Zelena patrola na delu u poseti Halkidikiju

Tim Zelene patrole na delu posetio je na Halkidiki, kako bi snimio problem koji imaju građani ovog Grčkog poluostrva, zbog istraživanja i buduće eksploatacije zlata od strane kanadske kompanije Eldorado Gold.

Problem je u tome da ove aktivnosti ugrožavaju turizam, privredne aktivnosti i prirodne vrednosti Halkidikija. Jedinu korist od realizacije ovog projekta bi imala kanadska kompanija Eldorado Gold, koja je po ugovoru s državom Grčkom oslobođena plaćanja poreza.

Zelena-patrola-na-delu-u-poseti-Halkidikiju

Činjenica je da je projektom predviđena eksploatacija zlata u narednih 15-20 godina, a potom bi se kompanija povukla i za sobom ostavila posledice zagađenja na ovoj turističkoj destinaciji.

Osim prirodnog okruženja, uništava se i konfiguracija terena i vodeni tokovi. Ovde se nalaze podzemni izvori koji vodom snabdevaju čitavo poluostrvo Halkidiki i još nekoliko ostrva odavde se snabdeva vodom. Oni ovde uništavaju vodene žile, jer za eksploataciju rude potreban je suv teren. Njihov cilj je da kompletno isuše čitavo ovo područje, čime bi nestao život ovde i da nas oteraju sa ovog područja gde živimo vekovima. – kaže Džordž Kirgianos, gradonačelnik Megali Panagia, mesta koje je udaljeno 3 km od Skurijesa, mesta gde se vrši eksploatacija.

U ovoj epizodi ćete videti svedočenja građana, aktivista i gradskih vlasti povodom ekspoatacije zlata na ovom području.

Share