Antonia Matković Šerić: Najbolji „izam“ je pozitivizam!

Dok s nestrpljenjem cupkam iščekujući kraj još jedne preduge zime, muzikom uspevam da vratim osmeh na lice i pokrenem se na ples. Krivac za to je Antonia Matković Šerić, pevačica kultne grupe Pavel, koja je moj januar začinila pesmom koju već danima vrtim na repeat. Muzika, tekst i spot za numeru „Pozitivizam” poseduju neku vrstu magnetske privlačnosti i gotovo opipljive pozitivne energije koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. I to je samo uvertira u novo poglavlje u kome ćemo imati priliku da slušamo devojku magičnog, melanholičnog glasa u koji smo se zaljubili slušajući fantastičan bend Pavel. Kakve pesme će nam pevati Tonka, kakve novitete sprema, ko joj ovih dana najlakše izmami osmeh i koji je recept za uspešan ljubavno-poslovni tandem otkrićete u priči koja sledi

NEŠTO ZA POČETAK?
Tri, četiri, sad.

PUBLIKA VAS JE UPOZNALA I ZAVOLELA U GRUPI PAVEL, A OD NEDAVNO STE SE OTISNULI I U SOLO VODE I NASTUPATE POD UMETNIČKIM IMENOM TONKA. KAKO STE SE ODLUČILI NA OVAJ KORAK?
Spontano, pošto je moj suprug napisao neke sjajne pjesme, odlučila sam ih snimiti, unatoč iščekivanju bebe Lune. I nisam pogriješila. Obožavam ih!

PRVO STE PREDSTAVILI SINGL „BOLJI SMO”, DIVNU PESMU U NEŠTO SPORIJEM RITMU, DA BI NEDAVNO USLEDIO SINGL I SPOT ZA PESMU „POZITIVIZAM”, KOJI POZIVA NA ĐUSKANJE. KOLIKO SE RAZLIKUJU CILJNA GRUPA MUZIKE KOJU STVARAJU PAVEL I TONKA, POSTOJI LI MESTO SUSRETA?
Pavel je više alt-country bezvremenski bend, dok je ovo što pjevam kao Tonka puno modernije. Nadamo se privući publiku mojih godina, dok Pavel zaista privlači publiku od 7 do 77, u kojoj prevladavaju žene.

KADA MOŽEMO OČEKIVATI IZLAZAK ALBUMA, KAKO BISTE GA NAJAVILI? HOĆE LI BITI NEKIH LEPIH IZNENAĐENJA?
Album planiramo pustiti tokom ove godine, napravit ćemo neku manju promociju, uz predstavljanje novog singla. Prije promocije albuma predstaviti ćemo još neke pjesme, nadamo se i dalje dobrim reakcijama.

SPOT ZA NUMERU „POZITIVIZAM” JE JAKO INTERESANTAN, A NASTAO JE U SARADNJI SA DALIBOROM MATANIĆEM. DA LI JE SARADNJA PROTEKLA KAKO STE OČEKIVALI? KAKVI SU UTISCI SADA KADA SE SPOT ZAVRTEO ŠIROM REGIONA?
Suradnja s Matanićem se dogodila preko moje stilistice Marije Cvitanović koja je bila producentica spota. Prezadovoljna sam uratkom, jer smo uspjeli spojiti pjesmu i modno snimanje za kampanju Marka.hr Marije Cvitanović. Komentari su pozitivni, samo se nadam što većem broju klikova.

SPOMENULI SMO DA JE U PESMI „POZITIVIZAM” PRISUTNA NOVA ENERGIJA KOJA POZIVA NA PLES. BUDUĆI DA STE SE DUGO GODINA BAVILI PLESOM, DA LI JE OVO ZA VAS BILO PRIRODNO, DA LI STE IMALI POMOĆ KOREOGRAFA I MOŽEMO LI OČEKIVATI VIŠE PLESNIH MOMENATA KADA SU VAŠI NASTUPI U PITANJU?
Novim projektom sam se odlučila vratiti svojoj staroj ljubavi, plesu. Dugo sam se godina bavila plesom i jedini ultimatum za ovaj projekt je bio taj da se plesno izražavam u spotovima.

