Ana Marija Grbić gostovala na književnom festivalu Faro(pi)s na Hvaru

Dvadesetog avgusta, završio se 16. Faro(pi)s koji je 19. i 20. avgusta održan u Starom Gradu na Hvaru

Prve večeri Faro(pi)sa na prepunom trgu Škor u Starom Gradu nastupili su Dijana Burazer (Hvar), Marina Katanić (Zagreb), Marko Buratović (Senj), Ulrich Fasshauer (Berlin), Ana Marija Grbić (Beograd), Dragana Tripković (Podgorica), Zarja Vršić (Ljubljana) i Edin Sujić (Engleska).

Ana-Marija-Grbic-gostovala-na-knjizevnom-festivalu-Faro(pi)s-na-Hvaru

Program je vodio hvarski glumac Tomislav Alaupović.

Publika je, ove godine, mogla čuti stihove najrazličitijih senzibiliteta, a Faro(pi)s je imao priliku da ugosti pisce iz sveta i regiona. Drugo veče Faro(pi)sa bilo je rezervisano za lokalne pisce koji su čitali svoju poeziju kako na normiranom jeziku tako i na hvarskom dijalektu. U sklopu festivala, u vrtu Dominikanskog samostana, upriličene su promocije knjiga „Grad (ni)je kuća” autorke Ane Šverko i „Knjiga moga oca” autora Ethema Mandića.

Festival je uspeo da okupi pesnike iz regiona koji su podelili svoja stvaralačka iskustva i senzibilitete kako među sobom tako i sa publikom koja je i ove, kao i prethodnih godina, bila mnogobrojna i poletna.

Nakon 16 godina postojanja Faro(pi)s, pod vođstvom neumornog i visprenog organizatora i idejnog tvorca Jovana Brajovića uspeva da ide napred, nesumljivo obogaćujući celokupnu kulturnu scenu koja obuhvata mnogo veći prostor od Hvarskog i uspostavlja nove saradnje među pesnicima i nove interakcije sa publikom.

Tekst: Mirko Crnčević

Foto: Mejra Mujičić

Share