Uspešne žene i njihov uticaj u digitalnoj eri

Čini se da se u savremenom svetu punom izazova podrazumeva da budete priklonjeni nekom pokretu ili grupi. Počevši od načina ishrane, preko kulturnih pretenzija, do političke orijentacije i drugih društvenih aktivnosti. Činjenjica da morate da imate stav i da umete da ga ispoljite, nameće se sama po sebi. U šarolikom svetu poznatih ovaj zahtev se prihvata oberučke, te na sve strane imamo poznate zastupnike ovih i onih prava, kako iskrene tako i one čiji su istupi samo proizvod željene pažnje. Fokus ove priče, stavljamo na ove prve, na iskrene i hrabre zastupnike svojih stavova, odnosno preciznije, na iskrene i hrabre zastupnice stavova koje pozitivan uticaj šire putem društvenih mreža

Šeril Sendberg

Verujemo da su vam bliski prijatelji prva asocijacija na Fejsbuk, i to je logično. Međutim, kada nekome iz sveta biznisa i finansija kažete ime ove kompanije počinju da se ređaju brojke i statistike čiji se rezultati vezuju za čelnike Fejsbuka. Da, to je Mark Zukerberg, idejni tvorac društvene mreže, ali i Šeril Sendberg, izvršna direktorka ove globalne kompanije i jedna od zaslužnih za njen veliki uspeh. Osim što je odgovorna za svakodnevno funkcionisanje kompanije, Šeril je majka i autorka knjige i biznis programa pod nazivom Lean In, i upravo je njena uloga neke vrste mentora mladim, poslovnim ženama ono na šta se fokusiramo. Šeril je diplomirala na Harvardu, a tokom studija je bila izvrstan student po mnogo čemu ispred svojih kolega. Aktivan angažman pokazala je odmah po završenim studijama kada je osnovala organizaciju Women in Economics and Government, što se može smatrati početnom idejom budućeg Lean In projekta.

Uspesne zene i njihov uticaj u digitalnoj eri
Pre nego što je uronila u ulogu “ženskog lidera” Fejsbuka, Šeril je radila kao menadžer konsultant, potom kao direktor sektora za međunarodnu prodaju kompanije Gugl, kao direktorka The Washington Post Company-je, sve dok se na jednoj privatnoj večeri kod prijatelja nije upoznala sa osnivačem Fejsbuka, Markom Zukerbergom koji je našao da je ona savršeni šraf koji fali njegovom poslovnom mehanizmu. Poznato je da najuspešniji vole da svoj uspeh i tajne istog podele sa amaterima i početnicima te je to i ovde slučaj. Šeril je 2013. godine objavila knjigu pod nazivom Lean in: Women, Work, and the Will to lead, čime je otvorila poglavlje pomoći i motivacije ženama da se izbore za svoje mesto u svetu biznisa u kojem često moraju da se suočavaju sa predrasudama, teškim odlukama i odricanjima. Pritom, nije lako balansirati ni između više uloga koje žene širom sveta svakodnevno igraju te su primorane da određuju prioritete. Deca ili karijera? Jedno je od najčešćih pitanja koje se nameće. Šeril tvrdi da se ovo ozbiljno pitanje devojkama javi još dok studiraju. Međutim, prema njenom mišljenju, a i primeru, nijedna od ovih uloga ne mora da trpi. Uspeh Lean In projekta možete pratiti na Šerilinom Instagram nalogu @sherylsandberg na kome deli fotografije i kratke biografije devojaka koje su se vodile njenim primerom i uspele. Pronaćićete i pregršt motivacionih i postova podrške devojkama koje se bore za svoja prava i mesto u globalnoj društvenoj zajednici koja i te kako ume da bude nemilosrdna, posebno ako odstupate od konvencionalnog i krojite svoja pravila. Ako mislite da niste dovoljno dobre, razmislite još jednom! Šeril vas u kratkom Instagram snimku pita: “Šta biste uradile da se ne plašite?”. Ona bi, recimo napisala knjigu o feminizmu. Osim Šeril, koja je do pozicije na Forbsovoj listi najuticajnijih žena došla pre svega svojim obrazovanjem i talentom za poslovanje, među poznatim damama ima i onih koje ne mogu da se podiče fakultetskom diplomom, ali to ne znači da je njihov značaj za zajednicu manji.

