Americana Night Festival: Paul Cherry bend u Beogradu

Jubilarni, peti Americana Night festival održaće se 7. oktobra u baru „Sprat” u Cetinjskoj 15.

„Americana Night” je jednovečernji muzički festival koji okuplja bendove čiji muzički izraz spada u sferu indi rocka i američkog folka. I ove, kao i prethodnih godina festival će biti regionalnog karaktera, ali, prvi put se festival širi i van granica regiona i na njemu nastupa bend iz Amerike, kolevke ove muzike. Izvođači koji će nastupiti ovoga puta su Sir Croissant (BIH), Lovely Quinces (HR) i Paul Cherry bend (SAD).

Indi rok odnosno amerikana je muzički žanr koji kod nas, kao i u regionu, gotovo nije postojao. Naša rokenrol i alternativna muzička scena dugo su se držale nekih starih i proverenih vrednosti. U prethodnih nekoliko godina pojavljuju se neki novi mladi ljudi, bendovi koji su počeli da sviraju i pevaju na engleskom nešto novo i netipično za naše prostore i vremenom počeli da pridobijaju pažnju publike, kao i medija. Nova scena se razvijala. Ekipa iza „Amerikana najt“ festivala to je prepoznala i pre šest godina napravila prvi događaj ovog tipa u Beogradu, koji je okupio najbolje predstavnike tog žanra u Srbiji. Festival je i nastao kao inicijativa da se autorima novonastale scene tada omogući medijski prostor, kao i da se mapira trenutna kantautorska scena sa svim vrlinama i potencijalima. Tako je rastao i festival. Narednih godina je ugostio sve izvođače amerikane i indi folka u regionu, bendove iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. A gostovao je i projektima u Crnoj Gori. Postao je prepoznatljiv i jedini kao takav koji je okupio sve bendove istog ili sličnog senzibiliteta i omogućio njihovu međusobnu saradnju.

Festival je i ove godine podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Cena karte je 300 din i moći će da se kupi na dan festivala.

Share