MOŽE LI SE ŽIVETI OD LJUBAVI PREMA ONOME ŠTO RADIMO?
Može.

IMAJUĆI U VIDU DA STE MAGISTRIRALI NA LIKOVNOJ AKADEMIJI, KOLIKO VAM JE VAŽAN TAJ VIZUELNI DEO PRIČE I SLIKA KOJU ŠALJETE VAŠIM SPOTOVIMA, POJAVOM NA KONCERTIMA I NASTUPIMA?
Jako mi je važan, estetika mi je bitna u svemu, kako u pojavi na sceni tako i u spotovima. Puno pažnje tome pridajemo i brinemo o svakom detalju. Već imamo planove i ideje za idući spot.

KAKO BISTE OPISALI VAŠ MODNI STIL I KOLIKO SE ODEĆA KOJU NOSITE PRIVATNO I NA SCENI RAZLIKUJU?
Moj modni stil je ženstven, nježan, ali ponekad volim nakon svilenih haljina odjenuti i kožnu jaknu, bajkerske čizme. Stlizira me Marija Cvitanović u čijem salonu njeguju i brinu o mojoj kosi, tako da uživam u tretmanu.

KOGA SMATRATE UMETNIKOM ŽIVLJENJA?
Manekenke.

POZNATO JE DA SA ALJOŠOM NE GAJITE SAMO PROFESIONALNU, VEĆ I EMOTIVNU VEZU, A I ĆERKICU. 🙂 KAKO FUNKCIONIŠETE KAO LJUBAVNO – RODITELJSKO – POSLOVNI TANDEM? DA LI PONEKAD IMATE POTEŠKOĆA DA ODVOJITE PRIVATNO OD POSLOVNOG?
Nemamo, jer posao i glazbu ne poistovjećujemo. Glazba nas nekad može umarati i to samo onaj segment promocije, ali većinom uživamo. Jedino pravilo imamo, a to je da ne započinjemo i ne otvaramo teške teme pred spavanje, draže nam je gledanje serija i igranje s Lunom.

KAKO VAŠA ĆERKICA LUNA REAGUJE NA VAŠU MUZIKU, DA LI POKAZUJE INTERESOVANJE ZA PEVANJE I PLES?
U početku nije voljela slušati ni gledati kako pjevam, a sada joj je drago, skakuće i viče ,,mama, tata”.

KO VAM JE OMILJENI CRTANI JUNAK?
Jerry.

GDE PRONALAZITE INSPIRACIJU ZA SVE PREDIVNE STVARI NA KOJIMA RADITE?
Aljoša je autor, ja mu tu i tamo pomognem. Mislim da se on inspirira izvođačima, random pričama koje vidi u vijestima, obitelji, ljubavima.

ZNAMO DA ALJOŠA I VI NE PRAVITE MUZIKU SAMO ZA VAS, VEĆ I ZA MNOGE DRUGE EMINENTNE MUZIČARE. KAKO ODLUČUJETE ŠTA ĆETE ZADRŽATI ZA SEBE, A ŠTA ĆE OTIĆI U TUĐE RUKE?
Nekad se previše zaljubim u neke pjesme, pa onda nastane problem i tada ih većinom ja i nastavim pjevati, dok za neke druge pjesme baš znam da ih treba pjevati netko drugi.

VRATIMO SE NA TRENUTAK NA BEND PAVEL, ŠTA FANOVI BENDA MOGU DA OČEKUJU, PRIPREMATE LI NOVI MATERIJAL?
Novi singl i album ćemo predstaviti tek u 2019. Do tada samo koncertiramo, nadam se dolasku i u Beograd.

PREPORUKA ZA SLUŠANJE?
Pavel, Justin Timberlake.

ŠTA VAS JE POSLEDNJI PUT SLATKO NASMEJALO?
Luna, moja kčerka.

PORUKA ZA KRAJ?
Jedi puno voća.

fotografije: Marko Grubišić

Share