Zabranjena božićna reklama koja kritikuje upotrebu palminog ulja

Britanski lanac supermarketa Iceland nedavno je objavio svoju božićnu kampanju, koja je naišla na zabranu emitovanja na televiziji zbog kršenja pravila reklamiranja odnosno „previše politički sadržaj”.

U sklopu šire kampanje sa organizacijom Greenpeace, kratak animirani film napravljen od strane kreativne agencije „Mother” priča priču o bebi orangutanu po imenu „Rang-tan” koja se sakrila u spavaćoj sobi jedne devojčice nakon što je pobegla iz svog doma, šume koja je uništena rukom čoveka koji je iskrčio kako bi napravio plantaže za uzgoj unosnog palminog ulja.

Palmino ulje se može naći u gotovo svim komercijalnim proizvodima uključujući šampone, deterdžente i hranu. Njegova produkcija izaziva velike posledice po životnu sredinu i procenjuje se da 25 orangutana umre svakog dana, a njihovo stanište vrlo brzo biva zbrisano usled ljudske pohlepe za još kapitala.

Naraciju reklame koja imala ulogu da podigne svest o problemu koji izaziva upotreba palminog ulja i pojača pritisak na kompanije da održe svoje obećenje i uklone palmino ulje do 2020. godine, radradila je slavna britanska glumica Ema Tompson.

Od trenutka kada je animirana reklama Rang-tan zabranjena, veliki broj ljudi je pružio podršku onlajn deleći reklamu i pozivajući na potpisivanje peticije kako bi se ova važna tema čula na televiziji. Peticiju je za vrlo kratko vreme potpisalo više od 700. 000 ljudi. U nastavku pogledajte reklamu Rang-tan.

Share