6 modnih knjiga koje ćete iznova listati

Sajam knjiga je iza nas, a mi prebiramo po knjigama koje se nisu našle na štandovima domaćih izadavačkih kuća. Predstavljamo vam knjige koje svaki ljubitelj mode želi da ima!

Tory Burch – In Color

Američka dizajnerka poznata po modelima jarkih boja i upečatljivog printa, Tori Burč je 14. oktobra objavila svoju prvu knjigu jednostavnog naziva – In Color. Na knjizi koja broji 256 strana je radio čitav tim koji inače stoji iza Tory Burch brenda, a uvodnu reč je napisala ni manje ni više nego Ana Vintur.  Knjiga je inspirisana ljudima, destinacijama i naravno bojama koje su oduvek zauzimale važno mesto u radu i u životu Tori Burč. Neutralna boja peščanih plaža, zlatna suknja iz maminog garderobera, zelena prostranstva tropskih predela, plavi motivi sa kineskog porcelana… i još mnoštvo drugih stvari koje su je inspirisale. Osim kolekcija pod TB logom, u knjizi ćete pronaći i fotografije sa privatnih putovanja dizajnerke, ljubavnu priču Badija i Rive, Torinih roditelja, ali i ideje za uređenje enterijera, kao i veliki broj intervjua ličnosti kojima se Tori divi i čiji rad poštuje. Tako su se među intervjuisanim ličnostima našli Hillary Klinton, Džef Kuns, američki umetnik poznat po delu Ballon Dog,  Dida Bler dama iz viskoih američkih krugova i ikona stila, model Kristi  Tarlington i dr.

modne-knjige-koje-cete-iznova-listati2

modne-knjige-koje-cete-iznova-listati10 modne-knjige-koje-cete-iznova-listati9

DVF – Women I Wanted to be

Još jedna američka dizajnerka koja je u oktobru ove godine izdala svoju knjigu je i Dajan von Furstenberg, kraljica stila i američkog džet seta, kreatorka legendarne wrap haljine. Dajan u ispovesti Women I Wanted to be govori o karijeri, stilu, lepoti, starenju i samopouzdanju. Diane priznaje da sebe nikada nije videla kao lepu ženu i da je sebi na tome zahvalna jer smatra da žene koje se u mladosti oslanjaju samo na svoju lepotu kasnije u životu zažale zbog toga. Život dizajnerke nije bio samo med i mleko, pa govori i o onim manje sjajnim i glamuroznim trenucima, teškoj nesreći na skijanju i borbi sa kancerom koji joj je otkriven u 47. godini. Dajan je sada u svojim šezdesetim, nesrećne trenutke je ostavila za sobom i sa svešću da ispred sebe ima manje godina nego pre trudi se da ih maksimalno iskoristi. Tvrdi da je postala žena kakva je oduvek želela da bude – nezavisna i sposobna da sama snosi svoje troškove, srećno udata, porodična, a ujedno i uspešna žena. “Naše lice je refleksija našeg života, bore su refleksija puteva koje smo u životu odabrali a oni čine mapu našeg života. Moje lice odaje sunce, vetar, kišu i prašinu sa svih putovanja na kojima sam bila. Moje lice nosi sve moje uspomene. Da li bi trebala da ih izbrišem? “ DVF  dalje piše i da se oseća lepše nego ikada u životu jer je ispunjena, i da nema potrebe da se pravi mlađa nego što jeste. Navodi da je svojom knjigom i ličnim primerom želela da svim ženama poruči da mogu da postanu  žene kakve su oduvek želele da budu.

modne-knjige-koje-cete-iznova-listati7

modne-knjige-koje-cete-iznova-listati12

Kate Spade New York – Things We Love

Intenzivne boje, ljubav prema letu, razigranom dizajnu, printu i kreativnosti. Sve ovo emituje knjiga Kejt Spejd Things We Love. Knjiga je izdata prošle godine, povodom dvadesetogodišnjice brenda, a nije ništa manje aktuelna nego tada jer je puna inspirativnih fotografija i kratkih saveta i trikova iz sfere dizajna, modnog i životnog stila. Kao stvorena za kafeni stočić, ukoričena knjiga od 239 strana  predstavlja izvor divno stilizovanih fotografija i šaljivih komentara. ”Ima nešto u Njujorku što spavanje čini beznačajnim”. Njujork, sedište Kejt Spejd i  grad koji nikada ne spava, prikazan je na takav način da čitaoci po zatvaranju knjige požele da odmah spakuju kofere i završe na terminalu aerodroma, a potom i u Central parku. Suncobrani, tufne, pruge, vetrenjače, flamingosi, samo su neki od motiva. Osim vibrirajućih boja i šarenih motiva, unutar korica se nalaze i vintage fotografije koje izgledaju kao da su potekle iz filma sa Audrey Hepburn. Zavirite unutar knjige koja se iznova lista i koja se čuva, inspirišite se i saznajte šta to voli Kejt Spejd  tim!

