Uspesno zavrsena jos jedna Nusicijada

Ove godine, od 28. do 31. avgusta, Ivanjica je bila domaćin pete, obnonovljene Nušićijade, a slavio se još jedan jubilej – 150 godina od rođenja našeg najpoznatijeg komediografa Branislava Nušića, kome je ova manifestacija posvećena. Građani Ivanjice i posetioci iz drugih gradova imali su prilike da uživaju u bogatom kulturnom programu koji su organizovali opština Ivanjica i  društvo KUDES sa volonterima, u saradnji sa medijskim pokroviteljima, fondacijom Nušić i brojnim sponzorima festivala.

Veče uoči zvaničnog otvaranja, u galeriji Doma kulture je otvorena izložba Životopis Branislava Nušića i Nušić kroz karikaturu, a trupa iz Zvezdara teatra je održala predstavu Rođendan gospodina Nušića po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Nebojše Bradića, na pozornici  velike sale Doma kulture. Publika je prisustvovala imaginarnoj proslavi povodom Nušićevog šezdesetog rođendana i imala prilike da vidi kakav je bio Nušićev položaj u društvu, kako je uticao na savremenike, ali i da čuje neke potresne istine iz usta velikog pisca, koga je igrao Branislav Lečić.

Nusicijada-predstava

U petak 29. avgusta, na dan zvaničnog početka festivala, mali Nušićevci su paradirali gradom u svojim kostimima, a zatim su otvorili Dečiju scenu na trgu Milinka Kušića, koji je naredna dva dana bio njihovo mesto za igranje i uživanje u dečijem programu kojem su doprineli fenomenalini Raša Popović i Kreativni centar zajedno sa Violetom Babić, ali i mali domaćini.

Nusicijada2 Nusicijada6

Mališani su imali prilike da istaknu svoju kreativnost na brojnim radionicama, kao i svoj sportski duh na fudbalskom turniru organizovanom na Jelića polju, pored stadiona. Fudbal je kao najvažnija sporedna stvar na svetu postao mala tradicija i na Nušićijadi, pa se svake godine pred Veliku paradu i otvranje održava šaljiva utakmica na stadionu fudbalskog kluba Javor.

Nusicijada9

Kako manifestacija slavi kulturu, dobar ukus i rad našeg dramskog pisca, opština Ivanjica se i ove godine potrudila da ispuni očekivanja posetilaca i organizuje Nušićijadu po svim standardima jednog kulturnog događaja. Posle utakmice na stadionu Javor, usledila je Velika parada tj. defile građana, predvođenih kočijama odevenih u kostime iz Nušićevog doba.

Nusicijada7

Nusicijada-parada

Nusicijada10

Kao i svake godine građanima Ivanjice i svim posetiocima Nušićijade društvo je pravio naš glumac  Milan Milosavljević u ulozi Nušića koji je zajedno sa predsednikom opštine Milutinom Zorićem, simbolično uzevši ključeve grada, otvorio ovogodišnji festival. Na svečanom otvaranju i predaji ključeva je prisustvovao i glumac Sergej Trifunović čiji je zadatak bio da „preplaši i ispita“ gospodina Nušića a samim tim i dodatno uveseli i zasmeje publiku . Uz konfete i muziku otpočelo je trodnevno čaršijanje.

Nusicijada15

Nusicijada-otvaranje-2

Nusicijada14

Glavna ulica, kao centar zbivanja preuzima ulogu velike pozornice, gde publika iz krcatih kafića načičkanih sa obe strane ulice, uživa u paradi kostimiranih Nušićevca, ali i odjecima sa bine u centru grada poznatije kao Okruglo pa na ćoše. U petak su u glavnoj ulici, bili izloženi crteži Marka Somborca pod nazivom Nušić-naš savremenik,  gde je umetnik karikaturom i stripom našeg komediografa stavio kraj aktuelnih političara. Uveče je na gradskom ćošetu održan koncert flamenko grupe Sonikete.

