Beograđani i Beograđanke

Ponesite deo kulturnog nasleđa Beograda na sebi

Kreativni tandem koji čine arhitekta Marina Dokmanović i fotograf i grafički dizajner Predrag  Pantelić, udruženim snagama od 2012. godine, vođeni motom «We don’t just recycle: we NewCycle» udišu novi život odbačenim komadima nameštaja, svetlećim telima i različitim upotrebnim predmetima za enterijer. Njihova misija spašavanja vrednog dizajnerskog nasleđa počinje potragom i pronalaženjem retkih stvari. Zatim sledi obnova i potpuni «oporavak» napuštenih komada, koji često do New Cycle-a stižu u vrlo lošem stanju. Specifičnom kreativnom intervencijom ovim komadima se vraća stari sjaj i daje novo značenje. Poseban segment njihovog interesovanja je, od samog početka, industrijsko nasleđe, tj. njegovo smeštanje u savremene prostore i uklapanje sa nameštajem i predmetima drugačije stilske orijentacije. Više puta su izlagali na Sajmu nameštaja u Beogradu.

beogradjani-i-beogradjanke3

Njihov najnoviji poduhvat tretira arhitektonsko nasleđe Beograda i to skulptoralne ukrase sa prestoničkih zdanja. Tako su se reljefi sa figuralnim predstavama našli kao printovi, izvedeni u sito štampi, na crnim majcama.

beogradjani-i-beogradjanke2

Reč je o limitiranom izdanju, a kolekcija ovih dopadljivih modnih komada, koji su ujedno i autentični beogradski suveniri, nosi naziv „Beograđani i Beograđanke“.

beogradjani-i-beogradjanke

Share