Afro festival u znaku Kenije

Redakcija Plezira vas poziva na AFRO FESTIVAL u Muzeju afričke umetnosti, koji će trajati tri dana: od petka, 23. do nedelje, 25. juna 2023. godine.


Afro festival već više od dve decenije okuplja muzejsku i najširu javnost kroz popularne i edukativne programe kojima se promoviše afrička umetnost i zaštita kulturnog nasleđa. Tokom ovih dana, Muzej afričke umetnosti pretvara se u pravu košnicu za ljubitelje umetnosti – mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem različitih oblika kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta.

Kao rezultat uspešne međunarodne saradnje uspostavljene između Ambasade Republike Srbije u Najrobiju, Ministarstva kulture RS i samog Muzeja afričke umetnosti, ovogodišnji počasni gost festivala je Republika Kenija.

Ministarstvo za omladinu, umetnosti i sport i Kulturni centar Kenije će svoje bogato kulturno nasleđe predstaviti bogatim programom pod sloganom „Kenija – ponos Afrike!“. Nastupaće više od trideset muzičko-plesnih izvođača, uz prodajnu izložbu tradicionalnih i savremenih umetničkih i zanatskih proizvoda, modni dizajn, tekstil, nakit.

Prvi dan festivala, petak, 23. jun, započinje u 18 časova svečanim otvaranjem nove izložbe pod nazivom „Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“, uz nastup grupe Sounds of East Africa i NG Kids iz Burundija u saradnji sa Muzikološkim institutom SANU.

Drugi dan festivala, subota, 24. jun (10-18h) posvećen je pre svega kreativnim radionicama za decu i odrasle, razgovorima i prodajnim izložbama na Afričkom bazaru, u saradnji sa lokalnim umetnicima koji stvaraju inspirisani Afrikom i gostima iz Kenije koji organizuju štandove sa umetničkim, zanatskim i modnim predmetima iz nekoliko galerija i umetničkih studija.

Poslednjeg, trećeg dana festivala, u nedelju, 25. juna (10-18h), održava se DURBAR – dan prijateljstva, muzike i plesa.
Tog dana, u podne (12h) planira se obraćanje visoke delegacije zvaničnika iz Kenije i Srbije, uz dragocenu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu koja će tokom celog dana na posebno aranžiranim štandovima dočaravati kulturnu, turističku i gastronomsku riznicu Afrike.

Više informacija o pojedinačnim programima na sajtu MAU uskoro.

Share