„Bez ljubavi“ i „Duhovi Ismaila“ u bioskopima širom Srbije

Najzapaženiji filmovi sa Festivala autorskog filma, „Bez ljubavi“ i „Duhovi Ismaila“ stižu u bioskope od 7. decembra. Ova dva nagrađivana ostvarenja na svetskim festivalima, prema rečima kritike, spadaju u kategoriju najboljih evropskih filmova u 2017. godini, a sada će i domaća publika imati priliku da ih pogleda u okviru redovnih bioskopskih repertoara.

Drama „Bez ljubavi“, trenutno jednog od najcenjenijih ruskih reditelja Andreja Zvjaginceva, donosi priču o bračnom paru koji prolazi kroz razvod i pokušava da pronađe svog sina, koji je nestao usred jedne od njihovih svađa. U pitanju je veliki, snažan, uzbudljiv, potresan film, koji nas podseća da imamo pravo i možemo da uništimo svoj, ali ne i živote drugih. „Bez ljubavi“ ispituje porodicu kao instituciju i izuzetno snažno deluje na posmatrača.

„Bez ljubavi“ je imao svetsku premijeru na festivalu u Kanu, gde je Zjagvincev dobio nagradu kritike, a uspešan niz nastavljen je i u Londonu i Minhenu. „Bez ljubavi“ je izabran za predstavnika ruske kinematografije za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma, čije će nominacije biti zvanično objavljene početkom  2018. godine.

U francuskom filmu „Duhovi Ismaila“, koji je otvorio ovogodišnji Kanski festival, glavne uloge tumače Marion Kotijar i Metju Amalrik, a režiju potpisuje reditelj Arnoa Deplešen.

Priča prati život Ismaila Vijara, reditelja koji započinje snimanje novog filma, inspirisanog svojim bratom diplomatom za koga veruje da je špijun. Snimanje se prekida nakon povratka njegove supruge, Silvije, koja je nestala pre dvadeset godina. Pošto je bio uveren da je Silvija mrtva, njen povratak ga dovodi do ludila, zbog čega napušta snimanje i odlazi u porodičnu kuću u Rubeu. Vijarev život doživljava sunovrat, sada živi kao pustinjak opkoljen svojim duhovima.

Arno Deplešen je francuski reditelj i scenarista, poznat po filmovima poput Božićna priča (2008), Kraljevi i kraljica (2004) i Džimi P. (2013).

Share