Beograd je dobio svoj FENOMEN

Danas je u srcu Beograda, Hadži Prodanovoj ulici broj 16 i zvanično počeo sa radom FENOMEN, centar za naučne interaktivne radionice. Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije, Festival nauke i Noć muzeja, pokrenuli su jedinstveni i nesvakidašnji kutak za radoznale.

Cilj FENOMEN-a je da kod dece uzrasta od 7 do 15 godina razvije prirodnu radoznalost, kreativnost, samostalno i kritičko mišljenje kao i pozitivan odnos prema učenju, nauci i svetu koji nas okružuje.

Želimo mladima da omogućimo učešće u radionicama sa praktičnim zadacima i eksperimentima, kako bi kroz stručno mentorstvo razvili svoje talente, veštine i logičko razmišljanje. Decu motivišemo da koriste svoje kapacitete, da otkrivaju, rešavaju probleme i da slobodno razmišljaju, sa namerom da kod njih probudimo i razvijemo ljubav, samopouzdanje i pozitivan stav prema učenju“, rekla je jedna od osnivača FENOMEN-a, Ana Petrović.

Beograd-je-dobio-svoj-FENOMEN

Fenomenalni prostor čine: naučna laboratorija namenjena svim polaznicima, amfiteatar opremljen za uzbudljiva multimedijalna predavanja i deo namenjen interaktivnim naučnim radionicama.

„Sve aktivnosti su prilagođene uzrastu polaznika. Zato i imamo grupe oformljene na osnovu uzrasta, koje su veoma male, do 15 polaznika. Time obezbeđujemo dovoljno vremena i prostora za svakog našeg polaznika i možemo da radimo kvalitetno sa njima Dug niz godina radim sa decom i mladima, kroz predavanja, mentorstva, radionice, i kroz promociju nauke, pre svega kroz Festival nauke i Noć istraživača, i shvatila sam da deca vole da istražuju, vole nauku, da poseduju tu prirodnu radoznalost, ali da nemaju prilike, uslova niti mesta gde bi mogli kroz praktičan rad da to razvijaju”, rekla je dr Aleksandra Patenković sa Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković, takođe osnivačica FENOMEN-a.

Beograd-je-dobio-svoj-FENOMEN2

Svi oni koji postanu deo FENOMEN-a dobijaju priliku da do znanja dođu pomoću brojnih ogleda koje se izvode u laboratoriji, kroz istraživačke aktivnosti, zanimljiva predavanja, korišćenjem literature prilagođene uzrastu polaznika, kao i naučnim filmovima, učešćem u debatama, kvizovima i raznovrsnim aktivnostima kroz grupni i samostalni rad. U stilu Festivala nauke, FENOMEN organizuje i gostovanja posebnih predavača koji uz malo eksplozije, dima, živih insekata, munja i varnica razotkrivaju sve ono što nauku čini interesantnom, a svet koji nas okružuje neverovatno razigranim.

Beograd-je-dobio-svoj-FENOMEN3

Program je osmišljen tako da prati školsku godinu a prirodni fenomeni su obrađeni iz ugla različitih naučnih oblasti. U belim mantilima, sa epruvetama i hemikalijama, kroz sočiva, prizme i lupe polaznici FENOMEN-a imaju novi pogled na naučni svet. Svaki mesec je posvećen jednom prirodnom fenomenu, pa je tako septembar mesec energije, oktobar je mesec vode, novembar mesec elektriciteta. Upis novih članova je u toku, a sve informacije mogu se pronaći na sajtu centra FENOMEN.

Share