Aleksa Čang

Šarmantna Britanka Aleksa Čang dobar je primer uspešne devojke čije se zanimanje ne može precizno definisati. Model, novinarka i voditeljka, reporterka i spisateljica, IT devojka (kako je još zovu što zbog istoimene knjige koju je napisala, ali i zbog njenog visokog statusa u modnim krugovima). Trenutno za britansko izdanje Vogue-a privodi kraju prvu sezonu jutjub emisije „Budućnost mode“ čiji je cilj da podstakne mlade koji žele da studiraju modu, a kasnije i zarađuju od iste, da to zaista i urade. Kao goste sagovornike ima dizajnere, profesore i uticajna lica iz modnog sveta koji nesebično dele svoja iskustva i znanja iz modne industrije. Izgleda da Vogue nije mogao da odabere bolju osobu koja će ljubitelje mode voditi kroz njen čaroban svet, od Alekse, koja je uzor mnogim devojkama koje žele da se „proguraju“ u modnom biznisu. Ona je spontana, elokventna, šarmantna, duhovita, uvek dobro obučena i sređena, uvek sa malo šminke na licu. Aleksin Instagram profil @chungalexa podseća na kutiju sa starim polaroidima iz prošlosti, ili čak filmsku traku nekog ostvarenja Vudija Alena, čime ona odudara iz običnog „selfi okvira“ svojih koleginica modela. Njeni selfiji su autentični, filteri koje primenjuje su netipični, a poze neobične i imaju umetničku formu.

Uspesne zene i njihov uticaj u digitalnoj eri 2

Svojim fotografijama jasno pokazuje da je moda upravo to-umetnost, a ne samo skupa garderoba, dok desetominutnom Vogue emisijom pokazuje da je moda isto toliko i biznis, poziv i karijera, kao i svaka druga. Da li ste znali da postoji modna psihologija? Da li ste ikada razmišljali o tome da iza jednog komada predivne kožne torbe sa raznim aplikacijama stoji rad više od desetoro ljudi, a ne samo dizajnera koji je to osmislio i preneo na papir? Da li verujete da su vodeći dizajneri bili primorani da na razne načine zarađuju kako bi mogli da se proguraju do vrha? Ovde nije reč o stereotipnom „preko trnja do zvezda“ već o realnim primerima koji imaju podsticajnu funkciju za sve one koji vole i žive za modu da se odvaže i dokažu da mogu da budu i jedan/a od tih desetoro ljudi, da mogu da rade mukotrpno i strpljivo, da budu modni psiholozi ili dizajneri, kreativni direktori i brend ambasadori, zašto da ne! Moda je posao. Kažite to svima koji sumnjaju u to. Aleksa vas podržava!

Dru Barimor

Broj poznatih ličnosti koje svoj uticaj šire posredstvom društvenih mreža šaljući jasne i nedvosmislene poruke je zaista velik. Iako novinari i kritičari upozoravaju da je svet poznatih pun kvazi feminista i boraca za ženska prava iz čisto populističkih razloga, i tu su u pravu, pažljivim posmatranjem ipak može da se vidi ko je najglasniji ili najiskreniji kada je reč o pravima i položaju žena. Glumica Dru Barimor, koja je u jednom periodu svog života prošla kroz krizu zavisnosti od droga i alkohola, putem svog Instagram naloga @drewbarrymore promoviše lepotu življenja, materinstva i slavi to što je žensko. Nedavno je učestvovala u kampanji Amazing womens week što je podelila na pomenutoj mreži uz propratni haštag na fotografijama sa svojim prijateljicama iz kreativne industrije i biznisa koje su takođe bile deo projekta. Od kraja oktobra u prodaji je i njena druga knjiga – The Wildflower, koja je zbirka eseja vezanih za njeno životno putešestvije od četrnaeste godine do danas, kada je ponovo jaka i zdrava žena. Od razmažene holivudske devojčice koju je majka umesto u školu vodila u Studio 54, preko rehabilitacije do odgovorne žene i majke koja nastoji da svakom prilikom pokaže koliko voli svoju decu. Knjiga je dostupna i u audio verziji čiji je narator glumica lično. Aura kojom zrači Dru Barimor je zaista neverovatna, a njen ljupki osmeh i spontanost sa fotografija gotovo zarazni. U jednom trenutku osuđena i otpisana od svih, glumica služi kao odličan primer da je oporavak moguć i da pogrešne odluke nisu konačne. Kroz aktivnost na društvenim mrežama, kao i svojim literarnim radom, postala je neka vrsta gurua svim ženama koje traže izlaz iz teške situacije.

