Arhipelag ruske književnosti u Domu omladine

Arhipelag i Dom omladine Beograda, u susret 60. Beogradskom sajmu knjiga, na kome je Rusija zemlja počasni gost, organizuju književni program Arhipelag ruske književnosti u sredu 7. oktobra u 19 časova u Klubu Doma omladine Beograda. U ovom programu biće predstavljene knjige savremenih ruskih pisaca u izdanju Arhipelaga. O knjigama poznatih ruskih pisaca govoriće prevodioci Neda Nikolić Bobić, Ljubinka Milinčić i Natalija Nenezić, kao i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Arhipelag je u svojim prestižnim edicijama 100 slovenskih romana i Zlatno runo objavio u proteklih nekoliko godina nove knjige nekih od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca, od najvećeg savremenog ruskog pisca Ljudmile Ulicke, preko dobitnice „Ruskog Bukera“ Olge Slavnikove, „novog Harmsa ruske književnosti“ Alekseja Slapovskog, provokativnog Dmitrija Bikova i „Keruaka na Istoku“ Ilje Stogofa, do živog klasika ruske književnosti Andreja Bitova.

U središtu razgovora naći će se novo izdanje remek-dela Ljudmile Ulicke romana Slučaj Kukocki i upravo objavljeni roman Alekseja Slapovskog Feniksov sindrom.

Arhipelag ruske književnosti u Domu omladine

Najpoznatiji roman velike ruske književnice Ljudmile Ulicke Slučaj Kukocki, preveden na gotovo sve svetske jezike, velika je knjiga o ruskoj istoriji XX veka i jedan od najznačajnijih romana svetske književnosti modernog doba. Gotovo sva velika pitanja i gotovo svi veliki događaji u burnoj ruskoj i sovjetskoj istoriji XX veka našli su svoj odjek u ovom romanu Ljudmile Ulicke. Pripovedajući o sudbini jedne ruske porodice, Ulicka je dala veliku fresku ruskog društva, uvek sa neponovljivom sposobnošću da razume ključna pitanja epohe i drame koje se odvijaju u ljudskoj intimi i privatnosti suočenoj sa izazovima istorije, politike, ideologije i najrazličitijih modela represije i ograničenja.

Novi roman Alekseja Slapovskog Feniksov sindrom na ubedljiv način pokazuje zbog čega ovog pisca kritika naziva „novim Harmsom ruske književnosti“. Feniksov sindrom je uzbudljiva, raskošna i provokativna povest o izazovima ruske tranzicije, pri čemu Slapovski prikazuje i Moskvu i unutrašnjost, obične ljude i oligarhe, čitavo rusko društvo od vrha do dna.

Share