doprinos evropskoj kulturi i kulturnom nasleđu.

Svečanoj dodeli prisustvovale su mnoge ugledne zvanice, uključujući i portugalskog ministra kulture, ambasadorke Republike Srbije u Portugalu, a skupu se obratio i portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa.

U svom govoru pri dodeli priznanja, članica Europa Nostra, istaknuta istoričarka umetnosti i profesorka emerita, Irina Subotić osvrnula se na Dijaninu 30 godina dugu međunarodnu karijeru, na njen bogat pozorišni opus, visoka estetska dostignuća, umetničku hrabrost i etiku, ukazujući kako je pozorišni jezik DAH teatra ostavio neizbrisiv trag u srpskom i evropskom kulturnom nasleđu. Vredno je i pomenuti da je Dijana Milošević prva dobitnica ovog značajnog priznanja koja dolazi iz Srbije i regiona.

Na prvoj fotografiji je dobitnica sa članovima žirija, a na drugoj članice DAH Teatra i Irina Subotić, kao podrška Dijani. Fotografije ustupljene ljubaznošću Marcie Lesse.

Share