BO INSIDE: „ Sreću čine male stvari“

Zamislite šarm jedne kućice u Provansi, njene boje, mirise, teksturu rustičnog nameštaja, ogromno dvorište puno cveća, zelenila, baštenskih ukrasa i fenjera, tu je naravno i prelepi pas jer kuća nije potpuna bez životinja u njoj, a onda tu sliku preselite u Vojvodinu. Tako nekako bih najbliže mogla da vam dočaram šarm njihove kućice u Ribnjaku i koncepta Bo Inside. Sa Slobodankom Bobom Stević sam pričala o njenoj ljubavi prema uređenju enterijera, restauraciji nameštaja u kome se obrela potpuno slučajno, uzbudljivoj potrazi za interesantnim komadima, lepoti detalja i muzičkoj karijeri, budući da je Bo vrsna pijanistkinja.

bo-inside-srecu-cine-male-stvari

ĆAO BOBO, MOŽEŠ LI DA MI ISPRIČAŠ KAKO JE NASTAO BLOG I BREND BO INSIDE?
Iskrena da budem, dugo mi je trebalo vremena da se usudim i zvanično objavim to što radim. Kako sam pijanista po profesiji, moj „pravi” posao je već nekako javan, tako da mi je svaka vrsta prikazivanja u javnosti, a da to nije koncertna delatnost izgledala prilično čudno. Moram priznati da su najveću ulogu imali prijatelji koji su me ohrabrivali u donošenju te odluke. Posebno mesto bas u tim trenucima pripada Milici Lisulov bez čije nesebične danonoćne podrške BO Inside verovatno nikada ne bi zaživeo. Na njen predlog prvo sam otvorila stranicu na fejsbuku, paralelno sa pokretanjem stranice, moj prijatelj, dizajner Marko Stojanović osmislio mi je logo – kad malo bolje razmislim on mi je dao ime BO Inside (Bo od Boba, Inside – iznutra, kao zajednički imenitelj svih stvari koje radim, a čine deo enterijera u kući. Blog je stigao na red kasnije, mada je najviše doprineo „popularnosti” i širenju ideje i koncepta BO Inside – „Kako sa malo možete dobiti puno” i naravno, „Sreću čine male stvari”.

bo-inside-srecu-cine-male-stvar10

bo-inside-srecu-cine-male-stvar8

REDIZAJN I RESTAURACIJA NAMEŠTAJA U SHABBY CHIC STILU SA DOZOM FRANCUSKOG GLAMURA SU PRAVAC PO KOME SE BREND BO INSIDE IZDVOJIO. INTERESUJE ME DA LI TE JE OVOM HOBIJU PRIVUKLA PRIČA I ISTORIJA KOJU DATI KOMADI POSEDUJU, EKOLOŠKI ASPEKT I RECIKLAŽA ILI NEŠTO SASVIM TREĆE?
Mislim da je „nešto sasvim treće” u pitanju, ali me je to „treće” dovelo do „prvog”, u stvari na početak. Kada gradite kuću nekako pred sam kraj gradnje jedva čekate da se uselite. Nepredviđeni troškovi su naravno mnogo veći nego što ste uopšte očekivali i onda tako nestrpljivo uđete u vaš novi prostor i shvatite da vam za nameštaj sa kojim biste želeli da ga ispunite nije ostalo sredstava. Onda sakupite sav vaš raspar nameštaj koji imate i shvatite da to sve zajedno izgleda – jezivo. E, tako je nastao BO insajdovski shabby chic! Kako je kuća građena od prirodnih materijala (grede, stare cigle, kamena), ona je već takva po malo podsećala na kuće u Francuskoj Provansi. Nameštaj je trebalo uklopiti u ovu novu priču, a kako nije bio nov, shabby chic se nametnuo kao jedino moguće rešenje. Shabby kao otrcano, fucnuto (što smo već imali) i chic kao doza glamura (zapravo neka vrsta postprodukcije na svakom komadu) da izvuče čitavu stvar. Tako su započeta farbanja do u nedogled. Vrlo brzo većina naših prijatelja shvatila je da ima u nekoj šupi ili garaži bar po jedan interesantan komad koji bi mogli da donesu na redizajniranje. Sve dok se ja nisam umorila i počela da pišem blog kako bih objasnila postupke restauracije koje svako može sam da uradi. Naravno od vaše kreativnosti i uloženog vremena zavisi i krajnji rezultat redizajna ili restauracije. Vremenom shvatiš da svaki komad ima svoju priču, a onda i „novu” priču sa tobom.

