Dama sa kamelijama

„Moje telo će uskoro biti pepeo (ali) moja slava će živeti zauvek.“
Sarah Bernhardt

Neverovatna ličnost XIX i XX veka, glumica koja je bila deo najpopularnijih filmova i predstava, Sara Bernar je bila „kraljica pokreta“ i „zlatni glas“ tog perioda. Svojim nežnim glasom je zavodila, uzbuđivala i zaluđivala, a pokretima zanosila i prkosila. Pored glume bavila se i slikarstvom, vajarstvom i pisanjem, a bila je i uspešna poslovna žena koja je vodila pozorište i producirala predstave. Sara je bila intrigantna ličnost koja je prkosila svetu noseći pantalone, igrajući muške uloge kao i svojim privatnim životom koji je živela kako je želela.

Rođena kao Anrijeta Rozin Bernar 22. oktobra 1844. godine u Parizu, bila je vanbračno dete kurtizane jevrejskog porekla. Sara je do petnaeste godine živela u ženskom manastiru gde se i školovala. Želela je da se zamonaši, ali je ljubavnik njene majke, Čarls Duk de Morni, polubrat Napoleona III, smatrao da njenom temperamentu više odgovara scena. Prvi pokušaj u pariskom konzervatorijumu nije slavno prošao, ali se Čarls pobrinuo da joj pronađe mesto u prestižnoj pozorišnoj kompaniji Comedie-Francais. 

U glumu je zakoračila 1862. godine u pozorištu Odeon, a veliki uspeh postiže u drami velikog pisca Viktora Igoa Ruj Blaz. Njena karijera se kretala tankom linijom od skandala do slave. Bila je deo čuvene predstave Aleksandra Dime (sin), Dama sa kamelijama, igrala je u čuvenom Šekspirovom delu Hamlet. Išla je na nekoliko pozorišnih turneja i osvajala publiku širom sveta. Tokom svoje duge karijere odigrala je preko 70 uloga u 125 predstava.

Vodila je buran život i time dobila reputaciju „skandal majstora“. Sa 20 godina je dobila sina sa belgijskim plemićem Henrijem (Žan Šarl Ežen Anri Žorž Lamoral de Lign) koji je tek kada je ona postala poznata ponudio da Maurica prizna kao svog sina, što on odbija, govoreći da je srećan što je sin Sare Bernar. Godine 1882. udala se za jedanaest godina mlađeg Aristides Damala (poznatijeg kao Žak Damala). Ona mu je nudila pomoć i razne uloge ali je on više voleo da troši novac, da uživa u ljubavnim aferama i morfijumu. Brzo su se rastali, ali su zvanično ostali u braku do njegove smrti 1899. godine, kada se u 34. godini života predozirao.

Sara je posedovala egzotičnu kolekciju kućnih ljubimaca koja je uključivala lava, pumu, majmuna Darvina i aligatora Ali Gagu koga je glumica pojila mlekom i šampanjcem. Bila je čuvena i po brojnim aferama. Bila je muza Oskaru Vajldu i Marselu Prustu. Pričalo se i da joj je ljubavnica bila slikarka Luiz Abema. Pozirala je za mnoge umetnike osiguravajući da će je ceo svet zapamtiti kroz slike, skulpture, fotografije i postere, a jedan od njih je i čuveni poster Art Nouveau Alfonsa Muha.

Tokom jednog od svojih nastupa na turneji Južnom Amerikom, Sara je teško povredila koleno. Nekoliko godina kasnije zbog gangrene noga joj je odstranjena. To je nije zaustavilo. Nastavila je da nastupa i čak je posetila vojnike na liniji fronta tokom Prvog svetskog rata. U sedamdesetoj godini života otputovala je na poslednju turneju, koja je trajala osamnaest meseci.

Sara je posthumno dobila zvezdu na holivudskom šetalištu slavnih 1960. godine, a Marta Stjuart je 2001. godine objavila recept za kolač pod imenom Sara Bernard, objašnjavajući da je ovaj kolač „višeslojan baš kao i njegova imenjakinja“.

Share