Tri performansa na Bitefu koja ne želite da propustite

Ovogodišnje izdanje Bitefa, 58. po redu, biće održano od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom „Lepota (ne)će spasiti svet“. Beogradskoj publici u glavnom programu predstaviće se čak deset produkcija, a mi vašoj pažnji preporučujemo tri preformansa sa snažnim porukama koji aktuelne teme rada u kulturi, reproduktivnih i prava na uzbunjivanje, preispituju na drugačiji način.

Seksualno vaspitanje II: Borba

„Seksualno vaspitanje II: Borba“ je predavanje-performans slovenačke rediteljke Tjaše Črnigoj. Ovo predavanje u fokus stavlja reproduktivna prava u posleratnoj Jugoslaviji, time implicitno utirući put priči o pravu i na seksualno zadovoljstvo. Nakon odgledane „Borbe” znaćemo da su prava davno izborena, ali postavićemo i pitanje da li su zagarantovana?

fotografije: Nada Žgank

Preformans možete pogledati 27. i 28. septembra u 20 časova na sceni Bitef teatra.

this is my truth, tell me yours

U performansu „this is my truth, tell me yours“ dramaturškinja i spisateljica Jasna Žmak, sama na sceni, trudi se da savlada sopstveni unutrašnji nemir pripovedajući nam hrabro i duhovito o situaciji usled koje je dobila tinitus.

This is my truth; Sanja Merćep

Još jedan proces borbe koji se odvija pred našim očima govori nam i o mizoginiji, homofobiji i love-hate odnosu prema umetnosti. „this is my truth, tell me yours“ na repertoaru Bitefa je 30. septembra i 1. oktobra u 18 časova u Bitef teatru.

Šta bi rekla Čelsi meni

Ako želite aktivno da učestvujete u jednom pozorišnom pretresu, ne smete da propustite „Pravićemo nešto o ratu, rodu i slobodi, zvaće se: Šta bi rekla Čelsi meni“. Ovaj rad autora i izvođača Irene Ristić i Đorđa Živadinovića Grgura inspirisan je američkom uzbunjivačicom Čelsi Mening, transrodnom ženom i bivšom obaveštajkom američke vojske.

Šta bi rekla Čelsi meni

U ovom predavanju-performansu, postavljaju se pitanja o nasilju koje se vrši u službi profita, jesu li ljudi spremni za društvene pomake, čega bi se odrekli i koliko su voljni da rizikuju? Odgovori su u Kulturnom centru Beograda u Galeriji Podroom 28. i 29. septembra u 17 i 20 časova.

Share