Zastave na filmu – izmišljeni svetovi i njihovi simboli

Ako se ubrajate u strastvene ljubitelje kinematografije i punu pažnju posvećujete svakom detalju na filmu, sigurni smo da vam ne promiče skrivena simbolika u delima sedme umetnosti. Studiozno praćenje toka radnje i analizu omiljenih junaka sa bioskopskog platna neretko za potpuni doživljaj filmske priče dopunjuju razni amblemi.

Neki od mističnih i zanimljivih detalja utkanih u film su zastave izmišljenih svetova i država. Zastava je autentičan simbol koji sa sobom nosi dodatna značenja i kompletira umetničko delo. Pročitajte kako su izgledala neka zanimljiva veksilološka rešenja na filmu.

V for Vendetta – crno-crvena zastava diktatorskog režima

Zasnovan na grafičkom romanu Alana Mura i Dejvida Lojda iz osamdesetih godina prošlog veka, film „V for Vendetta” iz 2005. godine je distopija. U ovom političkom trileru prikazana je totalitarno uređena Britanija iz budućnosti i buđenje jedne revolucije. U centru filmske priče nalaze se mlada žena Ajvi i maskirani čovek poznat samo kao V.

Harizmatičan, neobičan i vešt u manipulaciji i borbi, V pokreće i rasplamsava revoluciju i podstiče narod da ustane protiv ugnjetavanja i tiranije. Borba za slobodu i pravdu u društvu okorelom u korupciji i svireposti nije nimalo laka. Dok otkriva ko je misteriozni V pod maskom Anonimusa, Ajvi istovremeno otkriva istinu o sebi i postaje njegov saborac.

Vladu futurističke Britanije vodi stranka Norsefire, čija ideologija sublimira fašizam, antikatolicizam, ksenofobičnost, ultranacionalizam i ideje o superiornoj beloj rasi. Zastava stranke u stripu poprilično je jednostavna. U pitanju je crna zastava sa velikim slovom N. Originalno izdanje stripa u Velikoj Britaniji bilo je crno belo, dok kolor izdanje prikazuje N u plavoj boji.

U filmu je simbol Norsefire-a krst Svetog Đorđa u kombinaciji sa nordijskim krstom u crvenoj i crnoj boji. Pretpostavlja se da je crna boja preuzeta sa zastave Svetog Davida i da nordijski krst predstavlja Škotsku. Osim na zastavama, simbol je prikazan i na grbu, policijskim značkama, vladinim vozilima. Postoje dve verzije, jedna sa crvenim krstom na crnoj pozadini i druga sa crnim krstom na crvenoj pozadini.

Ekvilibrijum – svet bez emocija i umetnosti

Još jedna filmska distopija koja je postala globalni fenomen jeste film „Ekvilibrijum” iz 2002. godine. U izmišljenom gradu-državi Libriji, nakon Trećeg svetskog rata 2072. godine žive robotski poslušni ljudi lišeni emocija. Svet u kome su osećanja i umetnost strogo zabranjeni zakonom opstaje zahvaljujući leku „Prozijum II”, koji po naredbi totalitarne vlade svi građani ubrizgavaju sebi svakodnevno.

Librijom vlada Savet Tetragramaton koji predstavlja tipičan teroristički populistički apsolutni režim. U prilog tome stoji i zastava Librije – beli krug na crvenom polju sa centralnim motivom četiri štampana slova T, koji predstavlja Savet Tetragramaton.

Blade: Trojstvo – Esperanto zastava nade

Dobri poznavaoci kinematografije znaju da korišćenje Esperanto jezika nije nešto neobično u filmskom svetu. Upravo po Esperanto jeziku prepoznatljiv je i film „Blade” (snimljen 2004. godine). Radnja ovog akcionog horor filma smeštena je u izmišljenom i na izvestan način tipičnom severnoameričkom velikom gradu. Sasvim je izvesno da su u pitanju Sjedinjene Američke Države, jer se pominju nekoliko puta kako eksplicitno, tako i implicitno, pominjanjem Bele kuće, FBI-a i slično.

Premda Esperanto na filmu nije novina, ono što izdvaja ovaj film u odnosu na ostale jeste i upotreba esperantske zastave. U pitanju je zelena zastava sa belim kvadratom u gornjem levom uglu i zelenom petokrakom zvezdom u njegovom središtu. Zelena boja je simbol nade, dok pet krakova označava pet kontinenata.

Zastava se u filmu vidi najmanje dva puta: visi sa glavnog ulaza policijskog štaba nakon što je Blade spašen iz zatvora i vijori se u sceni sa Blejdom, Drejkom i bebom. To može biti izmišljena gradska zastava ili izmišljena državna zastava.

Letopisi Narnije – fantastičan svet iz ormara

Raskošna romaneskna i filmska priča „Letopisi Narnije”osvojila je srca dečje i odrasle publike širom sveta. Opčinjenost Narnijom počela je najpre sa sedam romana severnoirskog pisca K.S. Luisa pedesetih godina prošlog veka, a onda se nastavila kroz tri filma u Disney produkciji.

U filmu iz 2005. godine „Hronike iz Narnije: Lav, veštica i ormar”, velika pažnja je posvećena detaljima i kreiranju sveta Narnije, njegovih stvorenja, njihovih kultura i simbola. Tako ne treba da iznenadi što se tokom Prve bitke na Beruni pojavljuje nekoliko zastava Aslanove vojske. Najupečatljivija je Aslanova zastava, koja se često i naziva zastavom Narnije – prikazuje crvenog lava na žutom polju.

Kako je u središtu priče Aslanova borba protiv Bele kraljice, zastava sa simbolom lava oslikava borbu dobrote i mudrosti protiv zla. Tu su još i zastava Kentaura sa motivom dva ukrštena mača na crveno žutom polju, a istu kombinaciju boja ima i zastava Fauna.

Sluškinjina priča – zastava Gileada

Svoje mesto na ovom popisu zaslužuje i nesvakidašnji i zapanjujući narativ kanadske književnice Margaret Atvud pretočen u televizijsku seriju „Sluškinjina priča. Svet Gileada je alternativni svet u kome su žene osuđene na seksualno i porođajno ropstvo. Dirljiva, dinamična i uznemirujuća akciona priča prati sluškinju Džun, čiji buntovnički duh ne može da se pomiri sa situacijom u kojoj se našla.

Zastava Gileada reprezentuje moć ideološkog režima koji se lako može povezati sa nemačkom nacističkim režimom. Zlatni orao ispod crvenog sunca na crnom krugu neporecivo podseća na nacistički amblem: crni orao postavljen iznad hrastovog venca i kukasti krst u sredini. Premda se simbol orla koristio još u Rimskoj imperiji, a carski orao 800 godina pojavljivao na nemačkim zastavama, nema sumnje da se crni orao najčešće povezuje sa Trećim rajhom.

Zanimljivo je da su reditelj i scenarista istoimenog filma iz 1990. godine imali drugačije rešenje za zastavu ove izmišljene države. Ova je podsećala na američku nacionalnu zastavu – imala je crveno bele pruge i plavi kvadrat u gornjem levom uglu. U središtu kvadrata bio je zlatni krug i sunce sa motivom oka u trouglu – oko Gileada koje večito posmatra.

Share