Zašto je sertifikovani organski pamuk izbor brenda Thema?

Pamuk je jedan od najčešće upotrebljavanih materijala u modnoj industriji. Ovaj materijal je uzgajan i prerađivan od strane čoveka više od 5000 godina, međutim načini uzgoja i prerade kakvi se primenjuju danas, veoma su štetni po životnu sredinu i jedan od većih ekoloških izazova današnjice. Kao kupci, neophodno je da se informišemo kako bismo bili svesni posledica izbora određenog materijala. Za razliku od konvencionalno proizvedenog, koji ima negativan uticaj na životnu sredinu i ljude koji rade na njegovom uzgoju, zbog čega je postao vrlo omražen, sertifikovani organski pamuk je jedan od najpopularnijih eko materijala.

Pogledajmo šta kažu brojke…

CO2 emisija

Organski pamuk ima 46% nižu emisiju ugljendioksida u odnosu na konvencionalno uzgojen pamuk u istim količinama, zahvaljujući činjenici da se prilikom njegove prozvodnje ne koriste hemijska đubriva, pesticidi i herbicidi.

Potrošnja vode

Farmeri koji uzgajaju organski pamuk koriste 85% manje vode zahvaljujući prirodnom uzgoju. Ovakav način proizvodnje je mnogo efikasniji u pogledu količine upotrebljene vode za zalivanje zbog činjenice da se voda duže zadržavau zemlji, ali i činjenice da organski farmeri prikupljaju i kišnicu, kojom navodnjavaju ovu prirodno „žednu“ biljku.

Način bojenja

Za razliku od konvencionalno proizvedenog pamuka koji je natopljen veštačkim bojama prepunim toksina (sigurno ste imali priliku da vidite radnike zaposlene u fabrikama koji u „bio hazard“ odelima boje tkaninu, ili još gore goli i bosi u fabrikama u zemljama trećeg sveta), organski proizveden pamuk se boji prirodnim bojama u fabrikama koje za svaku boju poseduju odgovarajući sertifikat koji garantuje bezbednost, kako radnicima koji boje tkaninu, tako i kupcima koji će je nositi na sebi. Pojedini proizvođači organskog pamuka tkaninu boje isključivo prirodnim pigmentima – indigo, lukovina, kurkuma… Ove boje su manje intenzivne, nežnije i 100% prirodne.

Ukupan uticaj

Ovakav, organski način proizvodnje pamuka pored navedenih benefita (neškodljiv po životnu sredinu, niža emisija štetnih gasova, manja potrošnja vode, neškodljivost po ljude, nežan prema koži) ima i dodatni kvalitet, a to je trajnost. Zahvaljujući ručnom branju plodova i njihovoj pažljivoj obradi, odsustvu hemikalija i toksičnih boja u procesu proizvodnje, organski proizveden pamuk je nežan na dodir i neuporedivo trajniji u odnosu na konvencionalno proizveden.

Jednu majicu od 100% pamuka zapravo čini samo 72% pamuk, a ostalo su ostaci razih toksina, pesticida, insekticida koji su obmotani oko svakog vlakna. Za razliku od konvencionalnog, u sertifikovanom organskom pamuku ne postoje takvi toksini i strogo je zabranjeno njihovo korišćenje, u njemu je 100% pamuka zaista 100% pamuk. Kod sertifikovanog pamuka, GOTS sertifikatom, istaknuti su jasni globalni kriterijumi koji strogo moraju da se poštuju. Pamuk koji brend Thema koristi za proizvodnju dečje garderobe je upravo sertifikovan organski pamuk.

Seme običnog pamuka je u 94% slučajeva GMO

Seme sertifikovanog organskog pamuka je 100% non-GMO

I JOŠ MALO BROJKI:

Kupovinom jedne haljine od organskog pamuka (u odnosu na konvencionalno proizvedenu) uštedećete:

– količinu pijaće vode koju biste mogli da popijete za 335 dana
– količinu gasova (CO2) koju bi proizvela vožnja automobila u dužini od 0,6km
-količinu električne energije koja je potrebna da jedna sijalica svetli čak 93h

Share