22 nova murala u Beogradu rezime su festivala Rekonstrukcija

Drugi Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“ predstavio je stvaralaštvo gotovo 40 umetnika i umetnica iz zemlje, regiona i inostranstva, koji stvaraju u različitim umetničkim disciplinama, sa osnovnom idejom da vrati umetnost u svakodnevni život ljudi. Pored brojnih privremenih umetničkih postavki, učesnici festivala iza sebe su ostavili 7 murala na fasadama Dorćola, kao i 15 radova na zidu u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“.

Sugrađani i sugrađanke koji žive u Knez Miletinoj 10, sada su bogatiji za impozantni mural mladog srpskog umetnika Wupera, dok se na fasadi zgrade prekoputa, na broju 14, nalazi umetničko delo španske autorke Juliete XLF.

foto: Janko Počuča

Sebas Velasco iz Španije ovekovečio je najpopularniji jugoslovenski auto „Yugo“ na fasadi u Senjanina Ive 8, a Sanja Stojković – Tifani Rubi iz Hrvatske oslikala je fasadu u Dobračinoj 68, dok žiteljima i žiteljkama zgrade u Mike Alasa 34 posle „Rekonstrukcije“ ostaju čak tri murala: Tijane Tripković i Barbare Dimić, koje čine studio „Kriška“Super Timora i jednog od dvojice pobednika konkursa za mlade muraliste/tkinje – Bogdana Đokića – Brve.

foto: Ognjen Ranković

U okviru festivala obeležen je i jubilej – 20 godina od prvog kolektivnog zidnog slikanja, koje se odigralo u OŠ „Kralj Petar I“. Tim povodom, na istom mestu nastalo je 15 novih radova na kojima je radilo dvadesetak umetnika i umetničkih kolektiva iz zemlje, regiona i inostranstva: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero (Srbija), Petar Popović – Piros (Srbija), Akira (Srbija), Weedzor (Srbija), Mosk (Hrvatska), Xymo-Rule (Srbija), Branko Tešević – Rage (Srbija), Star (Srbija), Sensi (Srbija), Japon (Španija), Skirl (Austrija), Das Drogen (Srbija), Nikola Mihajlović (Srbija) i drugi pobednik konkursa za mlade muraliste/kinje – Jobah.

Na festivalu su posetioci mogli da odaberu neki od izloženih radova u okviru postavke „Udomi umetnost“ realizovane u saradnji sa platformom „F12“ iz Karlovca, i ponesu ih kući.

Bile su postavljene i tri izložbe ulične fotografije u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“ čiji su autori: Marija Konjikušić („Preoblikovani prostor/šetnja kroz predgrađe“), Ognjen Ranković („Brutal beton“) i Bojan Lacman („Disorder“), kao i književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića.

Realizovane su i dve radionice – jedna digitalnih kolaža mlade digitalne umetnice Jane Bjelice i druga dečja pod vođstvom umetnice Tijane Dimić Antonić, gde su najmlađi posetioci/teljke učili kako se prave skice za murale.

foto: Janko Počuča

Na festivalu je bio zastupljen i tribinski program, koji će se nastaviti i u ostatku godine u okviru platforme „Rekonstrukcija“, a koji se bavio emancipatorskim potencijalom intervencija u javnom prostoru, kao i uticajem uličnih umetničkih praksi na profesionalni razvoj umetnika/ca.

Realizaciju festivala pomogao je „CCFD – terre solidaire“. Učešće španskih umetnika u programu omogućio je Acción Cultural Española, AC/E, kao deo programa za internacionalizaciju španske kulture  (PICE) – podrška za mobilnost, uz pomoć Instituta „Cervantes de Belgrado“. HGP-u iz Novog Sada donirao je fasadne boje, dok je „Montana Colors“ dala donaciju u sprejevima. Festival su podržali i radionica „Proto“ i štamparija „Vizartis“. Organizatori se zahvaljuju na pomoći i „Savamala Bed&Breakfast“, kao i „Agi Pasti“.

Share