Multimedijalni projekat LUKA POVERENJA (THE PORT OF TRUST) umetnice Ivane Ivković u gostuje u Podgorici

Multimedijalni projekat LUKA POVERENJA (THE PORT OF TRUST) umetnice Ivane Ivković realizovan u koprodukciji Nove galerije vizuelnih umjetnosti, FIAT-a (Festival internacionalnog alternativnog teatra) i Galerije ART (Muzeji i galerije Podgorice) odvija se na tri lokacije u Podgorici i čine ga dve samostalne izložbe i delegirani performans.

THE BASE OF TRUST, foto: Filip Koludrović

Delegirani performans u sklopu FIAT-a (Festival internacionalnog alternativnog teatra) biće održan u subotu, 14. septembra u 20h u Modernoj galeriji Podgorica (Njegoševa 2), a izložbe su otvorene do 8. i 11. oktobra u Galeriji ART i Novoj galeriji vizuelnih umjetnosti.

Multimedijalni projekat LUKA POVERENJA (THE PORT OF TRUST) je prvi čin regionalno koncipiranog rada SPOMENIK POVERENJA u čijem fokusu se nalazi fenomen korupcije i njenih uticaja na socijalne tokove. Pored nove produkcije u vidu performansa i namenski pisanog libreta dramaturga Jordana Cvetanovića koji obrađuju temu korupcije, i ostali umetnički radovi različitih medija tematski su povezani u celinu promišljanjem pojma i mesta poverenja. Kustosi projekta su Jelena Janković, Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg Jordan Cvetanović, glumci Željko Maksimović i Đorđe Živadinović Grgur, kompozitor Mads Bitman, snimatelj i montažer Vladan Obradović a učestvuje i veća grupa performera i drugih saradnika.

THE BASE OF TRUST, foto Filip Koludrović

Smešten u podgorički muzej moderne umetnosti, jedno od najvažnijih umetničkih prostora u gradu, performans susreće tradicionalno sa savremenim umetničkim izrazom dok simbolički manifestuje skriveno i zakulisno kada je reč o korupciji, ali vraća i na teren ličnog odnosa prema odgovornosti i mogućnostima poverenja. I u ovom projektu Ivana Ivković nastavlja da se bavi pitanjima patrijarhalnog poretka i heteronormativnih modela sagledavajući korupciju kao uzrok i posledicu opresivnog sistema a muško tijelo, kao i u prethodnim radovima, reprezent je delovanja na rodne okvire i stereotipna očekivanja. Kroz stalnu inverziju pogleda između muških tela s jedne strane i publike s druge, performans funkcioniše i kao ogledalo koje odražava istorijske kontekste, predrasude i tabue prisutne u različitim društvima.

Prema rečima jednog od kustosa, Miroslava Karića, ,,publika u Crnoj Gori dobiće priliku da učestvuje u događaju čija kompleksna produkcija involvira lokalnu zajednicu ne samo kroz učestvovanje ljudi iz Podgorice i šire u samom performansu, već i pozivajući na refleksiju i razgovor o krucijalnim temama poput korupcije u najširem smislu, kao domintanog društvenog simptoma današnjice. Ideja je da se ovim projektom veći broj stručne javnosti iz regiona kao što su umetnici, kustosi, teoretičari likovne umetnosti i teatra i drugi akteri iz vizuelnih i izvođačkih umetnosti inicira u razmenu o različitim fenomenima vezanim za  transdiciplinarne umetničke prakse, savremenu umetničku produkciju, nove forme izlaganja i vidove saradnji“.

Performans PORT OF TRUST se realizuje u saradnji sa galerijom NGVU i institucijom Muzeji i galerije Podgorice i u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT). 

Ivana Ivković (Beograd) je magistrirala crtež i doktorirala sa radom iz oblasti performansa na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Međunarodno priznanje stekla je istraživanjem u oblasti delegiranog performansa unutar kog problematizuje procese dekonstrukcije i rekonstrukcije rodnih uloga u političkom, etičkom i simboličkom odrazu biopolitike ženske percepcije. Baveći se pitanjima identiteta i rodnih iskustava kao i stereotipima nametnutih uloga, uvodi nago ili poluobnaženo (kolektivno) muško telo kao performativni instrument i medijum specifične osetljivosti i senzualnosti, koje unutar orkestriranih scena reflektuje predrasude i uverenja određene sredine, kao i slojevit odnos pojedinca i globalnog društveno-političkog sistema.

Kroz svoje projekte bavi se i pitanjem dekonstrukcije izložbenog narativa, u kontekstu angažovane, promenljive i procesualne savremene prakse. Povezuje jezik likovne umetnosti sa teatrom, mas-medijskom kulturom u postmedijskoj ili hibridnoj praksi, koja otvara okulocentrički koncept umetnosti imerzivnim sadržajima, taktilnim, zvučnim i telesnim afektima.

THE SCHOOL OF ATHENS, foto Nefeli Papaioannou

Izlaže samostalno kao i na značajnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 2006.  Svoje performanse kao i druge radove, izlagala je i izvodila u saradnji sa muzejom Humboldt Forum u Berlinu, Muzejom savremene umetnosti u Atini (EMST), Institutom ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) iz Nemačke, Muzejom savremene umetnosti u Beogradu, kao i mnogim drugim. Dobitnica je više značajnih stipendija i nagrada.

Share