Venčanice eNVy room i Jovane Životić

U Pleziru smo od početka podržavali i promovisali kreativce koji se ne libe da probaju nešto novo i da se svojim radom izdvoje iz mase. Zašto bi bilo drugačije i kada su venčanja i venčanice u pitanju? Jovana Životić i eNVy room su naši predlozi kada je unikatan dizajn  pitanju i oni vam mogu pomoći da svoju fantaziju za taj dan pretvorite u realnost.

                   Jovana Životić – čarobne venčanice u skladu sa vašim karakterom

Možeš li se, za početak, predstaviti našim čitaocima i reći nešto više o svojim kreacijama?

Ja sam Jovana Životić, po zanimanju sam kostimograf – savremenog odevanja, master sam završila na Fakultetu Primenjenih Umetnosti 2010. godine u Beogradu. Bavim se dizajnom odeće, uglavnom haljinama i radim u jednoj našoj modnoj kući u timu dizajnera.

vencanice-Jovane-Zivotic-Nikola-Radulovic

Kako si došla na ideju da kreneš sa dizajniranjem venčanica?

Ideja o dizajniranju venčanica, nikada nije ni postojala. Mene su moji kupci usmerili ka tome nakon učešća sa diplomskom kolekcijom na Fashion week-u u Beogradu. Kolekcija se sastojala od nekoliko haljina, inspirsanih prošlim vremenima. Izrađene su od različitih vrsta svila (muslin, brokat, taft…) upotpunjene ručnim radovima. Svaka haljina je bila unikatna i izrađena sa posebnom pažnjom. Moji kupci su mlade žene koje su poželele da nose te haljine na svojim venčanjima, tako sam i nastavila da se bavim time.

Pored velikog broja dizajnera i salona venčanica, šta je to što za šta bi rekla da te izdvaja iz mase?

Ja sam modni dizajner koji se bavi ženskom modom generalno. Volim da kreiram ne samo unikatne haljine, već i druge odevne predmete. Moj stil je prepoznatljiv, odiše romantikom i duhom starih vremena. Kada radim unikatne haljine, posvećujem se svakoj na određen način. Moj dizajn haljina je prilagođen karakteru žene za koju kreiram, trudim se kako da istaknem  njenu lepotu i osobenost.

vencanice-Jovane-Zivotic-Rastko-Surdic

Verujem da mnoge mlade zanima na koji način teče vaša saradnja sa njima? Da li su one te koje biraju venčanicu iz vaše ponude, ponavljate li modele ili pak šijete samo unikate? Takođe, da li su venčanice na prodaju ili iznajmljivanje?

Trenutno radim haljine, venčanice, samo po porudžbini, što znači da dizajniram za određene osobe koje me kontaktiraju. Izrada jedne haljine traje otprilike mesec dana.  Za početak se upoznam sa klijentkinjom, nakon toga pripremam skice i uzorke materijala. Kada se klijentkinja opredeli za određeni model i odabere materijale, krećemo u realizaciju. Jako mi je bitna komunikacija između mene i žene za koju radim. U toku izrade, postoji mogućnost  odstupanja od početne skice, na primer ako primetim da bi neke izmene pristajale bolje toj figuri, napravim promene. Meni je dovoljno da upoznam mladu i kroz naš razgovor prikupim smernice prema kojim dizajniram haljinu za nju. Haljine ne iznajmljujem, jer kao što sam napomenula, svaka haljina ima svog vlasnika i ona je posebna.

vencanice-Jovane-Zivotic-Nasmej-se,-pticica

I za kraj, verujem da nije lako odgovoriti da ovo pitanje jer ono zavisi od mnogo faktora, ali ne smemo zanemariti da je možda čak i jedno od najbitnijih mladama – po kojim cenama se, okvirno, mogu uzeti vaše kreacije?

Unikatnim haljinama odgovaraju njihove cene. Postoji mogućnost i da dizajn prilagodim određenom budžetu, samim tim  mogu  da kažem da su cene svakom pristupačne.

vencanice-Jovane-Zivotic-Milovan-Milenkovic

Jovana Životić kontakt – https://www.facebook.com/zivoticjovana?fref=ts

 fotografije: Milovan Milenković, Nasmej se ptičica, Nikola Radulović, Rastko Šurdić

                      eNVy room – kreativni duo za venčanice iz vaših snova

Možete li se, za početak, predstaviti našim čitaocima i reći nešto više o tome ko stoji iza vašeg brenda?