Uspesne zene i njihov uticaj u digitalnoj eri 3

Mišel Obama,  Sara Džesika Parker i Keri Vašington

Ovim otvaramo priču o nedavnoj kampanji tri moćne žene. Naime, u pitanju je akcija koju su pokrenule prva dama Amerike, Mišel Obama, sa glumicama Sarom Džesikom Parker i Keri Vašington. Elegantna trojka se udružila ne samo da bi ukrasila naslovnicu Glamur magazina, već kako bi putem ovog medija javnosti ukazala na jedan važan sloj američkih žena, žena koje učestvuju u vojsci ili su sa njom u posrednoj vezi, kao majke, sestre, supruge ili ćerke vojnika. Kampanja je privukla veliku medijsku pažnju i otvorila važno društveno pitanje u Americi. Kabinet gospođe Obama u njeno ime vodi instagram nalog @michelleobama, a one fotografije koje postuje lično potpisane su njenim inicijalima. Preko Instagrama i Twittera Mišel Obama je pokrenula i akciju 62 million girls koju prati istoimeni haštag, kako bi ukazala na ogroman broj devojčica u svetu koje nemaju pristup obrazovanju. Poziva vas da postujete ono što ste naučile u školi ili na studijama i tako se pridružite velikom broju poznatih u misiji širenja obrazovanja koje je mnogima, nažalost, uskraćeno.

Uspesne zene i njihov uticaj u digitalnoj eri 4

Lina Danam

”Naučite da budete lideri, jaki, da stojite iza svojih stavova, da maštate, budete svoji… Obrazovanje je ključ.” Dokaz za to je još jedna američka umetnica koju, u kontekstu naše teme, ne možemo a da ne pomenemo. Bez daljih nagoveštaja govorimo o Lini Danam, možda najautentičnijoj savremenoj feministkinji Amerike. Herojina devojaka sa manjkom samopouzdanja na svom instagram profilu @lenadunham redovno udara kontru dosadnim paparacima koji se trude da njene “nedostatke” izbace u prvi plan, tako što ih sama potencira i čini vidljivim. Ona ne vidi ništa loše u tome da nosi uzak, pripijeni kombinezon i pored tela koje nije manekenski izvajano jer je to njeno telo, takvo kakvo je. Poručuje svim devojkama da je sasvim u redu ako danas “nisu uradile ništa više od disanja”, čime jasno ukazuje na previsoka očekivanja društva koje čini da se osećamo nedovoljno dobrim. Za razliku od ostalih žena koje putem naloga na različitim socijalnim mrežama motivišu svoje pratioce, Lina ima malo drugačiji, intimniji i kontoroverzniji pristup, prvenstveno u pogledu seksualnosti. Svako ko je imao priliku da čita njenu knjigu Nisam ja takva ili da pogleda neku epizodu serije Girls, zna o čemu govorimo. Za nju ništa nije tabu ili sramota, zato se ne libi da objavi fotografiju ispod koje priznaje koliko se slabo i ranjivo, jadno osećala proteklih dana. Neuobičajeni apdejt iz sveta poznatih, složićete se. Osim što je buntovna, intrigantna i veoma talentovana, Lina je i humana na šta mnogi zaborave pričajući o njoj isključivo u kontekstu feminizma. Na svom Instagramu je objavila fotografiju sa Džimijem Kimelom, poznatim voditeljem tok šoua, na kojoj ona drži prase, dok Džimi drži mačku. U opisu fotografije je svojim pratiocima predočila kolika je radost u naručju držati spašenu životinju.

Uspesne zene i njihov uticaj u digitalnoj eri 5

Zaključak koji možemo da izvedemo posmatrajući i prateći moćne i uspešne žene iz najrazličitijih branši i njihovo delovanje je da one svojim angažmanom i te kako doprinose podizanju društvene
svesti povodom različitih problema, kao i širenju pozitivnih vrednosti među mladima. Samim tim što pojavljivanje u medijima koriste za promociju nekih viših ciljeva i što popularnost na društvenim mrežama ne vide samo kao priliku za ličnu promociju već i promociju ideja, ljudi i akcija koje su važne i koje imaju za cilj da menjaju svet oko sebe, zaslužuju našu pohvalu i poštovanje.

Share