Bojenje uskršnjih jaja prirodnim pigmentima

Ukoliko ste odlučili da ove godine probate nešto drugačije, prirodno, i umesto kupovnih boja iz kesice upotrebite prirodne pigmente za bojenje uskršnjih jaja, donosimo vam proverene recepte. Mi smo se malo igrali i isprobali kakve boje će dati namirnice koje sasvim sigurno svako od vas ima u svojoj kuhinji.

Bojenje-jaja-prirodnim-pigm

fotografije: Andrijana Kovrlija

Boje koje dobijete na ovaj način, ne samo što su prirodne, pa samim tim nema bojazni od unošenja štetnih materija u organizam, već istovremeno bojenju daju sasvim novu draž budući da nikad niste sigurni kakvu ćete boju na kraju dobiti, a i teško je ponoviti i napraviti dva identična jaja. Uprkos onoj narodnoj da liče kao „jaje jajetu“.

Bojenje-jaja-prirodnim-pig2

Boja zavisi i od podloge, odnosno prirodne boje jaja koja koristite. Ja sam ovog puta za jaja koja ćete videti na slikama koristila bela jaja. Ukoliko želite i vi bela jaja a ne možete da ih nađete u svojoj okolini ili ne želite da izdvojite veći novac za jaja samo radi boje, predlažem vam da se poslužite jednim jednostavnim trikom i prilikom kuvanja jaja pred kraj u vodu dodate malo sirćeta, a zatim krpicom nežno odstranite pigment. Računajte da će jaja nakon uklanjanja prirodne boje biti za nijansu osetljivija (barem sam ja imala takvo iskustvo kada sam ovo radila pre par godina), pa budite obazriviji prilikom bojenja.

Bojenje-jaja-prirodnim-pig5

Da se vratim na temu, ukoliko koristite žuta jaja računajte da će vam neke boje ispasti drugačije nego na belim jajima. Na primer crveni kupus će belim jajima dati plavičasti pigment, a žutim zeleni. Moj savet je da se igrate, eksperimentišete i sami otkrijete kakve boje želite. Za svetlije, nežnije boje jaja držite u lončetu sa bojom dvadesetak minuta do pola sata, za intenzivniju boju i duže. Ja sam želela da jaja dobiju patinu i teksturu pa sam u vodu sa bojom dodavala listiće i cvetiće
čaja od hibiskusa, jaja koja sam bojila kupusom sam umotavala u liske i okretala ih više puta, isto kao i ona koja sam bojila u lukovici crvenog luka. Ona su ispala najtamnija, bordo-braon, a najkraće su provela u vodi. Za žuta jaja sam koristila kurkumu i jako sam zadovoljna kako su ona ispala, boja je veoma ujednačena i ima lepu patinu, pa jaja izbliza deluju blago peskirano. Nežnu boju lavande sam dobila korišćenjem cvekle kao pigmenta. Nakon što je cvekla skuvana u loncu sačuvala sam vodu u kojoj se kuvala u jednoj tegli i posle par dana sam je ugrejala i dodala malo jabukovog sirćeta. Za roze boju planiram da koristim cveklu koju ću iseći slajserom na tanke kriške koje ću umotati oko jaja i prokuvati ih tako. (za ovu priliku nisam imala pri ruci više cvekle)

Bojenje-jaja-prirodnim-pig3

Prilikom bojenja sam pokušala da dobijem oranž pigment od nekoliko kora pomorandže i šargarepe ali boja je bila previše prozirna pa sam odustala od farbanja jaja dobijenim pigmentom. Za kraj imam samo još jednu napomenu, ne preterujte sa količinom vode koju dodajete povrću ili voću, računajte da ćete u nju dodati i jabukovo sirće pa ne želite da vam boja bude previše bledunjava. Kada je povrće, voće, čaj ili šta ste već koristili kao pigment malo otpustilo boju, iz šerpice u kojoj ste prokuvali vodu i navedene sastojke sve prebacite u lončiće (poput metalnih lončića za mleko) kako bi jaja lepo zaronila u vodu i bila ravnomerno pokrivena. Ne zaboravite da podelite sa nama slike putem društvenih mreža ukoliko budete bojili jaja na ovaj način.

Bojenje-jaja-prirodnim-pig4

PIGMENTI KOJI SU KORIŠĆENI ZA BOJENJE JAJA:

Bojenje-jaja-prirodnim-pig6

Žuta – kurkuma, voda, jabukovo sirće
Sivo-plava – Ljubičasti kupus, voda, jabukovo sirće
Zlatno-braon – hibiskus čaj, sirće
Lavanda – cvekla, sirće
Bordo-braon – crveni luk, voda, sirće

Share