Album dana

Ako se sećate, pisali smo o slavnom CBGB noćnom klubu za mlade u srcu Njujorka i o tome kako su na toj pozornici započeli Blondie, zatim Joan Jett & the Blackhearts, the Dead Boys, Misfits, Talking Heads…. Na talasu popularnosti pomenutog kluba jahali su i naši trenutni favoriti za Album dana, američki, pa možemo reći, art pank (pre nego post-pank) sastav Television.

Foto: GODLIS

U tim vremenima, ranih sedamdesetih, televizija je bila dominantni medij sa koga su se nekritički prihvatale mnoge stvari. Kako bi i njih publika prihvatila, nazvali su sebe po tom tehnološkom čudu, sve u nadi da će biti gledani makar upola kao neki TV program. Međutim, ispušili* su. A ako nisu doživeli komercijalni uspeh, ugrejali su srca mnogim muzičkim kritičarima koji su Marquee Moon (album koji slušamo) svrstali među najoriginalnije ostvarenja u osvit nove ere rok muzike.

Zašto kažemo da je Marquee Moon novina koju do tada nismo mogli da čujemo? Postoji nekoliko razloga, prvi i glavni jeste činjenica da je ovaj album bio prekretnica u označavanju indie-rock pravca, kako se danas kolokvijalno naziva muzika koja nije main stream. Potom i činjenica da je ovaj album kompleksan na više nivoa, kombinacija pank zvuka sa džezom i preko svega toga lirika inspirisana francuskom poezijom čini ga jednim od najupečatljivijih ostvarenja u povesti moderne muzike.

Share