Za sve švercere sa ringišpila – „Oporavak“ Rasela Brenda

Ako ne znate ko je Rasel Brend, pokušaću da odgovor sažmem u kratkim crtama: britanski komičar, glumac, jutjuber, aktivista i autor. Neke izuzetno nervira njegova infantilnost, a nekima je neodoljiv. Četrdesetsedmogodišnji Rasel danas ima svoju jutjub komunu sa skoro 6 miliona sabskrajbera kojima svakodnevno servira aktuelne političke, sociološke i kulturne teme. Neki prate ovog britanskog flambojanta zbog istančanog osećaja za modu (dobar izbor kapa, nakita i kardigana), a neki prosto ne mogu da se odupru neartikulisanom, specifičnom smislu za humor (mada ima i onih koji to ne bi ni nazvali smislom); Ono što je sigurno, njegov roman „Oporavak“ je pre nekoliko meseci izašao u izdanju izdavačke kuće Arete. U ovom sažetom priručniku pored iskrene, cinične i duhovite ispovesti pronaći ćete koncentrat dobronamernih saveta bivšeg zavisnika.

Foto: Arete knjige Fb stranica
Tekst: Irina Markić

I odmah nakon što zavrtite u nekoliko početnih stranica merkaće vas pitanje: „Da li ste pomalo sjebani“? Kažete – „Svašta!“ (propisno zakolutate očima, izdahnete cinično, cokćete, itd.); Rasel sa druge strane sugeriše da svaki oporavak treba da predstavlja putovanje od nedostatka svesti do svesti. Kakva filozofska potka, zar ne?

Program od Dvanaest koraka koje je uredno (mada i pomalo haotično) popisao u ovoj knjizi preispituju samoživa, egoistična razmišljanja koja su glavna odlika zavisničkog ponašanja. Jer, budimo iskreni – „ja“ je alfa i omega današnjeg sveta. Bilo da gledate TV ili bacite pogled na fidove svojih društvenih mreža – sve je to samo ja, ja i ja – priča o savršenom proizvodu, pakovanju za kosu, telefonskom provajderu ili idealnom godišnjem odmoru. Bilo kako bilo, suština je daleko jednostavnija od kompleksnih filozofskih pitanja: sve nas u životu održava skretanje pažnje. To je jednostavan način da izađemo na kraj sa tihom strepnjom neizvesnosti. Pronađemo nešto što će nas zadovoljiti i što će nam pomoći da se osećamo bolje, šta tu može biti loše? Osim tumaranja u krug, nema ničeg lošeg. Evo koje su to tačke, pa vi se udobno vežite na sedištu ringišpila. Pet tačaka ciklusa zavisnosti:

  1. Bol
  2. Upotreba adiktivnog agensa kao što je alkohol, hrana, seks, rad, suzavisne veze, kako bi se ublažio bol i skrenula pažnja
  3. Privremena anestezija ili skretanje pažnje
  4. Posledice
  5. Stid i griža savesti koji dovode do bola i niskog samopoštovanja

To je Raselov ringišpil. Ako se makar jednom niste provozali barem jedan krug, teško da vam iko može poverovati. A mnoge stvari koje su deo pomenute vožnje doživljavaju se kao „bezopasne“. Svakodnevno gotovo svi kucamo kartu za ovu vožnju, bilo da krstarimo internetom, skrolujemo Instagram ili pravimo još jednu online kupovinu. Arhitektura našeg uverenja sigurno sadrži one stubove da „nema ničeg lošeg u tome“.

Foto: Arete knjige Fb stranica

Rasel Brend nam prepričava metod hakovanja sopstvene prošlosti i raskidanja sa utilitarizmom: „Više ne operišemo na ovozemaljskom nivou samoispunjena kao stoka“, kaže. Umesto da nam jedini cilj u životu bude ispunjenje sitničavih potreba, ključ je u raspolaganju nekakvoj višoj sili.

I da, pretpostavljamo kako ovo zvuči – srednjevekovno, dosadno i smešno, čak i otrcano, ali nije ovde reč o nekakvoj istrošenoj nju ejdž filozofiji, ideja je da bez dodatnih okolnih pomagala brujite od sopstvene samosvesti.

„Mora da baš voliš fudbal, ili jebanje, ili pare, ili nešto, ako ti je okej da su te stvari ono što eksplicitno jesu, bez implicitne moći, bez bilo kakve zastave koja se vijori iza njih. Ako određuješ svoj život po spoljašnjim podacima, uvek ćeš imati nešto na šta možeš da se žališ. Uvek će postojati neka strana stvarnosti koja ne ide onako kako si hteo. Uvek može više da se konzumira, uvek ima bogatijih i slavnijih od tebe.“

Na kraju, priručnik „Oporavak“ je tu za one koji bi da probaju sa nešto drugačijom metodom: „hakovanjem pogrešnih kodova svog malignog programa“, spoznavanje nove svrhe, uranjanje u svoju zanemarenu osećajnost. Pa i ako vam može dobro doći nekakav priručnik od Dvanaest koraka britanskog komičara, sa nekoliko neuspešnih brakova iza sebe, istorijom alkoholizma i konzumiranja narkotika, što da ne? Ova knjiga vas podstiče da preslušate saundtrek centralnih događaja vašeg privatnog pozorišta, da iskočite sa ringišpila i probate da zaustavite vožnju. Jer, iako je vrćenje u krug u udobnom sedištu prijatna aktivnost, nakon nekoliko krugova postoji šansa da će vam se zavrteti u glavi.

Share