Da li ste pravi poznavalac Porodice Adams?

Ne znam za vas, ali Porodica Adams je serija uz koju sam odrasla. Naravno, Moćni rendžeri, Nindža kornjače, Nestašne godine, pa i crtani ujutru pred školu jesu stvari koje su mi obeležile detinjstvo, ali ova serija je uradila mnogo više – oblikovala je makabre ljubitelja u meni, napravila prostor za mnoge horor filmove, priče i likove kojima se danas rado vraćam, a uz to promenila i moj pogled na normalnost jednom zauvek, jer kao što Mortiša kaže: „Normalnost je iluzija. Ono što je normalno za pauka je haos za muvu“. Bilo da ste ljubitelji originalne postave ili filma s početka devedesetih, koliko zapravo znate o uvrnutoj familiji Adams?

Da-li-ste-pravi-poznavalac-Porodice-Adams

1. Serija je zasnovana na istoimenim mini stripovima karikaturiste Čarlsa Adamsa iz 1937. godine. Adams je bio poznat po svom crnom humoru, makabre likovima i kolekciji oružja. Njegova kuća je bila puna srednjevekovnih sprava za mučenje, a posedovao je i zavidan broj unikatnih lukova i strela koje je celog života žarko žudeo da iskoristi i to na hipotetičkom pljačkašu.

2. Džon Ostin, koji nam je poznat kao Gomez, prvobitno je trebao da glumi Lurča oko kojeg je zamišljeno da se radnja serije odvija. Ipak, nijedan drugi glumac ne bi tako dobro izneo ulogu manijakalnog lika koji je na granici ponašanja psihopate, poput Gomeza. Ostin je upravo tako nekoliko puta jedva izvukao živu glavu. Živeći u opasnom delu Njujorka, na putu od stana do stanice često bi glumio poremećenog čudaka, što mu je kasnije donelo slavu zahvaljujući liku Gomeza.

3. Prema Ostinovim rečima, nakon što je ova serija dostigla veliki uspeh, ljudi bi ga često presretali pričajući sa njim na francuskom, baš kao što je Mortiša činila, očekujući od njega da uzvrati istom merom.

Da-li-ste-pravi-poznavalac-Porodice-Adams5

4. Sredinom šezdesetih godina, kada je snimana serija sa originalnom, prvobitnom postavom, Gomez i Mortiša su bili prvi televizijski bračni par koji je implicirao da imaju seks, naspram često predstavljenih aseksualnih roditelja. Oni su takođe prva porodica koja je imala računar u kući.

5. Lik batlera Lurča je prvobitno zamišljen kao nem. Tokom snimanja jedne od epizoda glumac Ted Kesidi je sam odlučio da doda čuvenu „you rang“ rečenicu koja je naišla na opšte oduševljenje ostatka ekipe.

6. Kuća u kojoj je serija snimljena urađena je po ugledu na stan Čarlsa Adamsa. Na iznenađenje mnogih fanova, fotografije Ričarda Fiša, napravljene na setu, razbile su nam iluziju monohromatske porodice Adams, jer je njihova scenografija bila skoro pa u potpunosti roze boje. Naravno da znamo da nije mogla da bude crna, ali opet, čudno je zamišljati Mortišu kako plete odeću za troruke članove porodice na ružičastoj sofi.

Da-li-ste-pravi-poznavalac-Porodice-Adams2

7. Džeki Kugan, koji nam je poznat po ulozi ujaka Fostera je prvobitno odbijen na audiciji. Nakon toga je otišao kući, obrijao glavu, našminkao se, kostimirao, vratio i dobio ulogu.

8. Mortišu i Gomeza nikada nismo videli da su se poljubili u usta.

9. Džonu Ostinu su ponudili da bira kako će se zvati njegov lik. Između Gomeza i Repelija, odlučio se, danas znamo, za prvo ime.

10. Za Mortišin lik je bilo neophodno dva sata šminkanja dnevno.

Da-li-ste-pravi-poznavalac-Porodice-Adams6

11. Gomez je bio advokat. Još jedna zanimljivost jeste da je kada je upoznao Mortišu imao bronhitis čiji bi simptomi nestali svakog puta kada je bio pored nje. Prvobitno veren njenom sestrom Ofelijom, kao posledica ugovorenog braka, raskinuo je veridbu i oženio Mortišu.

12. Skoro svaka epizoda Porodice Adams započinje u dnevnoj sobi, scenom u kojoj se članovi porodice zabavljaju, Gomezom koji igra flamenko, mačuje ili gađa jabuku lukom i strelom.

Da-li-ste-pravi-poznavalac-Porodice-Adams3

13. Porodica Adams je predstavljena kao serija sa poučnom porukom i reprezentativnim porodičnim vrednostima. Uprkos makabre, horor atmosferi u seriji, smatralo se da su svi članovi ove porodice predstavljeni kao potpuno ravnopravni, da deca odrastaju okružena ljubavlju i da su tradicionalne muško/ženske podele srušene.

Share