Alijas Grejs – Zaboravljeno delo Margaret Atvud

Dok s uzbuđenjem isčekujemo drugu sezonu Sluškinjine priče, vredi vratiti se 2017. godini, koju gotovo možemo preimenovati u „Godinu atvudovske revolucije” i podsetiti se na još jedno vrsno ostvarenje snimljeno po tekstu Margaret Atvud.

Zastrašujuća priča o distopijskom patrijarhatu privukla je pažnju komercijalnih medija i započela dijalog o ljudskim pravima. Brza radnja i upečatljivi likovi su podstakli širok krug ljudi da pročitaju originalnu knjigu autorke Margaret Atvud, koja je postala najprodavanija knjiga 2017. godine. Međutim, pored izuzetne popularnosti Sluškinjine priče, druga TV serija, takođe snimljena po knjizi od Margaret Atvud, nije dobila zasluženu pažnju. Dok nas narativ Sluškinjine priče vodi u budućnost, Alijas Grejs nas vraća u prošlost.

U pitanju je mini serija u Netfliksovoj produkciji, zasnovana na slučaju ubistva iz 1843. godine. Istinitih činjenica koje su nam na raspolaganju imamo malo, znamo da su bogati zemljoposednik Tomas Kinijer i njegova ljubavnica Nensi Montgomeri ubijeni i da su za ubistvo optužene njihove sluge, Džejms Mekdermot i Grejs Marks. Premda je Džejms priznao zločin i bio osuđen na smrtnu kaznu, Grejs je istrajavala u tome da je nevina, ali je ipak osuđena na doživotnu robiju.

Margaret je Alijas Grejs napisala 1996. godine, a serija je premijerno počela da se prikazuje u novembra 2017. godine, u periodu kada je polako počela da se stišava diskusija o Sluškinjinoj priči. I dok je Sluškinjina priča namenjena širokoj gledalačkoj publici, Alijas Grejs verovatno neće biti po svačijem ukusu. Radnja je spora i rasplet je još sporiji, ali priča ima veliki potencijal. Naime, Alijas Grejs je nemoguće pasivno gledati. U seriji, posmatramo odnos Grejs Marks i njenog terapeuta, koji je zadužen da objasni fenomen koju predstavlja mlada, lepa i dobro vaspitana žena optužena za ubistvo. Putem njihovih razgovara, otkrivamo slojevitu ličnost koja nikako ne pripada kalupu koje joj je društvo nametnulo. Izraz „Famous Murderess” korišćen je više puta, ne toliko sa ciljem da opiše samu junakinju, već da nam pruži drugačiji pogled na društvo koje ju je stvorilo.

Pre svega, Alijas Grejs je priča o umetnosti pripovedanja, i ističe značaj koji naracija nosi za ljude koje se nalaze na marginama. I dok Sluškinjina priča predstavlja živopisan primer mizoginije na vlasti, Alijas Grejs nam nudi suptilniju i prefinjeniju verziju sličnih tema. Margaret Atvud, režiserka Meri Haron i Sara Poli, koja je adaptirala priču, stvorile su inteligentnu, subverzivnu mini seriju o mladoj ženi koja se bori da kontroliše narativ o sopstvenom životu, znajući da ljudima kojima moć nije dodeljena prilikom rođenja, sami je moraju kreirati.

Share