Bezvremenska morska paleta iz filmskih ostvarenja

Novi trendovi se smenjuju veroma brzo ne samo promenom modnih sezona već tokom čitave godine. Društvene mreže, sa naglaskom na Instagram, stavljaju nove krojeve, palete, aktuelne aksesoare i novootkrivene lokalne kao i strane brendove na dohvat ruke. Međutim, letnja sezona često povlači želju da se okrenemo pojednostavljenom načinu odevanja. Premda letnjih trendova uvek ima na vidiku, minimalizam koji se priželjkuje često nalazim u drugoj medijskoj sferi, koja je postojala mnogo pre interneta i koja je društvu oduvek služila kao inspiracija za izgradnju svakodnevnog stila – filmu.

Francuska rivijera

Vizija Azurne obale u filmovima je oduvek podsećala na luksuzna putovanja gde su iznajmljene vile pored mora predstavljale utočište ljubavnih avantura, intenzivnih drama i letnje netrpeljivosti koja je karakteristična za francuske filmove druge polovine 20. veka. Pored toga, ovi klasični filmovi su za njima povukli želju za stilom koji opstaje danas i inkorporira nekolicinu prepoznatljivih komada.

Bonjour Tristesse (1958), snimljen po istoimenoj knjizi, uvodi nas u hedonizmom obojen bezbrižni svet mlade devojke i njenog oca dok su na letnjem raspustu na Côte d’Azur. Međutim, susret sa prefinjenom očevom prijateljicom navodi ih da preispitaju dotadašnji životni stil.

Garderoba koju nosi Džin Seberg u ulozi Sesil, predstavlja njihov ležeran pristup životu. Raznobojne pantalone visokog struka nošene u paru sa topovima i majicama istih boja u potpunosti se slaže sa njihovom okolinom, dok kupaći kostimi iz jednog dela, usklađeni sa vezanom košuljom koja se lako može nositi i u večernjim časovima čine bezvremenski simbol leta.

Po uzoru Sesil i njenog oca, naglasak je stavljen na svetloplavu košulju sa ušivenim monogramom njihovih imena na džepu, komad koji najčešće nose tokom filma.

U sličnom maniru pratimo i modu u filmu La Piscine (1969) nas približava legendarnom stilu Džejn Birkin. Iako priča po sebi zaostaje, neočekivana atmosfera filma nas približava likovima koji su pre svega, zbunjeni, nezreli i arogantni.


Bilo kako bilo, Džejn Birkin nas podseća na privlačnost i univerzalnost klasične (i često zaboravljene) kombinacije dobrih farmerki i obične bele majice u paru sa jednostavnom ogrlicom, kao i na činjenicu da je pored vode najbolje nositi nešto pleteno i providno ili po izboru, ne nositi ništa.

La Piscine nas podseća da je za leto dovoljno imati dobre farmkerke i bele pantalone i po koju polo majicu u svetloj boji kako bismo se osećali lagodno u svojoj koži.

Grčka peninsula

Grčka je u neku ruku čista suprotnost ponuđenoj filmskoj reprezentaciji Francuske rivijere. Grčka ostrva donose opuštenost koja je karakteristična za netaknutu divljinu pa je i modni stil u skladu sa tim. S druge strane, bogata istorija Grčkih gradova može biti izvrsna scenografija za prefinjen, izražen stil koji je često u skladu sa arhitekturom koja ga okružuje.

Poslednji deo nežne trilogije Before Midnight (2013) je snimljen u regiji Mesinije. Topla svetla, duge šetnje i obale nas uvode u nastavak sada već poznate priče Džesija i Selin dok zalaze u introspekciju njihovih dosadašnjih životnih izbora.

U stilu prethodna dva filma, garderoba je svedena na jednu odevnu kombinaciju po liku. Selin, kao i Džesi, nose odeću u različitim nijansama plave boje. Dok Džesi nosi svetloplavu košulju (Bonjour Tristesse!) delimično uvučenu u teget pantalone, Celine se opredeljuje za haljinu do kolena sa minijaturnim belim tačkicama uz braon torbu koja je pre svega funkcionalna. Naime, komadi su toliko jednostavni da se skoro ne primećuju, međutim donose tačno ono što tražimo kada je u pitanju letnji stil.

The Two Faces of January (2014) spaja Kirsten Danst, Vigo Mortensena i Oskar Ajzaka u noir trileru koji se odigrava na nekoliko lokacija u Grčkoj, od Atine sve do glavnog grada Knososa na Kritu.

Naizgled zaljubljen i bogat par, Mortensen i Danst se susreću sa turističkim vodičem u Atini (koga igra Ajzak). Po uzoru grčkih tragedija, razvija se neobično prijateljstvo koje ih tera na poteru po Grčkoj i Turskoj. Kristen Danst u ulozi Kolet je u fokusu, sa raskošnim nakitom i elegantnim haljinama.

Iako opušteni stil ovde možda nije od važnosti, Kolet se prirodno uklapa sa čudesnom partenonskom pozadinom koja je okružuje. The Two Faces of January, koji odaje utisak ljubavnog pisma Atini, podseća da je haljina krem boje, idealan izbor za obilazak grada.

Italija

Okružena brdovitim predelima i šarenim seoskim gradićima, italijanska obala izaziva osećaj melanholičnosti i neočekivane i lepote koja je jedinstvena za to područje. Njeni gradovi, i veći i manji, posetiocima nude bezbrojne mogućnosti kulturnih dešavanja tokom letnjeg perioda. Takva okruženja podstiču u filmovima stil koji se ističe, ali je istovremeno u potpunosti sveden.

Snimljen po knjizi autora E.M Forestera iz 1908. godine, A Room with a View (1985) je klasična retro verzija današnjeg coming-of-age žanra, odigrava se na ulicama Firenze i livadama Toskane.

Atmosfera eterične romantike ogleda se u odevanju Lusi, koju glumi Helena Bonam Karter. Film nas inspiriše da na odmor ponesemo odeću u beloj boji i da u kosu ispletemo svilenu mašnu.

S druge strane, poznati film The Talented Mr. Ripley (1999) je mračnijeg tona i odigrava se u izmišljenom gradu po imenu Mondžibello, dok je zapravo snimljen u luksuznom Positanu, kao i na ostrvima Iskija i Pročida.

Hibridni spoj američke i italijanske kulture se jasno ogleda u džez muzici koja odjekuje tokom celog filma i u garderobi koja je tipična za italijanske morske gradove.

Suknje visokog struka sa upečatljivim dezenima i jednostavne letnje bluze su idealne kada se usklade sa zalizanom kosom u niskom repu. Više puta se pojavljuje, može se reći najtraženiji komad letnje sezone, jednostavna slamnata torba.

Share