Zlatni globus u znaku borbe protiv seksualnog nasilja

Dodelu američke filmske nagrade Zlatni globus u Los Anđelesu obeležili su dominacija filma „Three Billboards Outside Ebbing” i serije „Big Little Lies“, kao i crne haljine na crvenom tepihu zbog skandala u vezi sa seksualnim uznemiravanjem u filmskoj industriji.


U Los Anđelesu je održana 75. dodela nagrade Zlatni globus, za koju se smatra da je pokazatelj koji će filmovi biti nagradjeni prestižnim Oskarom.

Američka televizijska voditeljka i producentkinja Opra Vinfri dobitnica je nagrade „Sesil B. De Mil” koja joj je uručena na ceremoniji. Opra je govorila o odgovornosti ljudi u filmskoj industriji da se bore protiv seksualnog nasilja.


Nagrada „Sesil B. De Mil” se svake godine se dodeluje ličnostima koje imaju veliki uticaj u svetu zabave. Pre Opre Vinfri, tu nagradu su dobili Friman, Meril Strip, Džodi Foster, Barbra Stejnsend, Sidni Poatje i Lusil Bol.

Među dobitnicima nagrada su reditelj Giljermo del Toro („The Shape of Water“), „Three Billboards Outside Ebbing” u kategoriji za najbolji film dramu i „Ladybird” za najbolji film komedija ili mjuzikl.

Ceremoniju dodele uživo je prenosio En-Bi-Si (NBC), a nagrade su uručili prošlogodišnji dobitnici.

Share