Darkstar u KC GRAD

Ne dešava se baš često, tj. prilično retko se dešava da u Beogradu imamo prilike da prisustvujemo nečemu toliko koncertno aktuelnom i svežem kao što će to biti slučaj u petak 27. maja u KC Grad-u. Engleski sastav Darkstar časopis The Guardian opisuje kao vapeći krik mladih 21. veka, radničke klase iz rodnog im Huddersfielde-a čija je budućnost više nego neizvesna. Pritom, sva ova angažovanost je umotana na momente u prelepe melodije i ambijentalne zvučne pejsaže koji vuku korene u njihovim uzorima kao što su Massive Attack ili Radiohead, dok na momente poprima glasne punk dimenzije još jednih njihovih heroja iz mladosti – sastava Sex Pistols.

Darkstar-u-KC-GRAD

James Young i Aiden Whalley svoj album prvenac objavljuju za kuću Hyperdub Records, da bi se vrlo brzo priključili čuvenoj etiketi i ekipi Warp Records za koji izdaju drugi i poslednji, najnoviji album Foam Islands koji će i predstaviti u svom prvom nastupu u Beogradu.

Foam Island je  album savremene pop elektronike koji se bavi temama ambicije i nade uprkos svemu u 21. veku. Nakon saradnje sa imenima poput Actress, Wild Beasts i Zombyi uz praćenje svojih muzičkih kolega kao što su Jon Hopkins i Four Tet (Official), Foam Island stupa na scenu kao zaista ambiciozan album, koji odiše energijom i uzbuđenjem zbog mogućnosti koju elektronska scena 2015. godine nosi sa sobom. I pored svega toga, ovo je i ploča koja je oblikovana dominantnim društvenim promenama i vladajućom političkom klimom danas. I sam bend kaže: „Ovo je kulminacija svega što smo do sada napisali, i klupska i elektronska perspektiva, ali i priča koju želimo da ispričamo.“ Na sličan način, ovaj album se i tematski bavi različitim motivima, od razaranja iluzija i razočaranja, političke izolacije i apatije koje prate nada, sreća i ponos.

Sa Foam Island, grupa Darkstar stvorila je album koji je mogao nastati samo u 2015. godini; album čiji glas ohrabruje generacije da ustanu i bore se za svoje mesto u društvu. Ako ni vi još ne znate gde vam je mesto u savremenom društvu koje je već duže vreme na ivici svega i svačega, onda znate gde vam je mesto 27. maja uveče.

Darkstar-u-KC-GRAD2

Tapan je beogradski dark ambient duo koji čine rezident DJ kluba 20/44, Nebojša BogdanovićSchwabe, i Goran Simonoski, jedan od osnivača Dis-patch festivala kog publika poznaje i kao Piece of Shh. Oba producenta su neizostavni sastojci beogradskog noćnog života od sredine devedesetih. Do sada su izdali dva EP-ja. Prvi EP “Volumes” izašao je krajem 2015. godine na etiketi Crimes Of The Future koju vodi pravi kasapin među producentima, Scott Fraser. Materijalom sa drugog EP-ja “The City” koji izdaju za Willie Burnsovu etiketu WT Records izazivaju pometnju na plesnim podijumima širom sveta. Pored Willie Burnsa, za Tapan je remix radio i čuveni holandski producent Drvg Cvltvre. Komentari na internetu Tapan opisuju kao tehno za duhove i ludake, a po gradu se priča da je novi neobjavljeni materijal milina za tripove u magli.

Ovo će biti njihov premijerni živi nastup, a priključiće im se i domaći muzičari sa kojima su sarađivali na svojim izdanjima.

Ograničen broj karata u pretprodaji u Kulturnom centru GRAD i Zaokretu po ceni od 500 rsd.

 

Share