Crkva na Novom Zelandu zbog koje nijedno drvo nije moralo da strada

Putujući svetom Beri Koks (Barry Cox) se zaljubio u arhitekturu, a najviše u dizajn i konstrukciju kakve je viđao u gradnji katedrala. Radoznalost i fascinacija ovim spcifičnim vidom arhitekture naveli su ga da pokuša da sam dizajnira katedralu. Ono što je najinteresantnije, poželeo je da napravi katedralu u kojoj je priroda ravnopravan učesnik, želeo je da koristi drvo ali ne u obliku na koji smo inače navikli (daske, grede, ploče), već je odlučio da napravi crkvu od živog drveća.

Crkva-na-Novom-Zelandu-zbog-koje-nijedno-drvo-nije-moralo-da-strada-2

Kako bi ostvario svoj san Beri je posvetio četiri godine projektu uzgajanja drveća koje će činiti konstrukciju crkve na njegovom imanju na Novom Zelandu.

Crkva-na-Novom-Zelandu-zbog-koje-nijedno-drvo-nije-moralo-da-strada

“Izšetao sam jednog dana na zadnja vrata moje kuće i pomislio kako taj prostor zasulužuje i treba jednu crkvu” rekao je jednom prilikom ovaj nadahnuti graditelj. Tako je sve počelo. Nakon prvobitnih nacrta i raščišćavanja zemljišta, bilo je potrebno malo više od četiri godine predanog rada kako bi nastalo ovo fantastično zdanje čiji je priroda deo.

Crkva-na-Novom-Zelandu-zbog-koje-nijedno-drvo-nije-moralo-da-strada-3

Danas je ova fascinantna crkva otvorena za javnost. Ovo je izvrstan primer kako možemo živeti u prirodi i sarađivati sa njom, bez razaranja.

izvor: mymodernmet.com

Share