Borba sa stvarnošću i težnja ka miru

Samostalna izložba slika i minijatura „Inside” umetnice Natalije Miladinović biće otvorena 8. aprila u umetničkoj galeriji PAVANE art room, na Trgu Mome Kapora 6 i trajaće do 22. aprila. Ovom izložbom umetnica je na ekspresivan način, kroz umetnost dočarala svoja osećanja, a dela iz ove serije naziva i „Crveni ciklus”, jer je crvena dominantna na svim delima.

„Svoja osećanja i emociju ispoljavam kroz svoj apstraktno-ekspresionistički stil i ona su predstavljena kroz moja umetnička dela. To je moj način da „glasno govorim” o osećanjima.” kaže Natalija Miladinović i dodaje: „Poželela sam da stanem ispred praznog platna i iskažem svoja osećanja, oslobodim se do tada nepoznatih strahova. Ujedno ovo je put ka velikom delu i samostalnoj izložbi koju spremam za Strazbur koja će se održati
u zgradi Saveta Evrope.”

Do sada se Natalija predstavila publici kroz različite umetničke oblike, najčešće kroz slikarstvo i fotografiju. Svaki od tih medija ima zajedničku komponentu – apstrakciju, kojom u najvećoj meri komunicira sa posmatračem.

„Kod Natalije primećujemo neodvojivost od intenziteta koloristički oblikovanih emocionalnih izliva, izražajnom senzibilitetu proživljavanja stvarnosti. Dok je u dosadašnjem radu bila primetna uravnoteženost procesa – vidljiva u izbalansiranoj ekspresiji, u radovima iz ove serije vidljiv je nemir, sukob unutar bića, borba sa stvarnošću i težnja ka miru”, kaže kustoskinja izložbe Biljana Jotić. I dodaje: „Možda bi ovaj proces mogli da uporedimo sa trenutkom kada sa vodene površine zaronimo u unutrašnjost njene dubine. “

Natalija Miladinović je jedina umetnica iz Srbije koja je učestvovala na uticajnoj međunarodnoj izložbi „Woman in art for peace”, 2018. godine, koja se održala u Savetu Evrope i time postala ambasador mira u okviru datog projekta, u organizaciji Europe’s Art. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, a imala je više samostalnih i grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Članica je ULUS-a od 2017. Živi i radi u Beogradu.

Share