bo-inside-srecu-cine-male-stvari-2

GDE PRONALAZIŠ SVE TE INTERESANTNE KOMADE I KOJE SU NAJČEŠĆE INTERVENCIJE KOJE RADIŠ? KO SVE UČESTVUJE U OVOM PROCESU?
Stigli smo do ključnog pitanja. BO Inside nisam samo ja, iako brend nosi moj nadimak u imenu, ključni čovek je čuveni N. (kako ga znaju čitaoci bloga). Naime, on mi je otkrio čari pijaca, buvljaka, otpada, kao i čitav jedan paralelni svet gde stare, zaboravljene i odbačene stvari čekaju da ih neko prepozna i udahne im novi život. Bitna stvar je da ih PREPOZNAŠ – što nije nimalo lako. Bilo je tih priča na blogu gde ja bih nešto da pronađem na brzinu jer napolju je 50 stepeni u hladu, a nikako mi ne ide pa mi se čak i plače dok u jednom momentu ne čujem njegov glas „Našao sam, idemo”.

Nekoliko dana posle, napravili smo najbolji trpezarijski sto na svetu. Kao mesto okupljanja. Kao sve. Njegovo ime je Nenad Stojačić. Intervencije mogu biti razne. Od farbanja i menjanja ručkica do dodavanja novih delova, promene namene korišćenja, pravljenje potpuno novog komada od nekog starog (najbolji primer je klupa na tremu – u osnovi je ram starog prozora, umesto stakla ubačene su letvice, izrezbareno cveće…).

bo-inside-srecu-cine-male-stvari-3

SUDEĆI PO AKTIVNOSTI NA STRANICI I TRENUTNOJ NEDOSTUPNOSTI BLOGA, DA LI PRAVIŠ NEKU PAUZU I PLANIRAŠ LI DA SE VRATIŠ OVOM PROJEKTU? U KOJOJ FAZI JE SADA RAD NA VAŠOJ KUĆI U RIBNJAKU?
Pauza se desila nekako spontano, mada mi se često desi da posle letnjeg godišnjeg zatajim još neko vreme sa aktivnostima na stranici. Kao da akumuliram kreativnost za novu ekspanziju. Mislim da je ovakav projekat nemoguće napustiti (i sada dok ovo pišem razmišljam kako ću ponovo aktivirati blog). Kuća živi ako je u konstantnoj obnovi. Ovog leta bazirali smo se na terasama (nadstrešnicama, rasvetom i udobnosti života u eksterijeru). Svako ko živi u kući zna da od proleća do kasne jeseni želi da provede što više vremena napolju. Pravili smo dnevne sobe na otvorenom i rastužili se što je bio toliko hladan oktobar.

BO INSIDE JE TVOJ HOBI BUDUĆI DA JE TVOJA NAJVEĆA LJUBAV I PROFESIJA MUZIKA. ŠTA VOLIŠ DA SLUŠAŠ DOK SE BAVIŠ KREATIVNIM RADOM?
Muzika je prisutna konstantno u mom životu. Mislim da sam je provlačila i uz skoro svaku priču na svom blogu. Žanrovski slušam dosta toga što može, a i ne mora da se dovede u nekakvu vezu. Kada su u pitanju poslovi vezani za BO Inside, volim da slušam nešto mirno. Inače okrenuta ka jazz muzici u tim prilikama slušam vokalno instrumentalne varijante i izdvojila bih Dinna Krall, Melody Gardot, Hidni Zahra… Nedavno sam sasvim slučajno otkrila jednu fantastičnu play listu od koje se već duže vreme ne odvajam, u pitanju je Indie, Indie Folk-Summer 2015(Tracklist included). Izbor je fantastičan, jedno vreme je bila povučena, sada je opet ima ali samo na laptopu (nikada mi nije bilo jasno kako te stvari funkcionišu), u svakom slučaju preporučujem!