modne-knjige-koje-cete-iznova-listati6

modne-knjige-koje-cete-iznova-listati15 modne-knjige-koje-cete-iznova-listati16

Sandrine Gulbenkian, Jean-Christophe Napias i Patrick Mauries – The World According to Karl

 Karl Legerfeld, ime koje je proteklih godina toliko puta izgovoreno, napisano i odštampano da čak i modni laici znaju za njega. Kreativni director modne kuće Chanel ne prestaje da intrigira modnu javnost i postavlja domaće zadatke mlađim dizajnerima. Oštar na jeziku, modni mag se u knjizi The World According to Karl izjašnjava na temu mode, stila, žena, knjiga, života, uspeha, slave, Šanela itd. Knjiga je napisana od strane Sandrine Gulbenkian, Jean-Christophe Napiasa i Patrick Mauriesa, inače Karlovog prijatelja, a ilustrovao ju je Charles Ameline. Ilustracije prate mudre i pomalo provokativne dosetke samog dizajnera. “Znam da je osveta loša stvar, ali ne vidim zašto ne bih uradio nešto loše nekom ko je to isto uradio meni. Kada ljudi pomisle da je sve zaboravljano, onda im izmaknem stolicu.” Karl modne sladokusce, i one koji to nisu, savetuje da misle ružičasto ali ne i da je nose, da na promenu gledaju kao na najzdraviji način preživljavanja. Dizajner će progovoriti  i o Šanelu, o njegovom mestu na čelu jednog od najpoznatijih svetskih brendova, o gospođi Coco i o sebi. “Ko sam ja? Ja sam koktel. Nema potrebe da pišem autobiografiju kad već živim u jednoj.” Crno-bele korice sa siluetom Karla Legerfelda kriju još mnogo zanimljivih informacija.

modne-knjige-koje-cete-iznova-listati17 modne-knjige-koje-cete-iznova-listati11

Chiara Ferragni – The Blonde Salad

Posle kolekcije cipela Kjara Feranji, najpoznatija italijanska ali i svetska modna blogerka, potpisuje knjigu koja nosi naziv njenog bloga – The Blonde Salad. Kjara se od anonimne devojke  popela do modne princeze čijoj kolekciji cipela zeleno svetlo daju čak Šanel i Prada. Blogerka koja se ubraja među svetske blogere sa najvećom godišnjom zaradom u svom ukoričenom izdanju deli stilske i modne savete, kao i neke od omiljenih outfit postova sa bloga. Iako je na Italijanskom, knjiga je naišla na dobar odjek ne samo u Evropi, već širom sveta i veoma brzo se našla na listi želja zaljubljenika u modu. Kjara je na svom blogu, a samim tim i u knjizi, sastavila “salatu” čiji su osnovni sastojci moda, putovanja i fotografija. Zavirite u knjigu devojke koja je uske farmerke sa cipelama do članka učinila još boljom kombinacijom, pokupite inspiraciju za outfit, vidite kako se moda i Instagram slažu i koje komade garderobe morate da posedujete.

modne-knjige-koje-cete-iznova-listati modne-knjige-koje-cete-iznova-listati4

 Hubert de Givenchy – To Audrey With Love

Legendarni Hubert Živanši izdao knjigu ilustraciija posvećenu još legendarnijoj Audrey Hepburn. Dizajner je knjigu To Audrey With Love koja broji više od 150 ilustracija posvetio svojoj prijateljici i muzi za koju je kreirao i kostime koje je nosila u filmovima Doručak kod Tifanija, Sabrina, Kako ukrasti milion i Smešno lice. Večna ikona stila i simbol ženstvenosti i elegancije Odri Hepbern je Živanšiju bila iskrena prijateljica i u završnim stranama knjige joj zahvaljuje na tome i navodi kako niko nije bolje nosio njegove modele od nje, samim tim kako mu je kreiranje za Odri bilo veliko zadovoljstvo. Dizajner Odri vidi kao graciju, ogledalo lepote i elegancije, ikonu stila bez premca čije prisustvo i dalje oseća jer se dugotrajno prijateljstvo ne zaboravlja. Knjiga sadrži i skice haljina i kostima koje je gospodin Givenchy kreirao za druge poznate ličnosti poput Džeki Kenedi, Elizabet Tejlor ili Princezu Grejs od Monaka, a predstavlja i retrospektivu  dizajnerovog dosadašnjeg rada.

modne-knjige-koje-cete-iznova-listati8 modne-knjige-koje-cete-iznova-listati3 modne-knjige-koje-cete-iznova-listati14

Share