Žilijet Binoš u Francuskoj komediji Dvostruki životi

Francuskinja, međunarodno priznata zvezda i dobitnica nagrade Oskar Žilijet Binoš („Engleski pacijent“) našla se u najnovijoj komediji reditelja Olivija Asajasa „Dvostruki životi“ o nezaustavljivoj digitalnoj revoluciji i sve prisutnoj strepnji o njenom daljem razvoju. Ostvarenje koje je nominovano za nagradu Zlatni lav na prošlogodisnjem filmskom festivalu u Veneciji domaća publika imaće prilike da pogleda u biokopima od četvrtka, 26. septembra.

Film pravi paralelu između mladih generacija koje nisu spremne da se odreknu najnovijih tehnologija i one starije  koja i dalje prihvata klasičnu literaturu i izdavačku delatnost. Stariji veruju da ona nikada neće utihnuti, a modernost vide samo kao egzistencijalnu pretnju.

Naslov „Dvostruki životi” ima dvostruko značenje. Priča prati uspešnog pariskog izdavača Alana koji se trudi da se prilagodi digitalnoj revoluciji te se dvoumi oko ideje objavljivanja najnovijeg rukopisa svog dugogodišnjeg prijatelja. Leonardo, boemski pisac, u rukama ima još jedan rukopis – autofikciju o aferi sa slavnom ličnošću. Dok se bore sa krizom srednjih godina, tehnološkim promenama i odnosima sa svojim ženama, obojica padaju u probleme mnogo veće nego što im se čini.

U ostalim ulogama našli su se i Gijom Kane (Guillaume Canet), Vensan Makenj (Vincent Macaigne), Krista Tere (Christa Theret), Nora Hamzavi (Nora Hamzawi) i drugi.

Share