Uzbudljiva capsule kolekcija Maria Vijačkića

Mladi dizajner Mario Vijačkić je predstavlio novu capsule kolekciju serijom fotografija talentovane Doris Fatur.

Igra tekstura, intervencije u kroju kao i interpretacije tradicionalnih tehnika prevedene u savremeni modni izražaj pokazatelj su Mariove interpretacije mode kao savršenog pokazatelja vremena u kome živimo.

Kolekcija je rezultat promišljanja mode u korelaciji autobiografskih momenata iz bliske prošlosti reflektovane u sadašnjosti. Iako koketira sa trendovima, kolekcija problematizuje položaj i autentičnost mode naših prostora u globalnom kontekstu; kao i pitanje koliko geopolitički aspekt utiče na percepciju hrvatske mode u svetu.

Estetika devedesetih godina prošlog veka na Balkanu kao motiv koji se provlači, elementi radne formalne odeće, istorijsko-tradicionalni elementi uz odnos hladnih i toplih boja rezultirali su statement komadima strogih krojeva omekšanih detaljima u obliku mašni i kajševa.

U kolekciji su korišćene pamučne tkanine sa digitalnom štampom, viskoza, karirane vunene tkanine, lakovana koža, veštačko krzno i finia pletiva sa metalnim nitima. Ručne intervencije u tekstilu koje aludiraju na tadicionalne tehnike veza i izrade tapiserija, igra različitim teksturama, odnosi tivijalnog i visoke tehnologije, femininog i maskulinog, strukturiranog i opuštenog, sjajnog i matiranog, perforiranog i kompaktnog uokviruju celinu koja odiše sporty chic estetikom, koja je već prepoznatljiv Vijačkićev rukopis.

Karirani kaputi, jakne, cropped pantalone sa kajševima, oversized bunde i torbice od veštačkog krzna, dukserice i metalik haljine samo su neki od must have komada ovosezonskih trendova.

Za vizuale je zaslužna Doris Fatur, Petra Sever je osmislila makeup, a u ulozi modela se našla egzotična Beatricia Palčić. Sve je snimljeno u prostoru Projekt koncept stora

Share