Album dana

Kako izgleda to kada se rok filozofija i avangardni pogled na svet sudare? Šta može da bude rezultat takve simbioze, da li je po sredi nov umetnički pravac ili samo prolazna heroinska inspiracija koja neće i ne može da izdrži test vremena? Iako ima dve škole mišljenja, mi bismo se opredelili za onu prvu i rekli da su oni prototip jednog takvog sastava koji oslikava takvu muzičku filozofiju. The Velvet Underground je bend koji je prepoznatljiv zahvaljujući – prvo, famoznom Lu Ridu koji je bio srce i duša ove grupe i drugo, zahvaljujući tome što je sa njima sarađivao Endi Vorhol, prodavac guste londonske magle, ali jako uspešan (finansijski) kako tada, tako i danas.

Danas se u rubrici album dana vadi ploča koja je mnogima prepoznatljiva samo po pop art delu gore navedenog trgovca mag.. umetninama, ali ne i po sadržaju koja ta ploča nosi. Ovo ostvarenje sadrži 11 numera koje nisu za svakog.

Album je izuzetno loše prošao te 1967. godine kako kod kritike tako i kod publike i bio je njihov najslabije prodavani album, neki bi rekli zbog promocije prostitucije, korišćenja opijata, sodomije… Ono što mi mislimo jeste da je ovo ostvarenje Lu Rid napravio za nas sa kojima će se sresti u budućnosti, za nas koji su otvorenijih pogleda na svet, nas koji volimo provokaciju i senzaciju!

Share