Zlatna groznica u Mikseru

Zlato je najstariji metal koji su ljudi preradili, metalurška proizvodnja zlata počela je još u 5. veku pre nove ere, i od tada, ono ne prestaje da gubi na vrednosti. U Mesopotamiji su savladali veštinu pozlaćivanja uz pomoć galvanizacije, stari Egipćani su bili ludi za zlatom o čemu jasno svedoči grobnica Tutankamona. Vavilonci su zlato koristili kao najvrednije sredstvo za plaćanje. Jedini koji su odolevali ovom plemenitom metalu bili su, čini se, drevni Asteci i Maje, ali čuvena groznica stiže i do američkih kontinenata u novijoj istoriji.

zlatna-groznica-u-mikseru

Zlato je vremenom preraslo u simbol – simbol luksuza, simbol blagostanja (zlatno doba), simbol lepote, svetlosti, sunca i svega uzvišenog. Danas se promalja sa bilborda, modnih pista, spotova, filmova, snova alhemičara, Diorovih reklama, pesama Četa Fejkera, vratova vaterpolista i kako se čini, ostaće utkano u naše poimanje stvarnosti još dugo vremena poput finih (zlatnih) niti.

Zlatna groznica ove zlatne jeseni svom silinom zahvata i Savamalu, pa će novi Mikser Design market: Gold Rush, 16. oktobra sijati sjajnije od dijamanta! Pozivamo sve izlagače da pozlate svoje kolekcije, a sve posetioce prigrle zlatnu groznicu u svim svojim nijansama, materijalima i oblicima.

Mikser Design market: Gold Rush otvoren je u nedelju, 16. oktobra, od 12 do 20h, a ulaz za sve posetioce je slobodan.

Share