Uvod u eko život, na studentski način: „Nedelja održivog razvoja“ na FPN-u

Međunarodni dan planete Zemlje širom sveta obeležava se 22. aprila. Tim povodom će se na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu od 23. do 26. aprila održati konferencija „Nedelja održivog razvoja“. Organizatori manifestacije su FPN sa Centrom za ekološku politiku i održivi razvoj FPN-a (CEPOR), studentima master programa „Ekološka politika” i studentskom organizacijom „Oikos Belgrade“.

U periodu od 23. do 26. aprila 2018. godine, studenti beogradskog Fakulteta političkih nauka će zajedno sa upravom i kolegama iz organizacije „Oikos Belgrade“ organizovati niz aktivnosti u svrhe promovisanja održivog načina življenja i delanja u društvu. Kroz radionice, predavanja i panel diskusije vezane za teme poput „zelenih“ navika u domaćinstvu, započinjanja sopstvenih eko biznisa, upravljanja otpadom, tehnoloških inovacija, energetske efikasnosti i rada na svesti stanovništva organizatori će nastojati da pokažu da gradske sredine poput Beograda mogu biti i te kako plodno tle za razvoj ekoloških inicijativa i ideja koje bi doprinele stvaranju zelenije budućnosti.

 

Svečano otvaranje „Nedelje održivog razvoja“ održaće se u ponedeljak, 23. aprila, s početkom u 11 časova.

Tom prilikom ujedno će biti otvorena izložba fotografija „Copenhagen solutions“, koje je fakultetu ustupila Ambasada Kraljevine Danske u Srbiji. Na otvaranju će se prisutnima obratiti rukovodilac CEPOR-a i master programa „Ekološka politika“, prof. dr Darko Nadić, ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, i Njegova ekselencija, ambasador Kraljevine Danske u Srbiji, Andres Kristijan Hougor.

Svaki dan manifestacije tretiraće zasebnu tematsku celinu vezanu za oblast održivog razvoja.

Ponedeljak, 23. mart, posvećen je odnosu između pojedinca, njegovih eko namera i gradskog okruženja kakvo je Beograd.  U utorak, 24. marta, fakultet će biti pretvoren u prostor za promociju zdravih životnih stilova, stavljanjem fokusa na organsku i vegansku ishranu. Treći dan konferencije je rezervisan za panel o racionalnom korišćenju energije, kao i diskusiju o tome koliko je moguć prelazak na „zero-waste“ način življenja u Srbiji. Svi ljudi koji bi želeli da urade nešto sa PET ambalažom koju iskoriste u svom domaćinstvu, a ne znaju šta, baš u sredu će moći da donesu prikupljene sirovine na Fakultet političkih nauka, a ove će potom biti prosleđene na reciklažu. Program za poslednji dan manifestacije, 26. mart, plod je saradnje uprave FPN-a, studenata fakulteta i studentske organizacije „Oikos Begrade“. Članovi „Oikos“-a organizovaće panel diskusiju na temu upravljanja otpadom u Srbiji, dok će studenti sa master programa „Ekološka politika“ tokom celog dana prikupljati papir za reciklažu u holu fakulteta. Od prikupljenog papira biće napravljene sveske, koje će kasnije biti donirane učenicima lokalnih osnovnih škola.

Više detalja o programu i terminima planiranih aktivnosti dostupno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici i Instagram profilu organizatora.

Share