Balet HNK Split prvi put u Beogradu na Festivalu koreografskih minijatura

Hrvatsko narodno kazalište iz Splita prvi put gostuje u Beogradu, na Festivalu koreografskih minijatura (FKM). Predstava 5 do 12 biće odigrana u petak 10. juna sa početkom u 19:30h na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u okviru revijalnog programa 20 FKM-a.

Proba opere Aida na Peristilu

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), organizator festivala, u godini jubileja posebnu pažnju posvećuje učesnicima prethodnih festivalskih izdanja koji su nastavili put uspeha. Tako na FKM-u gostuje i predstava 5 do 12, makedonskog koreografa Igora Kirova, laureata 2012. godine i člana stručnog žirija ovogodišnjeg festivala.

U ovoj celovečernjoj plesnoj predstavi učestvuju igrači Baleta HNK Split, a muziku potpisuje čuveni makedonski kompozitor Kiril Džajkovski.

Proba opere Aida na Peristilu

O predstavi:
Život je kocka koja se okreće i kotrlja, a nakon što padne – sami odlučujemo hoćemo li prihvatiti ishod. Živeti u vremenu gde se kocke bacaju ili padaju tačno u 5 do 12, a ponekad i u 5 posle 12, znači da treba da smo uvek spremni na sve. Upravo tako je i u plesnom svetu kocaka i boja koji je izmaštao Igor Kirov kao zamišljeno savršenstvo 12 kocaka u 12 scena sa 12 plesača. Svestan da svaki san o savršenstvu uvek izmiče, pa nanovo počinje igra ‘5 do 12’…

Šest boja na stranicama kocaka dočaravaju šest razdoblja ljudskog života: rođenje, detinjstvo, tinejdžersku dob, zrelost, starost i smrt.

U predstojećim festivalskim danima publika će imati prilike da pogleda i produkciju Festivala koreografskih minijatura u koreografiji Mione Petrović, prošlogodišnje dobitnice nagrade Ohrabrenje kao i gostovanje predstave Balerine, Foruma za novi ples SNP iz Novog Sada.

Gostovanje se realizuje u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Share