bo-inside-srecu-cine-male-stvar6

INTERESANTNA MI JE BILA TVOJA IDEJA ZA BO INSIDE BOX. MOŽEŠ LI DA ISPRIČAŠ ČITAOCIMA KAKO JE ON BIO ZAMIŠLJEN I NAMERAVAŠ LI DA GA U JEDNOM TRENUTKU PUSTIŠ U PRODAJU?
Veoma je interesantno kako je BO Inside BOX bio dobro prihvaćen. Sama ideja proizašla je iz mog posmatranja tržišta kada je u pitanju kozmetička industrija. Invazivno osvajanje sa fantastičnim idejama kako i na koji način privući kupca do kozmetičkog tržišta zaintrigiralo me je u saznanju da za ostale proizvode tako nešto uopšte ne postoji. Zamisao je bila da BO Inside BOX sadrži proizvode za vaš enterijer, gde bih se rukovodila nekim svojim izborima i proizvodima za koje bih mogla da garantujem njihov kvalitet. Naravno, svaki paket bi sadržao i po jedan vintage komad meni omiljen za taj mesec kako bih ostala dosledna motu „sreću čine male stvari”.

KAKAV STIL TEBE ODUŠEVLJAVA KADA JE DIZAJN ENTERIJERA U PITANJU, PRATIŠ LI RAD DOMAĆIH DIZAJNERA I KAKO TI SE ČINI OVA SCENA? POSTOJE LI KOMADI KOJE BI ŽARKO ŽELELA U VAŠEM PROSTORU?
Naravno da pratim rad domaćih dizajnera i uvek se obradujem kada shvatim koliko talentovanih bića postoji ovde u našem okruženju. Moje srce pripada grupi mladih arhitekata iz Beograda, koji rade pod umetničkim imenom „Autori”. Rad na projektu „Tera Panonica”, gde na starom imanju u Mokrinu prave celinu od 5 objekata je nešto što mene najviše oduševljava! Svaki objekat je priča za sebe i u svakom od njih postoje komadi nameštaja, rasvete i raznih detalja koje su oni dizajnirali kao i redizajnirali. Dosta toga bih posedovala vrlo rado. Restauracija stare porodične kuće na tom imanju i njen sadašnji izgled je definitivno mesto gde bih mogla sebe da zamislim – da nema Ribnjaka.

bo-inside-srecu-cine-male-stvari-4

SARADNJA SA ARHITEKTONSKIM BIROOM OSA, ISPRIČAJ MI MALO VIŠE O TOM PROJEKTU?
Ima ljudi na ovom svetu sa kojima se prepoznate na „prvu loptu”. Takav spoj desio se između mene i arhitekte Ivane Lisulov, direktorke biroa. Radile smo zajedno na enterijeru jednog lokala u Novom Sadu, moj udeo u svemu tome je bio mnogo manji, ali dosta vremena provedenog zajedno doveo nas je do prijateljskog odnosa. Njen rad je nadahnut, drugačiji i za mene definitivno inspirativan. Preporučila bih OSU svakom ko je u nedoumici oko dizajna svog enterijera, želi nešto da preuredi ili izgradi neku svoju novu „priču”.

NE MOGU A DA SE BAREM NAKRATKO NE OSVRNEM I NA DIVNU PRIČU KOJA JE PROŠLE GODINE PROSLAVILA DESETOGODIŠNJICU, MISLIM NARAVNO NA INGMAR DUO KOJI JE PRAVI PRIMER DA ISTRAJNOST, LJUBAV I ORIGINALNOST MOGU DA POTRAJU I VREMENOM SAMO JOŠ BIVAJU SVE BOLJI I INTERESANTNIJI. NA ČEMU TRENUTNO RADITE, PRIPREMATE LI NOVI ALBUM ILI NEKA LEPA IZNENAĐENJA ZA VAŠE SLUŠAOCE?
Ingmar piano duo je nešto što sam stvarna ja. Ona prava ja – „svoj na svome”.

