Cveće – UKRAS ŽIVOTNOG PROSTORA

Ne znam da li ste nekada razmišljali o značaju balkona i terasa za vaš životni prostor? Znam da je većina vas bar zadovoljna činjenicom da je arhitekta koji je projektovao vašu zgradu predvideo balkon ili terasu. Znam i to da jedan broj vas uživa u ovom prostoru, uredivši ga na više ili manje lep način. Međutim, na žalost, postoje i oni koji verovatno misle da im je ovaj prostor suvišan (mogla je soba biti veća za toliko?!). Postoji i ono “najgore” razmišljanje, a to je da je ovaj prostor idealan za odlaganje suvišnih stvari. Ali, da odgovorimo na razlog arhitekte, zbog čega je projektovao balkon-terasu? Naime, pored želje da u ovom prostoru uživate, zamisao svakog projektanta je da je balkon deo ulice-ukras fasade i samim tim želja da vi date doprinos, kako bi taj prostor što lepše izgledao, lepše izgledala vaša zgrada, vaša ulica, pa i grad u kome živite. Još nešto, uvek morate imati u vidu da i taj prostor odaje kulturu ljudi koji žive u tom stanu. Razmislite malo i shvatićete da svi koje poznajete, a imaju lepo uređen balkon-terasu, su zaista, kulturni ljudi. Ako vam se iz bilo kog razloga dogodilo da nenamerno zanemarite ovaj prostor, uz malo truda možete ući u ovaj cenjeni krug ljudi.

Cvece---UKRAS-ZIVOTNOG-PROSTORA

Savet: Prvo što je potrebno uraditi je taj prostor, bilo koliki da je, očistiti i okrečiti, ali onako, kako nalaže arhitektonsko rešenje fasade. Veoma ružno izgleda kada svako okreči svoj prostor u boju koja se njemu dopada. To je zaista neukusno i predstavlja kič. Ako je takvo stanje u vašoj zgradi, možda biste mogli da organizujete akciju u kojoj bi svi ofarbali svoje balkone u istu, prvobitnu boju, kakvu vam je nekada odredio projektant vaše zgrade. Uglavnom su to neutralne boje ili sasvim pastelne.

Cvece---UKRAS-ZIVOTNOG-PROSTORA6

Kada ste pripremili taj prostor, onda možete preći na njegovo ulepšavanje, pre svega, cvećem, ali prvo o čemu morate voditi računa je, prema kojoj strani sveta je okrenut vaš balkon, odnosno da li je veći deo dana na suncu ili u hladu, jer će to odrediti izbor biljnog materijala. Međutim, pre nego što izaberete biljke, potrebno je da izaberete posude (žardinjere, saksije). Najbolje je odlučiti se za mirne boje poput terakot, braon, zelene ili neutralne-bele.

Cvece---UKRAS-ZIVOTNOG-PROSTORA3

Kada je cveće u pitanju, najbolje je da izaberete određeni broj, u odnosu na veličinu prostora, stalno zelenih biljaka (zimzelenih) kako biste ih u preostalom delu kombinovali ih sa sezonskim cvećem, koje ćete, po potrebi, menjati i tako će ovaj prostor cele godine biti lep.

Ne zaboravite na puzavice, koje veoma lepo izgledaju okrenute ka ulici, ili kada se spuštaju iz cvetnih korpi ili saksija, sa zidova.

Vizuelni trik: Prilikom sadnje, ako su vam žardinjere nešto veće, uvek sadite više biljke ka unutrašnjem delu, čime na neki način čuvate svoju intimu, a takva spratovnost lepše izgleda, gledano sa spoljne strane.

Cvece---UKRAS-ZIVOTNOG-PROSTORA7

Izbor biljaka u odnosu na stranu sveta: Ako imate osvetljen balkon možete izabrati zaista veliki broj vrsta i to činite prema svom afinitetu. Imaćete problem samo ako je vaš balkon u hladu ili ako je na velikoj visini, gde su i sunce i vetar jači. U prvom slučaju izaberite hostu, minđušice, hortenzije, pelargonije, asparaguse…

Balkon na velikoj visini: I pored mnogo sunca, a često i vetra ovakav balkon može biti veoma lep. Ako je balkon iznad osmog sprata, opredelite se za kaktuse i sukulente (kalanhoje, eševerije, sedumi…), kombinovane sa raznim kamenčićima ili belom rizlom.

Savet: Ako nemate terasu imate balkon, ako nemate balkon imate prozore. Nekada maštovito uređen prozor može konkurisati balkonu. Naučite da uživate u svom kutku.

Cvece---UKRAS-ZIVOTNOG-PROSTORA4

Briga i nega ovih biljčica je mnogo manji posao od zadovoljstva koje vam one uzvraćaju, čineći vaš ambijent pogodnim za uživanje i relaksaciju.

Cvece---UKRAS-ZIVOTNOG-PROSTORA5

Share