Mi smo Vjeko Franetović i Nikica Ivančević, dizajneri koji se kriju iza modne marke eNVy room. Sam naziv marke razvio se iz naših inicijala imena. eN – Nikica i Vy – Vjeko, dok je rijeć “room” obilježavala jedan mali podstanarski stan u zagrebačkoj Vlaškoj ulici gdje smo počeli s radom. Vjeko je Splićanin koji je u Zagrebu magistrirao ekonomiju, a paralelno sa zadnjom godinom studija upisao je i Talijansku školu mode Callegari. Nikica je rodom iz Zagreba i već je od malih nogu pokazivao interes za modu, upisao je srednju tekstilnu školu, a potom i školu mode Callegari. Tu je negdje sve i počelo.  Ove godine eNVy room obilježava 10 godina rada.

vencanice-eNVy-room

Kako je ste došli na  ideju  da se upustite u ovaj posao?

Upoznali smo se u Talijanskoj školi mode Callegari koju smo oboje pohađali. Pred kraj škole dogovorili smo se pokušati zajedno pokrenuti posao. Dok je Nikica bio modno potkovaniji, Vjeko je bio ekonomski i marketinški  jači. To se činila dobra podloga za suradnju, jer su svi ti elementi jednako potrebni za uspjeh u ovom poslu. Kada je eNVy room napravio prve korake modna scena se u RH tek počela razvijati. U to su vrijeme počeli i prvi hrvatski tjedni mode, gospodarstvo je bilježilo trend rasta, moda se činila zanimljivom, zabavnom, ali i prosperitetnom branšom, afinitet je svakako bio tu, malo sreće nikad nije na odmet i eto – uspjelo je.

Pored velikog broja dizajnera i salona venčanica, šta je to što biste rekli da vas izdvaja?

Mi njegujemo senzualnost i ženstvenost kada su u pitanju haljine i vjenčanice koje su kako mnoge mladenke kažu lagane i ugodne za nositi. Cjenovno smo pristupačni, jer su naše prodajne cijene vjenčanica koje šivamo po mjeri uglavnom u rangu prosječne cijene najma vjenčanica u hrvatskim salonima. Mi smo također među prvima od naših kolega počeli izrađivati vjenčanice. Vrijeme je element koji definitivno pomaže prepoznatljivost marke.

eNVy-room-vencanice2

Verujem da mnoge mlade zanima na koji način teče saradnja između njih i vas? Da li su one te koje biraju venčanicu iz vaše ponude, ponavljate li modele ili pak šijete samo unikate? Takođe, da li su venčanice na prodaju ili iznajmljivanje?

Mi najam ne radimo, već samo prodaju. Mladenka rezervira termin za naš showroom i to poželjno četiri, pet mjeseca prije svadbe.  Sve vjenčanice koje imamo u ponudi imamo i na vješalici tako da se svaka može probati. Ne radimo po želji mladenke u smislu da nam donese sliku neke vjenčanice ili haljine, no moguće je kombinirati naše modele, recimo uzmete kroj jednog modela, a čipku s drugoga ili kombinirate gornji dio jedne haljine, a donji druge. Također su moguće sitne preinake u smislu dužine suknje, rukava ili dubine vratnog otvora, itd. Kada se mlada odluči, uzimemo mjere i dogovramo termin prve probe. Ukoliko mlada živi izvan Zagreba i okolice vjenčanicu završavamo pri njenom idućem dolasku.  Ona nam taj cijeli dan mora biti na raspolaganju, ali navečer može krenuti kući.  Ukoliko je mlada živi blizu ili često putuje u Zagreb onda se vjenčanica završava u 2 do 4 probe ovisno o modelu.

eNVy-room-vencanice

I za kraj, verujem da nije lako odgovoriti na ovo pitanje jer ono zavisi od mnogo faktora, ali ne smemo zanemariti da je možda čak i jedno od najbitnijih mladama – po kojim cenama se, okvirno, mogu uzeti vaše kreacije?

Cijena je u današnjim vremenima nažalost jako važan, ako ne i najvažniji element kod donošenja odluke o kupnji vjenčanice. Kada je u pitanju naša ponuda onda su najčešće cijene za vjenčanice šivane po mjeri 6490 (850 Eur) i 7490 kn (1000 Eur), ali imamo i nekoliko modela po cijeni od 8490 kn (1150 Eur) i 9490 kn (1250 Eur). Kod plaćanja gotovinom odobravamo 10% popusta.

eNVy-room-vencanice4

eNVy room sajt – http://www.envyroom.com/

Facebook stranica – https://www.facebook.com/eNVyroom.hr?fref=ts

Share