bo-inside-srecu-cine-male-stvar7

Aleksandar Gligić i moja malenkost proslavili smo desetogodišnjicu našeg rada, završili jedno poglavlje i definitivno započeli neko novo i drugačije. Trenutno radimo na „rušenju” koncepta klasičnog koncerta. Kao neko ko prati i osluškuje dešavanja 21. veka, sve promene i reforme koje su neminovne pokušavamo da sagledamo, usvojimo u meri koja nam odgovara i iznesemo u novom obliku na tržište. Novi album sastojaće se od kompozicija koje su naši sjajni kompozitori, savremenici napisali koristeći se citatom tema ili nekom sličnom tehnikom uzetih iz pop žanrova. Kao što su i ranije kompozitori „citirali” jedni druge, koristeći obično teme svojih kolega klasičara, eventualno uzimajući po neki narodni motiv ili temu, tako danas mi uzimamo prepoznatljive hitove iz sveta pop ili rok muzike, gde kompozitori provlače kroz svoj filter tematski materijal i tako nastaju potpuno nova umetnička dela. Time nas ovakva vrsta rada odvaja od popularnih „cover” obrada kojih ima pregršt i obično se svode na puki aranžman. Iznenađenja će biti u sublimaciji audio i vizuelnih efekata kao i u odabiru prostora gde će se izvoditi, instrumenata na kojim će se svirati… U svakom slučaju nešto novo i drugačije.

MODA I DIZAJN SU NEŠTO ŠTO TE OČITO PRATI U STOPU I NASTAVLJA SE NA TVOJU STRAST PREMA MUZICI. ISPRIČAJ MI KAKO JE DOŠLO DO  SARADNE SA SJAJNIM SRĐANOM ŠVELJOM I VAŠ MODNI IZLET KOJI JE POBRAO PUNO SIMPATIJA. PLANIRATE LI JOŠ NEŠTO SLIČNO U NAREDNOM PERIODU? 
Srđan Šveljo je definitivno osoba koja je uradila toliko toga na našem novom vizuelnom identitetu. Još je prva saradnja sa njim izazvala brojne reakcije u pozitivnom smislu i na neki način „razmrdala” standardne postavke vizuelnih predstavljanja u našem „crno-belom” svetu. Srđan je bio angažovan za naš vizuelni identitet na nedelji mode u Novom Sadu kao i za sve predstojeće. U planu su raznovrsni novi projekti kroz koje će se naša saradnja nastaviti i prožimati.

bo-inside-srecu-cine-male-stva8

BUDUĆI PLANOVI KADA JE U PITANJU INGMAR DUO I NARAVNO BO INSIDE. KAKVI INTERESANTNI PLANOVI SE SADA KUJU, DA LI ĆE SE KONAČNO REALIZOVATI NEKI LEP PROSTOR SA NAMEŠTAJEM I DETALJIMA KOJI NOSE BO INSIDE POTPIS?
Što se tiče Ingmara predstoji nam ulazak u studio, snimanje video spotova, pravimo planove za zbirku novog notnog materijala u izdanju IngmArt-a i naravno što više koncerata.

BO Inside će se ove zime baviti manjim komadima i njihovom postprodukcijom. Biće tu dosta rasvete i raznih aksesoara za enterijer, moguće da će zaživeti i online prodaja istih…. do nekog proleća. Kažem „do nekog”, jer već duže vreme imamo u planu pravljenje nečega što bi ličilo na concept store od garaže u našem dvorištu. Kako je prvobitno građena kao staklena bašta (ceo zid prema Dunavu je u staklu), pa modifikovana u garažu, a na kraju postala skladište za BO Inside, nekako se samo nametnulo koja joj je namena. Tu bi se našli komadi domaćih dizajnera (umetnička dela, fotografije, posuđe, nameštaj) kao i naš odabir vintage komada nameštaja i aksesoara gde bi posetioci uz kupovinu obavezno popili i čašu vina iz podruma sa sremske strane i poneli buket cveća i začinskog bilja da im duuugo miriše u kući.

bo-inside-srecu-cine-male-stvar9

Bo Inside

Ingmar piano duo

Share