Nusicijada11

Kako je sve na Nušićijadi pre svega podređeno smehu i komediji, čiji su zvanični simbol postali Nušićevi brkovi i šešir, grad je ugostio veliki broj glumaca čija je uloga bila da zabavljaju sve posetioce i slave praznik humora.  Pozorišna trupa Boemi iz Ljiga je u svojoj interpretaciji održala kultnu predstavu Gospođa ministarka odakle je čuvena rečenica „Viđen si za Ivanjicu“ koja je zauvek spojila Branislava Nušića i ovaj grad. Usledilo je i književno veče satiričara kao i  sad već tradicionalni, kabare na terasi hotela Park, ovoga puta u izvedbi Rade Đuričin. Prvi dan je zaoružen ljubavnim baladama i kanconama koje su pevušili i uz čiji ritam su se njihali i stari i mladi na koncertu Kemala Montena uz pratnju Apsolutno romantično benda i mladog pevača Dušana Svilara.

Nusicijada-Kemal

Nusicijada-koncert

Početak i drugog festivalskog dana je bio posvećen najmlađima pa je održana  predstava Lepe reči napred-ostale stoj! po motivima teksta  Duška Radovića, kao i fudbalski turnir.

Nusicijada-decija-bina-2 Nusicijada-decija-bina-1

Domaće amatersko pozorište, koje svake godine priprema neki komad Branislava Nušića, je ove godine odigralo melodramu Tako je moralo biti ali po tekstu „savremenog Nušića“ Milana Milosavljevića,  a građani i svi posetioci su uživali i u čitanju vesti u kafani Pod trešnjom, u besedničkom popodnevu sa studentima beogradskog Pravnog fakulteta, dok je predvečerje bilo rezervisano za ljubitelje narodne muzike i koncert Lepe Lukić i Čede Markovića, na sceni trga Doma kulture.

Nusicijada-tako-je-moralo-biti,-amatersko-pozoriste-Ivanjica

Okruglo pa na ćoše je te večeri bilo obeleženo prepozntljivim humorom voditelja Zorana Kesića koji je odgovorio na 24 pitanja.  Na bini ispred Doma kulture mikrofon je preuzela grupa Manjifiko zajedno sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane  Stanislav Binički i kao i predhodno veče, dobra muzika sa trga se nošena ozvučenjem mešala sa tišom akustičnom i tamburaškom  iz gradskih kafića, koji za vreme Nušićijade rade bez fajronta,“ jer je tako hteo gospodin Nušić“.

Nusicijada-manjifiko

Nusicijada

Poslednji dan Nušićijade nije bio ništa manje zanimljiv nego prethodni. Mali Nušićevci su gledali predstavu Čuvari prirode Kraljevačkog pozorišta, a kasnije je u velikoj sali Doma kulture održana predstava Svevremeni Nušić u izvedbi Kruševačkog i pozorišta iz Požarevca. U gradskom parku, u restoranu Vodopad, smeštenom na reci Moravica, dodeljene su nagrade konkursa za najbolju satiričnu priču. Dodelu nagrada je pratilo čitanje Milana Milosavljevića i klasična muzika Marije Tiosavljević i Dragutina Pavlovića. Gradska biblioteka u okviru Doma kulture je predstavila elektronsku izložbu Matice Srpske o životu i delu Branislava Nušića čiji je jubilej ova četiri, a zvanično tri, dana slavljen.  Za vreme trajanja festivala ispred spomenika Revolucije na ulasku u park, bile su izložene fotografije prethodne Nušićijade sa propratnim tekstovima.

Nusicijada-predstava-sombor-krusevac-2

Ivanjičani su još jednom prodefilovali gradom i do sledećeg susreta se pozdravili sa gospodinom Nušićem na svečanom zatvaranju festivala u centru grada, na kom je kasnije to veče održan koncert Jovana Maljokovića i Balkan Salsa Benda.  Tako je uz muziku i smeh završena još jedna Nušićijada, jedinstven kulturni dogaćaj u Srbiji.

Nusicijada-decija-predstava-(nedelja) Nusicijada13 Nusicijada12

Za ova četiri dana mali grad je vratio vreme unazad, glavna ulica je postala korzo, kafići kafane, momci bekrije koji se ne provode već banče, a devojke dame u dugim haljinama, sa niskama bisera i osmehom sakrivenim iza čipkanih lepeza. Volonteri, građani i posetioci sa strane su doprineli održavanju duha Nušićevog doba noseći starovlaške kostime, a svojim smislom za humor i dobre terevenke su nesumnjivo proslavili rođendan gospodina Nušića baš onako kako bi on želeo. Ako ste propustili ovaj kulturni događaj obavezno svratite sledeće godine da uživate u prazniku humora, smeha i veselja, probudite u sebi Živku ministarku  i budete viđeni za Ivanjicu!

Fotografije: Nenad Kostić i Dejan Đurić

Share