Album dana

„..’Ladim jaja, ’ladim jaja, ’ladim jaja…!!!“ može nekome da zvuči jedan deo A1 pesme sa današnjeg Albuma. Kurt Kobejn je bio redak resurs, bio je izuzetan umetnik (ne samo izvođač) kome je prvi album Metalike bio jedan od omiljenih i tu se slažemo 1/1. Iako se smatraju rodonačelnicima grandža, jasno je da njihova muzika nije klasičan grandž pravac, već ima tu i pomalo distorzije gitare, sa kojim dolazi  pank kao i hevi metal zvuk, sve to skupa ali umereno.

Oni koji su čuli za sastav Nirvana poznata im je stvar Smells Like Teen Spirit, koja je samo vrh ledenog brega na jednom od najboljih albuma svih vremena, Nevermind (1991.) Bend su osnovali sada pok. Kurt Kobejn i Kris Novoselić – „a je l’ znate da su oni imali album koji se zove Zabranjeno za Srbe i pse?…“ Naravno da je to ogromna predinternetska glupost i laž, naravno da nešto tako nije nikada postojalo već je plod nečije izvitoperene mašte. Ovaj sastav je izdao svega tri albuma ali je i nakon smrti Kurta i raspada benda i dalje nastavio da živi (nešto slično kao Joy Division), a njihova muzika dugo posle toga bila inspiracija mnogim bendovima. Nirvana je zaslužna za to što je, po prvi put nakon panka, jedan alternativni rok sub žanr postao main stream i otvorio vrata mnogim grupama poput Green Day, The Offspring ili Weezer.

Imamo toliko toga da vam pričamo o ovom ostvarenju, ali se plašimo da ne odlutate u traganju za zanimljivim informacijama koje se tiču jednog od najuticajnijih muzičara i najkompletnijeg sastava.

Share