Adam Drajver i Marion Kotijar u najnovijem filmu Leosa Karakasa

Film koji je otvorio Kanski festival 2021. godine i dobio petominutne stajaće ovacije, je rok opera Leosa Karaksa –Anet, za koji je, upravo na Kanu, Leos Karaks dobio nagradu za najboljeg režisera. Obogaćena sjajnom muzikom čuvenog benda Sparks, priča prati stand-up komičara (Adam Drajver), njegovu suprugu, opersku pevačicu (Marion Kotijar) i njihovu dvogodišnju ćerku Anet koja ima iznenađujući dar. Film je od danas na repertoaru bioskopa. „Anet“ je priča o dvoje umetnika, o njihovoj ljubavi, karijerama, egu, njihovom detetu. Za ovo ostvarenje Leosa Karaksa se ne može reći da je klasičan mjuzikl, već moderna opera obojena mračnijim i teskobnijim raspoloženjem koji sa sobom nosi tabloidno predstavljen život dvoje umetnika.

Glavna junakinja filma En, operska pevačica koja na prvi pogled živi u senci svog ekstrovertnog supruga (Adam Drajver – „Bračna priča“, „Poslednji dvoboj“, „Ratovi zvezda“Marion Kotijar („Rđa i kost“, „Život u ružičastom“) je o ulozi rekla „Za mene junaci ovog filma žele da budu priznati, više nego da budu slavni. Mislim da svi imamo potrebu da budemo potvrđeni i priznati, od strane naših roditelja, prijatelja, da pronađemo svoje mesto. Bilo mi je izuzetno zanimljivo da gradim lik operske pevačice, jer sam i na vojoj koži osetila da iako postoji veliko priznavanje mene i mog rada, uvek postoji želja da se ljudi ponovo dokazuju“.

„Anet“ donosi nepopularna mišljenja – istina nije lepa. Istina boli. Istina je ponekad  nepravedna. Stvarni život to često odbija da prihvati. Pozorište to prihvata. Kao i Leos Karaks, „Anet“ je njegov šesti dugometražni film, to je uzbudljivo i raskošno iskustvo koje trenutno možete pogledati u bioskopima.

Share