Vege zajednica apeluje: Slomimo kaveze!

Početkom marta počela je kampanja protiv kaveznog uzgoja kokošaka u Srbiji. Unutrašnjost nekoliko autobusa, trola i tramvaja u Beogradu prekrivena je bilbordima sa informacijama o životu kokošaka iz kaveznog uzgoja. Ova akcija se takođe održala i u Novom Sadu, a sprovodi se u okviru kampanje Slomimo kaveze, koju je pokrenulo udruženje Vege zajednica u saradnji sa alijansom Open Wing Alliance, koja broji preko 80 udruženja za zaštitu i prava životinja širom sveta.

Više od 90% kokošaka u Srbiji živi u kavezima koji su uglavnom baterijski, što znači da u jednom kavezu živi od 3-4 kokošaka na površini jednog autobuskog sedišta. Zamislite da je taj autobus vaš kavez i da ste osuđeni da tu provedete ceo život ne ugledajući nikad svetlost dana, ne razumejući pritom ni zbog čega ste tu i šta ste skrivili. Upravo tako izgleda život kokoške, sem što one ceo svoj život provedu u konstantom bolu i agoniji jer im se dok su pilići seku kljunovi, svega desetak dana po rođenju kako ne bi povređivale jedna drugu, celog života stoje na metalnoj žici često ozleđenih nogu, kljucajući isečenim kljunom, nemaju mogućnost da ikada rašire krila jer su u istom kavezu sa još 4-5 kokošaka. Kavezi su u velikim halama naslagani jedni preko drugih u dugačkim redovima, i kokoške nikad ne napuste salu, jedinu put kada ugledaju svetlost dana je kada budu transportovane u klanicu.

Cilj ove kampanje je informisanje građana o životu kokošaka iz kaveznog uzgoja koje ceo svoj život provedu na površini A4 papira. Ova vrsta kaveza je najmanja i u velikom broju država odavno je zabranjena. Prosečan život eksploatisane kokoške je 1–2 godine, iako bi u prirodi mogla da živi 5-8 godina. Industrija iza svojih šarenih reklama skriva istinu o proizvodima, predstavljajući sliku veselih životinja kako bi zavarale kupce rugajući se na taj način patnji životinja da bi na kraju i one završile kao proizvod. Zbog svega ovoga je važno informisati se, jer ne možemo govoriti o izboru ukoliko on nije svestan i načinjen nakon saznanja šta zapravo podržavate kupovinom tog proizvoda.

Ono što možete da uradite jeste da odbijete kupovinu jaja iz kaveznog uzgoja koje su pod oznakom “3” i da podržite inicijativu za ukidanje kaveznog uzgoja kokošaka u Srbiji. Takođe možete da se informišete o nepotrebnosti konzumiranja jaja i na taj način direktno odbijete da učestvujete u eksploataciji ovih životinja.

“Drugi deo kampanje tiče se pregovaranja sa kompanijama, firmama i ugostiteljskim objekatima. Za njih imamo jasnu poruku: promenite politiku poslovanja i poslujte društveno odgovornije. To znači da od firmi tražimo da prestanu sa nabavkom jaja iz kaveznog uzgoja. Svesni smo da je velikim kompanijama potrebno vreme da načine promene, a u isto vreme njihove promene su masovnije od promene koju napravi pojedinac, takođe, zbog jakog marketinga koji su kompanije spremne da finansiraju te promene dobijaju veću pažnju javnosti. Ukoliko jedna veća kompanija odluči da posluje drugačije, ta odluka može uticati na čitave grane privrede u nekoj zemlji. Zbog svega navedenog smatramo da je uspešan dijalog sa kompanijama veoma važan u borbi za bolji svet.”  navode iz Vege zajednice

Na sajtu kampanje Slomimo kaveze možete potpisati peticiju i na taj način podržati inicijativu za ukidanje kaveznog uzgoja kokošaka u Srbji.

Share