BRITKO PERO/HRABRA GLAVA – ARGULA VON GRUMBAH

Argula von Grumbah, žena oštrog uma i britkog pera bila je prva protestantska spisateljica. Objavljivala je svoja pisma i pesme u kojima je branila Martina Lutera Kinga, njegovog saradnika Filipa Melanhtona, kao i mnoge druge protestante.

Argula je rođena 1492. godine u blizini Regensburga, Bavarska. Potiče iz ugledne plemićke porodice koja je imala čvrste političke i religiozne stavove. Veruje se da je vrlo rano naučila da čita. Sa samo deset godina od oca je dobila Bibliju i tada je počela da se interesuje za religiju. Sa petnaest godina je ostala bez oba roditelja pa njen ujak, koji je bio vodeća figura na sudu, postaje njen oslonac. Tako je ona završila na dvoru u Minhenu, gde je postala prva dama vojvotkinje Kunigunde, ćerke vladara Frederika III. Međutim, zbog političkog skandala u kome je njen ujak učestvovao 1516. godine ona ostaje i bez njega. Svi ovi događaji su uticali na razvoj njene ličnosti, njenih stavova i želje da se bori za život bez nasilja.

Argula se sve više okretala protestantskim idejama i postala je strasna sledbenica Martina Lutera Kinga. Događaj koji ju je stavio u žižu javnosti odigrao se 1523. godine, kada je mladi profesor na Univerzitetu Ingolstadu, Arsaćus Sioferu, bio uhapšen zbog protestantskih stavova i primoran je da se povuče. Incident bi prošao nezapaženo da Argula nije napisala pismo Univerzitetu. U pismu ona navodi da iako je žena ona je odlučila da progovori jer niko drugi to neće.

„Časnom, vrednom, eruditnom, plemenitom, nepokolebljivom Rektoru i svim fakultetima Univerziteta Ingolstatu: Kada sam čula šta ste pod strahom od zatvora i lomače učinili Arsaćus Sioferu, srce mi je drhtalo i kosti su mi tresle… Da li negde u Bibliji možete pročitati da su Hrist, apostoli i proroci nekoga zatvorili, proterali, spalili ili ubili? Kažete nam da se moramo pokoriti sudijama. Tačno. Ali ni papa, ni Kajzer, ni knezovi nemaju nikakvu vlast nad Rečju Božjom. Tražite da se unište sva Luterova dela. U tom slučaju ćete morati da uništite Novi zavet, koji je on preveo. Imate ključeve od znanja a zatvarate nebesko carstvo…“

Ovo pismo je izazvalo brojne reakcije, razljutilo teologe i postalo senzacija preko noći. Pismo je pretvoreno u knjižicu koja je imala čak četrnaest izdanja u samo dva meseca. Početkom XVI veka štampa je predstavljala novu tehnologiju, koju država još nije kontrolisala, što je dovelo do revolucije informacija. Tako su se razne ideje brzo širile i razbuktavale strasti. Zbog nemogućnosti kontrolisanja širenja njenih ideja i stavova, teolozi su želeli da Argula bude kažnjena, pa tako njen suprug ostaje bez posla. Mnogi kritičari su je nazivali raznim pogrdnim imenima na šta je ona odgovarala svojim oštroumnim i iskrenim pismima.

Iako bez previše uspeha ona je nastavila da se bori za sve ono u šta je verovala. Bila je jedna od retkih žena koja je u to vreme otvoreno i jasno izražavala svoje stavove.

Share