Čitalački klub

„Beleške jedne Ane“ Mome Kapora je jedna od onih knjiga koju sam imala u svojoj sobi od kad znam za sebe, zajedno sa mnogim Kaporovim delima i sećam se da sam je hiljadu puta držala u rukama i prevrtala ali nikako da uzmem da je pročitam. Stalno mi je neka druga knjiga odvlačila pažnju i Ana jednostavno nije dolazila na red.  A onda sam počela da je čitam i potpuno se prepustila emocijama, uspomenama i neverovatno autentičnim pričama u kojima će se, čini mi se, svi Beograđani tako lako prepoznati.

beleske jedna aneOna je istovremeno iskrena, duhovita i satirična.To je jedna od onih knjiga koje mogu da otvorim bilo gde i počnem ponovo da čitam i da uživam i smejem se podjednako kao i prvi put. Eto dugo mi je trebalo da „otkrijem“ Momu ali danas zato sve štreberski nadoknađujem i gutam jednu po jednu. Definitivno pisac i knjiga koju bih svakome od srca preporučila.

Sledeća na listi za preporuku je „Ognjeni anđeo“ Valerija Brjusova koja  me je toliko uvukla u priču da sam je pročitala u jednom dahu. Doslovno nisam mogla da se odvojim od nje sve dok je nisam završila i mogu da kažem da je vredelo neprospavane noći. Ukoliko vam se dopada Majstor i Margarita onda mogu da tvrdim da će vam se zasigurno svideti i Ognjeni anđeo. Način pripovedanja, zaplet i lakoća kojom je jedna ovako kompleksna tema obrađena za svaku su pohvalu autora.

ognjeni anđeoRadnja je smeštena u pozni srednji vek u kome vladaju  inkvizicija, predrasude, sujeverje, veštice i crna magija. Nauka se probija stidljivo kroz tamu predrasuda, a najumniji ljudi tog vremena su istovremeno naučnici, alhemičari pa i magovi. Ognjeni anđeo je jedna ljubavna priča koja se razvila pod neverovatnim okolnostima.

Ostatak preporuka pročitajte u 1. broju Plezir magazina na stranici br. 143.

Share